Isnin, 24 Jun 2013

Tahniah my bro n kakak ipar!

Assalamualaikum....jam menunjukkan pukul 2.10 pagi...ya Allah mataku....napalah segar sangat ni? Hurmmmm esok mesti aku tersengguk-sengguk kat opis...

Actually KB nak ucapkan tahniah kepada along dan kakak ipar KB yang baru kawin bulan april yang lepas...minggu lepas along kata tak dapat balik umah mak KB.,.wife demam...KB baca kat FB..kakak ipar pening, sakit pinggang...KB yakin dia pregnant...

Diorang pergi klinik...doktor kata kalau demam tak ok jugak...kene pergi hospital...masa tu diorang tak tau lagi itu simptom orang mengandung...hehehe apela...KB suruh pergi klinik lagi wat ujian air kencing sebab KB yakin sangat kakak ipar pregnant...

Tup tup keluar status..."alhamdulillah syukur atas rezekiMu ya Allah"....see...betul tekaan KB...alhamdulillah..akhirnya nak jadi tokwan n tok dah mama dan abah KB...hehehe KB pulak tak tau la bile..hhuuuuuuhuu

Isnin, 3 Jun 2013

Resepi Wadai Kiping

Assalamualaikum....orang banjar mesti tahu wadai ni...namanya wadai kiping dalam bahasa melayu kuih keping2 kot....hehehhe resepinya sangat mudah...jom tengok!

Bahan:
Tepung Pulut
Air
Garam
Gula merah atau gula kabung
Gula
Daun pandan
Santan

Cara-caranya ialah:
1. Tepung pulut tu campur dengan air...gaul sampai dah tak melekit...tapi jangan kering sangat nanti nak bentuk dia pecah2 pulak...sedang sahaja...
2. Dah sebati, bulat2kan dia...pastu picit kat tengah...buat sampai habis tau..jangan malas...!
3. Masukkan semua bahan ni santan, gula merah, gula pasir, garam, daun pandan pintal....pastu letak atas api sederhana kecil...jangan bukak api besar-besar...nampak sangat malas nak tunggu lama lama kan,,,? Iskkk...
4. Dah mendidih tu...masukkan tepung yg kita dah picit2 tadi....tunggu semua tepung timbul..dah masak la tu...

Pandai pandai la bajet gula tu ye...KB memang masak style campak campak...nampak tak periuk tu macamana rupa dia...ahaks..!