Jumaat, 18 Oktober 2013

Susahnya nak memiliki rumah!

Hai...!

Sejak dua menjak ni KB memang tengah mencari rumah lain memandangkan rumah sekarang diganggu dengan bunyi bunyian yang datangnya dari rumah tidak berpenghuni sebelah tu....huwaaaa...seram tahu! sebelum ni KB memang tak tahu bunyi tu datang dari benda kat sebelah tu...bunyi orang main guli...ingatkan ada guli tersesat dalam rumah tu...kene angin melantun-lantun lah dia....rupanya sebab ada 'penghuni'....

KB beraya kat rumah member yang tinggal kat blok lain. Diorang lah yang bercerita pasal hantu ni sebab cerita yang tengah tayang tv tu pun cerita hantu gak....adehh...punca ni punca..!! tak pasal-pasal seram melanda jiwa KB selama sebulan...rasa macam lebih pada sebulan jadi penakut...hehehee 

Balik dari rumah member tu terus berkepit dengan hubby masa nak balik tu....masuk rumah lagilah...gigil lutut nih...yelah orang kata perasaan je kot....tapi yang duk melantun-lantun tu lah yang buat KB seram...sabtu ahad hubby memang jarang ada kat rumah..dia keje...time tulah bunyi-bunyi tu kedengaran...KB memang akan duduk setempat je sampai hubby balik...kematu dibuatnye...huhuhu masak pun tak...basuh kain pun tak....kemas rumah pun tak...nak solat pun amik wudhu' kat sinki...huhuhu kesian jugak kat hubby..balik keje tengok makanan tak tersedia seperti biasa...dia masak lah maggi ke ape...hehehe teruk betul bini dia...=,=

KB pasang kuat-kuat la video kat youtube surah Al-Baqarah....baca Yassin pastu KB basuh muka dengan air Yassin tu...alhamdulillah lega lah sikit...bunyi-bunyi tu pun makin tak kedengaran....pulih jugak lah perasaan takut masa tu...ni pun ada takut sikit-sikit...hehehehe

Okeyyy habis part tu....orang kata benda tu tau kalau kita bercerita pasal dia...hehehe wallahua'lam...

KB duk survey-survey rumah nak pindah...tengok harga rumah sewa pun bukan main lagi...alang alang sewa baik beli kan? tulahh beli pun harga boleh tahan jugak...kalau boleh nak la rumah teres...kesian family datang kene panjat tangga tinggi...semputtt...KB yang hari-hari panjat tangga ni pun semputt...apetah lagi la mereka yang tak biasa....

Paling murah pun KB jumpa RM150K. itu rumah yang keadaan baik...tapi tak brapa berkenaan lokasi rumah tu...tempat jem, banjir...adehhh...nak cari yang dekat dengan tempat kerja pun mahal...almost RM200K lebih...mana mampu oiiii...dah la baru kerja 1 tahun lebih....huhuhu 

Ada rumah teres 2 tingkat kat Andalas harga mampu milik la...tapi sayang betul..2 bilik tidur 1 bilik air...untuk family kecil macam KB ni boleh la...nanti dah ada anak....payah la jugak...rumahnya tak besar mana pun...kalau boleh nak cari yang 3 bilik tidur 2 bilik air...senang kalau family nak datang tido..selesa sikit..hurmmm cakap kat hubby kumpul lah duit banyak-banyak dulu....heheee 


Isnin, 16 September 2013

Jom ATKINS!!

Setelah sekian lama meng'hide'kan blog ni gara-gara insiden yang tidak diingini tempoh hari, malam ni tetiba rasa nak menaip....actually, aritu ada member PM kat FB KB tentang DIET ATKINS....dia suruh KB search dulu kat Google...kalau berminat boleh join group diet atkins...bila baca tu nampak menarik sebab kawan KB tu dah kurus...lagi semangat! Jadinya, KB nak menaip ni hanya untuk panduan bagi mereka yang baru nak mula diet macam KB secara semulajadi tanpa produk-produk diet yang berada di pasaran sekarang.


Ni KB lepas consume Jusmate 5 tahun 2010 dulu...huhuhuhu kalau boleh nak kembali kepada saiz macam ni...berat 67kg masa ni...JANGAN TANYA BERAT SEKARANG...!!hokhok

Ni info yang boleh dijadikan panduan. Semua ni KB copy n paste dari blog SAYA NAK KURUS.

Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat 

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan. 

2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 

3. Pre-maintenance 
4. Lifetime Maintenance 
*Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?


Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins kerane ia ialah tapak asas kepade diet ini...tak buat induction,sori,gemuk la smpai bebile...huhu...

