Ahad, 3 Mac 2013

Samsung Galaxy Tab Tak Boleh On

Assalamualaikum....

Sesiapa yang pakai Samsung Galaxy Tab 7.7 ke..10.1 dan sebagainya mungkin sesetengahnya mengalami masalah tidak boleh on walaupun dah sambung charger...biasanya kalau kita sambung charger menyala gambar bateri tengah cas...tetapi kali ini dia gelap je...haishhh mula-mula jadi hari tu memang la menggelabah...takut rosak...

KB mengalami masalah tersebut sejak beberapa hari ni..hurmmm rasa nak jual je..baru pakai sebulan lebih...dah jadi macam ni..huhuhuhuhu

Okay, cara-cara nak bagi dia menyala semula....kita tekan button on dan volume serentak kat tepi tu selama 30 saat....insyaAllah menyala semula...yeyyy!

KB dapat satu petua macamana nak jaga charger kita supaya tahan lama....kalau dah sambung charger jangan pakai dulu gajet kita...biakan penuh bateri tu dahulu...dah penuh...OFF DAHULU suis jangan cabut charger baru off suis....charger akan mengalami renjatan.....dan tidak tahan lama.....

Sekian, selamat mencuba...!

#KBbukanpakargajetbolehjawabmanayangKBtahusahajahuhuhuu#

75 ulasan:

AyueJean AJ berkata...

AJ tak pakai tab...
Tapi pakai brand sama...
Sekarang AJ punya masuk wad..
nasib full warranty lagi...
Kalau tak fuuuhhhh.....

Kak Bunga berkata...

@AyueJean AJ oh ye? KB nak tukar note la...uwaaaa

Sue-Rya Qistina berkata...

samsung nya produk camtu kot.
akak pakai samsung galaxy S, bateri cepat kong.
x sampai setahun dah tukar bateri baru. huhuhu

Kak Bunga berkata...

@Sue-Rya Qistina huhuuh tulah pasalnya...pakai hp 3315 la balik...hehe

Amin berkata...

syukur alhamdullillah...berkesan la..baru semalam jadi camni..xleh nk on..xtw nk wat camna.. nasib baik sy tgk blog ni. thnk u admin...

Kak Bunga berkata...

@Amin alhamdulillah...nasib awak tgk blog ni...kalau pergi kedai sure die kate charger awk rosak...padahal bukan charger yg rosak...=.=

Tanpa Nama berkata...

Kita punya samsung galaxy tab 2 10.1 tak menyala walaupun dah tekan on , lps tu dia berbunyi. kenapa ye? takut :'( Baru pakai sebulan lebih!

Kak Bunga berkata...

@Tanpa Nama dah connect to charger? biasanya KB connect charger then tekan on & volume sekali selama beberapa saat / lenguh jari..dia nyala..better awk check ke kedai...

sheila eddie berkata...

Tq admin, sy dh berjaya on kan blk.. mengelabah jg x hidup td.. dh gatal kaki nak ke samsung centre..
hehehe

Kak Bunga berkata...

@sheila eddie hehehe welcome sheila...sharing is caring...hehe

Khairul Nisak Ismail berkata...

Tab saya pun alami masalah yg sama.. sedih sungguh...boleh cuba cara ni balik kang... dah berkira2 nak g antar kedai dah... rasa mcm bru jer pakai... abis terbantut perjalanan bisnes ku... huhuuhu...sabor je lah...

Kak Bunga berkata...

@Khairul Nisak Ismail InsyaAllah oke...cubelah dulu..hehehe

Cik Bunga berkata...

Alhamdulilah. Dapat. Berjaya. Terima kasih admin.

dyanafarra berkata...

thanks admin....
nervous da 2 hari tab x bole on.. huk huk nak nangis rase :'(

Kak Bunga berkata...

@Cik Bunga sama-sama bunga...:)

Kak Bunga berkata...

@dyanafarraskrg dah boleh kan? hehehe sama2..:)

AinSyafiqah berkata...

Ya Allah,thanks akak. perantara Allah ni tolong saya. nak menangis dah semalam.. tab org bagi. 7.0 jela tapinya.

Kak Bunga berkata...

@AinSyafiqah almost welcome dear...hehehe sabar jangan nangis...xpela orang bagi pun...yg orang bagi tulah kene jaga betul betul...:)

Tanpa Nama berkata...

yeah! menjadi.. tennss sis :)

tekanan btul laa tab nie..

mrs eyza berkata...

oo macam tu ker? saya baru jea pakai 2 hari tengok skrin dah gelap...risau jea semalam...arini try buat camtu tgk...

Kak Bunga berkata...

@Tanpa Nama almost welcome..:)

Kak Bunga berkata...

@mrs eyza insyaAllah boleh..ramai yang dah berjaya...hehee

mrs eyza berkata...

@Kak Bunga insyaAllah KB...balik kerja ni nak try buat tgk...harap2 berjaya laa...hihi

Tanpa Nama berkata...

Tab terkena muntah anak terus padam. Mcm mane ek.

Kak Bunga berkata...

@mrs eyza hehehe gud luck ye..insyaAllah xde pape...KB dulu siap ketuk-ketuk kat lantai lagi kot-kot la boleh nyala...huhuhuhu...

Tanpa Nama berkata...

thanks a lot sis..almost 12jam xleh on..huhu..nsb baik jmpe blog sis..da siap usha gadget bru ag..hikhik

nur berkata...

salam.
terima kasih atas info yang diberi. banyak manfaatnya..
Alhamdulillah tab saya dapat menyala semula :)

Kak Bunga berkata...

@Tanpa Nama hehehe almost wc..:)

Kak Bunga berkata...

@nur w'salam...sama2..:)

Azah Skaliskala berkata...

Thank you so much.. wah relieve.

Hafiez berkata...

Thanks berkongsi tips...

Baru tau kaedah ni dan ia boleh juga format peranti yang betul2 x boleh on.

Jimat Rm50 dari hantar kedai. dulu dah pernah kena sekali. melayang Rm50 bila kena format.

Umi MediNa berkata...

tQ..tQ..tQ!!! jadi kat tab anak jugak td..mengelabah dibuatnya.. thumbs up!! :)

PeacePjo berkata...

tb 7.0 plus sy da dua hr tidak boleh on..hanya bernyala tulisan samsung galaxy tab, berulang2 kali apabila switch on ditekan..boleh guna cara ni ke? esok nk hantar samsung centre.. Tab tiada d tgn sy..

PeacePjo berkata...

tb 7.0 plus sy da dua hr tidak boleh on..hanya bernyala tulisan samsung galaxy tab, berulang2 kali apabila switch on ditekan..boleh guna cara ni ke? esok nk hantar samsung centre.. Tab tiada d tgn sy..

farieza fernandez berkata...

kakak tab saya dah 3 minggu x charg and saya baru beli charg saya pun charg tapi x boleh saya dah buat apa akak tulis kat atas tu danh akak tolong saya

farieza fernandez berkata...

akak tab saya dah 3 minggu x charg semalam saya baru beli charg tapi x hidup pun and saya dah buat apa yang akak tulis kat atas tu,akak tolong lah sya

Kak Bunga berkata...

@Hafiez alahai...sygnya..KB beli charger RM70..huhuhu lepas pada tu bru tau cara nak nyalakan dia...

Kak Bunga berkata...

@Umi MediNa almost welcome!

Kak Bunga berkata...

@PeacePjo x sure pulak boleh; guna ke tidak...cuba dulu la..

Kak Bunga berkata...

@farieza fernandez dear...dah cuba lagi x? cuba tekan dua2 button tu lama sikit...kalau x bole juga bawak pergi centre la kot..

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih banyak2 kepada admin blog ni atas tips ni.
Risau jugak tadi tab tak hidup2, tapi tips ni telah membantu.
Semoga admin blog ni murah rezeki dan pahala berganda.

Baizura Ema berkata...

huhu.. tab saya pun tgh prob ni.. tk boleh on.. bila sambung chrager. nmpk lah bttry tu tgh di cas.. tk smpi bpe minit.. pastu pdm.. pastu buat balik mcmtu... huarghh.. tension...

Tanpa Nama berkata...

2,3 hr lps pn tab sy mngalami mslh yg same last sy connect charger n biar beberapa minit alhamdulillah ok semula hehehe

Tanpa Nama berkata...

Cuak betul saya bila screen tab tetiba malap. Bila tekan button on byk kali tak nyala. Nasib baca blog akak ni. Hidup semula tab ku! Haha TQ KB.

Che Azian Che Sulaiman berkata...

ye la kak...masuk ni dah 2 kali jadi cmni...yg masa first time tu,tak perasan saya tekan ape,tibe2 dah on dah...yang kali ni terpaksa la search kat internet..ingatkan saya punye dah rosak,padahal baru je 2 buln pakai...nasib baik ade blogger cm akak ni,suke share hehe tq sesangat

Tanpa Nama berkata...

baru je tab xleh on..nasib lah google jumpa.blog ni..trus lega..

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah thank sis.. sy dh ikut apa sis ckp tp knp dye keluar DOWNLOADING DO NOT TURN OFF TARGET..knp ea??

Tanpa Nama berkata...

hurm help me plsssssssssssssssssssssssssss :"( :"( dh cube buat mcm akk suruh lps tu dye on pastu dye ckp soh tkn volium ats @bwh then sy tekan volium ats tp dye terpdm then buat mcm akk suruh balik dh xboleh.. hurmm pls help me, ape ppt sy buat??? :(

Kak Bunga berkata...

@Tanpa Namaalamak dear...KB x tau la pulak...huhu

Kak Bunga berkata...

@Tanpa Namacuba tekan button utk on tu je...xyah tekan volume...boleh x?

fifiy berkata...

Alhdulilh..boleh dh..penat je cas sampai panas gile tab ni...tq u share info..tme ksih byak2

fifiy berkata...

Alhamdulilh..berjaye...wat penat cas sampai panas gile tab ni..tme kasih bayk2

matta87 berkata...

Salam..kalau ada problem dengan set samsung over warranty boleh x boleh on hubungi saya di talian 0179375027 Insyaallah saya boleh tolong tuan/puan.

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah...ilmu yg berguna...aku da cuak tiba2 tab aku blank...nasib baik terlintas nk searh kt google...kalu x confirm melayang rm 1k....tq admin...


elvera moykoi berkata...

salam..sy penguna samsung galaxy tab 10.1..sya nak tanya..kenapa erk tab sya charge nya x masuk...bila sya charge simbol tab tngah charge..lpas 5 saat..tab xmnyala..dan bgtu laa seterusnya..walaupun tgh charge..admin boleh tolong...

elveramoykoi berkata...

salam...sya penguna samsung galaxy 3 10.1..nak tanya admin...kenapa erk charge x masuk..time charge simbol chrge kluar then 5 saat gitu xmnyala..gitu laa seterusnya..admin ada pa2 nak share.?..thanks^_^

Tanpa Nama berkata...

Salam nk tny kit klo hp samsung galaxy Y bla on je xleh,tp ye kuar tulisan SAMSUNG je,tahu x cm ne?hrp boleh tolong..

Tanpa Nama berkata...

thanks byk2...disbbkn info ni, tab sy dh dpt on kembali..huhu..ingtkn dh rosak..:)

Erlina Rashidi berkata...

Thanks KB.....semalaman tab saya hang, hanya ada tulisan Samsung Galaxy je d skrin. Bila guna cara yg KB ajar, Alhamdullillah x smpai seminit tab saya terus menjadi. Baru je terfikir nk ke servis centre. TQVM....

Lucy J berkata...


Thanks God, thanks akak, tab sy dh ok dh.

Tanpa Nama berkata...

Tab saya x buleh cas . Antar samsung dia ckp ok . Knapa yaaaa

Cgu z berkata...

Cgu z..terima kasih kb...nasib baik dapat ilmu ini ...moga Allah ganjarkan rahmat dan dipermudahkan segala urusan yang baik..thanks.

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah dah boleh on tab saya. semoga tuhan merahmati puan hehehehehe

Kak Bunga berkata...

@Tanpa Namaemm x sure la pulak..huuhu dah try tips2 kat atas?

Anna Insan berkata...

Terima kasih byk2.... dh idup Tab 3 saya... alhamdulillah...

Tanpa Nama berkata...

Salam, tumpang tnya.. tab 3 10.1 sy tak boleh cas bila peratus bateri tgal dlm 30% kebwh.. nape yer.. nk kena off kn, on semula then baru leh cas.. tolong... bru sbulan bli..

Tanpa Nama berkata...

Ya allah sys .betol2 menjadi !! Da 2 mnggu tab 10.1 tak bleh on . Sy pkir nk cmpak je dah .geram pnye psal .tak psal psal abah sy beli kan s5 hehe .time ksih sys . Sys da bantu rmai org ni hehe .

juliana ana berkata...

Sis, seriously pg nie saya cuba follow cara sis nak on semuala tabs samsung saya...saya tekan volume and on/off botton serentak...selama beberapa saat...memang menyala balik...dari semalam sis...tabs saya x dapat on...tapi light kat bawah tue masih ada...memang nervous tahap bahaya dh...meroyan rasa pun ada...ye lah x sampai 3 bln saya pakai mcm tue plak...terima kasih sesangat sis!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah dah boleh bukak tab balik....naik kusut kepale x leh on...nasib mujarab cara ni

Unknown berkata...

Dah buat berkali2 still x bole on jugak

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah kak tq sgt2. Basin terbaca blog akak. Tab saya pun mati tiba2. To kenapa boleh jadi mcm tu ek ?

Yusof Noor berkata...

Tak boleh juga saya paki TAB EDGE 3

Yusof Noor berkata...

tak boleh on la tab EDGE 3

syanur berkata...

Saya punye samsung galaxy tab 10.1 ni dia suka mati tiba-tiba.. Pastu bila mati sendiri, dia xbleh dihidupkan melainkan pakai plug.. Kalau cabut plug, dia akan mati lagi sekali. Tp bacaan bateri maintain je.. Mcm mana ye?

Nyamuk Terbang berkata...

Thanx sis mmg menyala semula...memang takut sgt dh la bkn sndri pnya...alhamdulillah trjmpa entry nk