Selasa, 28 Mei 2013

Berkursus di Bulan Mei.....

Bulan Mei ni memang sibuk dengan kursus memanjang bermula dari 7 Mei sampai 10 Mei dan bersambung balik pada 22 Mei. Ramai orang tak suka pergi Kursus...eh yeke?? confident je lebih...hehehe jangan marah haa....KB suka sangat pergi kursus...sebab dapat jumpa geng sejawatan...gelak-gelak...cerita-cerita isu semasa...hohoho bukan mengumpatlah..! kita cerita laa buat kerja apa kat pejabat masing-masing...

Kerja macam KB ni hanya ada 10 sahaja di Negeri Selangor...wahhhh kelas kau maria..! Weiii ko ingat best ke? tak punnnn...setiap orang ditempatkan di lain-lain daerah termasuk di Bangunan SUK Selangor...kalau ada meeting atau kursus je kitorang jumpa...kesian kan..pastu jawatan ni masih dalam perhatian samada betul-betul diperlukan kat pejabat daerah atau tidak...kesian lagi...=.=

Pada 7 Mei hari tu...KB kursus kat Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara atau nama singkatan dia MaCGDI...korang tahu tak sebut 'MaCGDI' tu? Bukan sebut satu-satu huruf tu tau...semput nanti...hehehe sebutan dia 'McD'...bukan yang jual burger tu weii....

MaCGDI ni tempat menyelaras data-data geospatial nih...untuk memudahkan perkongsian data antara jabatan-jabatan kerajaan...contohnya...Jabatan Kerja Raya (JKR) ada data tentang jalanraya...Majlis Perbandaran pun perlukan data jalanraya...diorang just mohon jelah pada JKR kan...? tak perlu pergi lawatan tapak untuk collect data semula...semua tu makan masa, tenaga dan modal....kan mudah tuuu! Tak paham? buat-buat paham dah la yee...heee

Haa ada lagi satu yang KB nak share...kita ada Peta 1 Malaysia tau...agak best compare dengan Google Maps sebab kalau nak cari stesen minyak siap ada keluar lambang Shell ke...Petronas ke...so kita boleh pilih la lokasi stesen minyak yang kita suka.....macam KB suka minyak Shell...1 Malaysia Map (sila klik)...

Masuk je pejabat MaCGDI ni terus nampak hiasan macam ni..cantik kan? Pejabat Kerajaan kat Putrajaya semuanya cantik..suka sangat..! kalau dah cantik baru semangat nak buat kerja...hihihi...


Yang ni pulak kitorang bergambar kat koridor dia...cantik...kitorang berdua je kursus sebab yang lain bukan insan terpilih..hehehe jangan marah haa...koridor ni kat tingkat 7 kalau tak silap..tetiba ada taman kannn...perghhhhh kalau stress boleh pergi sini tenangkan fikiran yang kusut masai tu..hehehee
 

KB dengan Farah je kursus kali ni...Farah ni Pen. Peg. Degis dari Petaling...kitorang kat sini sehari suntuk...pastu nak kene pergi Instun, Behrang pulak...kursus kat sana 3 hari...kene daftar hari yang sama....kelam kabut lah gerak...sampai Instun dalam pukul 6 petang camtu...nasib tempat nak check in asrama tak tutup lagi...terima kasih abang Instun...herherher...


Kat sini kitorang kursus berempat...Farah, KB, Kak CT dan Mai...Mai ni dari Pej. Daerah Gombak...dah tak sama jawatan...dia dapat rezeki jawatan tetap...Alhamdulillah..KB pun nak jugak...huhuhuhu...dia memang sesuai dapat jawatan tu sebab suara dia kuat giler...hahaa nasib baik setakat ni belum pecah lagi gegendang telinga KB dengar suara dia..kalau jumpa dia tak gelak tak sah...hahahaa..yang pakai spek tulah Mai....tengok dia jeling kamera pun bukan main lagi...hehehee


Hurmm terima kasih kawan-kawan sebab bagi KB duduk depan sekali...besarnyaaa muka saya!! yang belakang sekali tu Kak CT...Pen. Peg. Degis dari Kuala Selangor...rajin orangnya..pandai pulak tu..!



Habis kursus hari pertama kitorang pun keluar laa....bawak kereta kan...panjanglah langkahnya...perut pulak lapar...waktu makan lambat lagi...keluar pergi makan pau Tanjung Malim yang fofular tu...Pau Yik Mun...
 



