Isnin, 3 Ogos 2015

Home » , , , » BUAT PASSPORT MALAYSIA DI SHAH ALAM

BUAT PASSPORT MALAYSIA DI SHAH ALAM

Assalamualaikum...lama x menaip kat sini...

Saja nak kongsi step nak buat Passport Malaysia bagi sesiapa yang belum pernah memohon la kan...terutama sekali bagi sesiapa yang berhajat nak buat kat Jabatan Imigresen PKNS, Shah Alam...KB baru je buat Jumaat lepas dengan member merangkap jiran selang sebuah rumah & opismate, Syuhada..haa gituuuu gelaran utk beliau...kihkih

Okayyy...sila take note ya langkah kat bawah ni....

Langkah 1: Datang awal...pegi kat Tingkat 2...nak senang naik lif dekat dengan KFC, Guardian...keluar lif terus ke kiri....diingatkan sekali lagi...Datang Awal tau sebabnya orang memang tersangat ramaiiiiiiii....KB datang lambat la jugak dalam pukul 10.00 pagi gitu...dah la hari Jumaat...dapat pulak giliran belah petang...diorang habis rehat pukul 2.45 petang...hurm KB pun balik la ape lagi..

Langkah 2: Pergi ke Kaunter Pendaftaran...bagi IC dan petugas kaunter akan bagi borang kecik...borang tu kene isi ye untuk details kita...

Langkah 3: Tunggu je giliran kita...bila dipanggil serahkan borang tadi sekali dengan IC...pegawai tu akan key in data kita...dan kt boleh duduk untuk snap gambar kat situ jugak...Pastikan pakai tudung hitam, baju hitam dan kening nampak jelas...kalau x...jenuh nak adjust kat situ...segan pun ada..sbb orang ramai...hihi

Langkah 4: Pembayaran di kaunter juruwang....dah amik gmbar semua...die dh kata siap...boleh terus duduk di belah hujung sekali dekat dengan kaunter amik passport..tunggu sampai pegawai tu pnggil nama..dan bayar RM100 tuk kanak kanak bawah 12 tahun... ( tak sure...sila check di website imegresen..)...RM200 utk dewasa selama 5 tahun....ingat 1 perkara ni...selepas pukul 4.00 petang...passport tak bole amik hari tu jugak...diorg akan suruh kita amik hari esoknya...memang macam tu syarat die...walaupun kita nampak passport kta terang-terang dah siap....

Langkah 5: Ambil passport di sebelah hujung sana...dh siap boleh la bayar RM3.00 kalau nak beli cover die...

Dah siap...boleh pergi bercuti! Yeayyyyy

Tiada ulasan: