Sabtu, 8 Ogos 2015

Home » , » RESEPI NASI AYAM MADU SEDAP

RESEPI NASI AYAM MADU SEDAP

Nak buat nasi ayam...apa apa hal kene rebus dulu la ayamnye untuk dapatkan air rebusan ayam...nak lagi sedap rebus sekali kaki ayam!! Kaki ayam tu biar je dalam sup...okayy

Bahan rebus ayam:
Ayam 2 ekor - KB suka potong dulu baru rebus
Halia 2 inci - tumbuk
Bawang putih 4 ulas - tumbuk
Air secukupnya..

Cara-cara:
1. Lumur bahan tumbuk pada ayam...
2. Masuk air mencukupi..
3. Rebus sampai empuk. Dah empuk boleh la perap

Bahan perap
Halia 2 inci - tumbuk
Bawang lutih 4 ulas - tumbuk
4 sudu kicap pekat
4 sudu sos tiram
4 sudu kicap cair
Madu secukupnya

Cara-cara:
1. Satukan bahan perap dalam satu bekas..
2. Lumur pada ayam..
3. Biarkan 15 minit...nak goreng terus bole gak
4. Goreng kejap je dlm kuali...

Nasi
Halia 2 inci - tumbuk
Bawang putih 4 ulas - tumbuk
3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih)
1 batang serai
2 helai daun pandan
2 sudu marjerin
4 cawan beras - basuh dulu
6 cawan air rebusan ayam
Garam secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan marjerin...tumis bahan tumbuk, 3 sekawan, daun pandan dan serai
2. Dah garing sikit..jangan sampai hangus pulak bawangnya...masuk beras yg dh basuh tadi...
3. Kacau sampai naik bau dan air kering..(untuk hasilkan nasi yang berderai)
4. Masukkan air rebusan tadi..garam, pewarna kuning sikit...masak dalam rice cooker pun boleh..

Sos cili:
2 senduk cili blend
3 ulas bawang putih - blend
Sos cili
Gula
Cili api potong kecik

Cara-cara:
1. Masak cili blend dan bawang putih...masukkan semua bhan lain...tmbh air kalau pekat sgt...

Kicap:
Kicap cair
Kicap pekat
Gula
Cili api
Air rebusan ayam

Cara-cara:
1. Blend semua bahan. Siap!

Bahan Sup:
Air rebusan tadi...campur rempah sup..garam...kiub ayam sikit...dah siap!!

Selamat mencuba...