Alamak! muka Farah separuh je....tapi takpe..dia yang snap gambar ni...hehehhee time ni dah abis kursus...tunggu Pengarah Instun datang nak bagi sijil je....yeayyy dah boleh balik..!rindu sangat kat hubby saya...lebih kurang 4 hari kene tinggal..hehehe

Ahad, 19 Mei 2013

Crazy candy crash saga...!

Wahai rakan-rakan yang teror giler main game nih tolonglah kasi tips sikit macamana caranya nak lepas level ni....Dah seminggu tersekat kat level 97...target 100000...macamana nak lepas? Huwaaaa geram giler...paling tinggi boleh dapat 80000 je..hurmmm

Korang-korang yang main game ada tak mengalami simptom-simptom begini.......? masa nak tido main game...bangun tido capai handphone terus main game....waktu lapang sikit majn game,..waktu rehat main game....dalam kete jalan jammmm main game...! memang sah Gilerr...! tapi giler candy crush saga lah....herherher

Hurmmm hari ni mengadap level ni je...mood tengah sakit hati sebab tak lepas-lepas..grrrr

Sabtu, 18 Mei 2013

Jalan-jalan Shah Alam....

Hari Pekerja 2013 diraikan dengan jalan-jalan makan angin ke Shah Alam sambil menyambut kakak kawasan yang tetiba nak turun melawat Shah Alam...boring duduk rumah katanya.....tengahari baru nak decide jalan-jalan kannn...kalau orang lain mesti dah malas nak keluar...matahari dah terpacak kat kepala...huhuhuhu disebabkan dah lama tak jumpa..KB rajinkanlah diri....

Kakak kawasan yang dimaksudkan adalah Huda.....Dia sekarang dah duduk kat Sentul...dah jadi orang kolumpoo....ada ke tanya KB nak pergi mana...haruslah g makan...hakhakhak..kalau tanya KB lah kan.....kalau tanya orang lain mesti ajak g jalan-jalan kat Plaza Alam Sentral, SACC or PKNS......

Jadi, kami decide nak g makan ABC Seksyen 2 Shah Alam......nyum nyum nyum...osem..! memang femes ABC kat situ...sedap beb! disiram coklat...KB memang hantu coklat..:P


Tengah dating dengan BFF...ajak lagi 2 orang member kamcing kitorang yang dah sah menjadi suami isteri....hehehehe Zila & Wak Syam....diorang ni datang menambahkan lagi suasana meriah....tambah-tambah si Zila...sembang berdua dengan dia pun rasa meriah...macam sembang 10 orang...hehehe


Seterusnya kitorang ke Taman Tasik Shah Alam......tengah panas terik oke g taman tasik...panehhh betolll.....ambik gambar pun mata semua sepet...huahua

Ni lah kakak kawasan yang dimaksudkan...kecik je orangnya...makin kecik tengok budak ni...tengok jelah kitorang bergambo tengah paneh ni yo....

siap bergwiyomi bagai...ahaks...waaa seronok dapat jalan-jalan ngan kawan-kawan.....semoga kita dapat berkumpul macam ni lagi ye.......

Jumaat, 17 Mei 2013

Wedding Along

Actually majlis ni berlangsung awal bulan APRIL hari tu...baru nak update...huhuhu jumaat blues punya pasal lah ni....ngantuk....

Along KB nikah pada 6 april 2013...lepas isyak...x ingatla sekali lafaz ke x..rasanya sekali lafaz je...hehehee...makan semut lebey ni..iskk...majlis berlangsung di rumah pengantin perempuan...Temerloh Pahang...menunya of courselah patin masak tempoyak...nyum2 my favourite tahu...! Lemak putih tu...lembik2 sedapp...hohohoho

Pengantin dalam bunga...hikhihk...
Hantaran buatan KB...simple sajaa...
Hantaran dari kakak ipar...kreatif...

alhamdulillah dapat kakak ipar...
Pastu esoknya sanding....ada silat bagai...2 sesi silat ok...sebelum makan dan selepas makan...setiap sesi 30 minit...penat jugak lah tengok...huhuhhhu lama sangat...dekat kul 3 baru naik pelamin...hehhee kesian diorang...1 family kakak ipar masuk silat...dasyat...tu yang lama silat...dah setel tu kitorang semua berangkat balik...bye2 along...dah kawin dah kembarku...hehehe

haaa ni lah kembar KB...hehee ada iras x? pink gituuuuuu

Along & adik bongsu...sama tinggi...nak nyanyi lagu negaraku ke hape...tegak sangat...hakhak

Oh kandaku...kata kakak ipar...hehehehhehee

weeeee lawonye baju kakak ipar...

mood oke lagi...

mood dah kelaut sikit tengok orang silat lama sangat...huhuhu 

Babah dan mamaku....sayang mereka sangat-sangat...!
13 april bertandang pulak...tema biru putih....sebenarnya KB nak diorang pakai royal blue...lawa giler..tapi mak andam diorang nak bagi baju bertandang free....dapat biru air laut....tu yg lari tema sikit..xde pelamin..sampai je terus makan....hikhik...tengok pengantin lelaki tu...haus bebenor nampaknye...


KB dan BFF dari zaman sekolah.....lepas kawin semua dah bumbum...


Pengantin Baru
Pengantin Lama

Sekian...tataaa....

Jumaat, 3 Mei 2013

Nak mintak Half Day....tapi Takut

Salam Jumaat....adoi pepagi dah mamai....jam menunjukkan 7.00 pagi..oh very the lambat lah hari ni...so kelam kabut dalam relax capai kunci rumah, kunci kereta...dah sampai kat pintu nak keluar...baru teringat sandal dah putus...adoii so terpandang kasut hantaran...belek punya belek tengok elok lagi nih..tapi berhabuk pulak...

Kunci rumah dengan kunci kereta tu letak jap kat tepi rak kasut...pergi amik tisu nak lap habuk kat kasut...dah lap semua...oklah..capai kunci...tekan kunci tombol...bila nak kunci grill tengok ada kunci kereta je...mana kunci rumahhhh?? Kat dalam!!!! huhuhuhu dahhh menggelabah...camne ni...takkan nak biar rumah ni grill tak kunci...hurmmmm

Jam dah gerak dengan laju...tak boleh tunggu ni...karang lambat...tinggalkan jelah...baca ayat kursi semua moga-moga takde perkara yang tak diingini berlaku...huhuhu tapi tetap tak tenteram...rasa nak half day...tapi kene tanya husband dulu dia boleh half day tak...risau nih...tapi nak mintak half day kat bos...KB takut..hurmmm tak tau nak bagi alasan ape...ke nak cerita perkara sebenar? huhuhuu

Khamis, 2 Mei 2013

Projek Modified Kereta : Lowered

Proton Persona memang bahagian belakangnya tinggi...bak kata orang 't@#%&*k'...hehehehe...so bila buat corner dalam keadaan yang laju...memang rasa nak terbalik kereta dan tayar tercabut...huhuhu siapa tak caya sila try...hehe tapi janganlah...karang KB lak kene bertanggungjawab...

Jadinya, untuk mengelakkan berlaku kejadian sedemikian...kita loweredkan lah kereta...tetapi jangan lah lowered sampai nak jalan pun sagat sana sagat sini...sayangi lah kereta anda...setiap bulan bayar kan...? Hehehe masih belum jadi hakmilik rasmi lagi...jadi beringatlah...:-)

KB loweredkan kereta sikit je...heheheh pakai Sport spring brand Proride...dia jadi rendah 2 jari kita dari yang asal...nak buat corner lepas ni silakan...huhhuhu KB baru pasang dan sekarang tengah menyesuaikan diri lah dengan semua perubahan yang KB buat...sport rim besar, lowered...

Harga yang KB dapat sport spring nih dalam RM200 something...upah pasang RM70...KB nak tukar absorber sebenarnya sebab absorber yang asal tu dah leeking...minyak dah keluar...nak tukar absorber baik tukar spring sekali kasi rendah sama dia...huhu...upah pasang kat kedai member...KB try tanya kedai dekat ngan rumah...dia kata upah pasang RM160....gila ke hape? Memang cancel la....grrr


Ni lah barang-barang yang hendak ditukar...yang hitam itu adalah absorber standard...harga untuk sepasang RM240, untuk satu kereta RM350...tapi KB pilih yang sepasang je...warranty 6 bulan...yang warna merah tu pulak sport spring...warranty setahun..



Ni proses cabut absorber yang lama..kesian adik ni...berpeluh dia sampai kene sepak terajang benda alah tu baru tercabut...huhuhu sepatutnya kedai tutup pukul 7.00 malam..disebabkan tak siap pasang lagi lanjut sampai pukul 8.00 malam baru siap...huhuhu 


Oke yang ni lah hasilnya...rendah daripada biasa...huhuhu...dah buat ni kene lah pergi alignment balik tayar...arini sempat ke tidak tak tahu la...yang KB risau janganlah esok-esok adik-adikku yang bosa gadang tu naik tersagat lak..huwaaaa...

skrg dah jadi camni dah....hehehehee kene pakai adjustable baru ngam n cun! 

sport rim TE37 rota saiz 17"