Ape yang berlaku tyme induction? Berlakunye proses KETOSIS..proses dimane badan menukar daripade menggunekan karbohidrat sebagai tenage kepade menggunekan lemak sebagai tenage..waktu ni memang biase kalau korang rase lapa sebab ini adelah perubahan drpd pemakanan x senonoh yang korang buat...tapi percaye cakap aku,korang takkan rase lapar da selepas itu sebab dalam diet atkins nih,calory tak dikire...jadi,makanlah seekor ayam pun kalau suke dan banyak duet...huhu..:D

Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..
Semasa 2 Minggu Induction: 

Tak Boleh Makan:


1.) NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU,OAT dan yang sebangsa dengannya. 


2.) Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. 


3.) Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi. 


4.) Buah-buahan 


5.) Minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc) 

6.) Snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis. 


7.) Segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal.


8.) Makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong. 


9.) Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih. 


******************************************************** 


Boleh Makan: 



1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung. 


2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis... 


3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal. 


4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi. 


5.) Sayur..kebiasaannya sayur yang kurang carbs berwarna hijau..semangkuk maksimum sehari.. 


6.) Cheese Slice..hadkan 2-3 keping sehari.. 


7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari..kenape? air boleh bantu untuk pembakaran kalori dan penghadaman makanan.. 


8.) Jangan ambil daging burger..carbs agak tinggi..kecuali brand beef pride..carbs rendah..tapi hargenye mahal,4keping rm8..ade bran nak beli? huhu 


9.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...Air mestilah lebih daripada 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan! 

Contoh sarapan / Breakfast 

1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb) 

2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb) 
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb) 
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb) 


Makan Tengahari / Malam 

1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb) 

2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb) 
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb) 
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb) 
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb) 


Carb = Karbohidrat 

Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus! 


Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb ! 


InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu,hasil yg mendadak akan kelihatan...Doakan KB berjaya wokeyyyyy


Sabtu, 31 Ogos 2013

Jamuan Raya Pejabat Daerah Klang 2013

Jamuan raya ni lah dinanti-nanti...sanggup tak pergi kursus sebab jamuan ni..hehehe nasib baik ada 3 option tarikh kursus...Tahun ni KB bersama dengan Unit Teknikal dan Penguatkuasaan sebab dah pindah unit ni kan.....tahun lepas KB join Unit Pembangunan Luar Bandar....tahun ni unit KB pakai baju warna Oren terang tang tang......menyerlah sesangat....huhuhuhu

Muka KB tak puas hati tetibe gambar kat tab ni semuanya tak cantik...T_T

Ni di pagi hari....memasing dah takde mood nak buat kerja...posing jelah kejenye....huahuahua

Macam-macam gaya....ni semua mak budak ni...hahaha 


Papepun setelah beberapa bulan bersama Unit Teknikal ni barulah KB rasa suasana opis...hehehe kalau tak...sensorang je...semakin hari semakin akrab....dulu ingatkan diorang ni kerek2....rupanya takkk...giler-giler semuanya...hehehehee betul la orang kata...tak kenal maka tak cinta...hikhik

Doa dipermudahkan Urusan by Heliza

Mari sama-sama kita amalkan doa berikut.......semoga dipermudahkan urusan harian kita...aminn

Selasa, 13 Ogos 2013

Selamat kembali bekerja!

Tahniah buat semua yang sudah kembali bekerja...KB hari Khamis ni start keje balik...saja amik cuti panjang...sebabnya KB tau...kalau masuk keje pun tentu takde mood....baik cuti..kan kan kan...so, Selamat kembali bekerja kepada semua!

Jumaat, 9 Ogos 2013

Selamat Hari Raya!

KB dah beli baju raya lama dah...beli online...dapat2 terus sarung kat badan...OMG!! suami kata dah macam Che Ta...amboi mulutttt....disebabkan raya lambat lagi...puasa pun belum masa tu...ingat nak la diet kan...gantung baju tu dalam bilik...hari-hari mengadap....motivasi la sangatttttt....

KB dah bagitau husband..tema raya kita tahun ni purple tau........sebab baju yang KB beli memang purple pun...KB takde beli baju lain pun untuk raya...ada pun untuk pergi ofis...sampai la tiba hari raya...KB pakai la baju purple tu...longgar sikit...heeeeeeeee sikitttt jeee...hurmm =.= 

Dah takde pilihan...pakai jelah...lagipun abah, mama, adik-adik semua pakai purple...kami tak rancang sama sekali..kalau tak tema kitorang satu keluarga 'warna warni'....disebabkan jarang sangat tema sama...tu yang KB tetap nak pakai warna purple...

Pagi tu siap siap....lepas solat sunat raya, tiba lah saat untuk bersalam salaman dan bermaaf maafan....dimulakan dengan my luvly husband...huwaaaa...diikuti abah, mama dan tok...lepas tu bedal la semua makanan kat dapur.....dah bedal sesi bergambar pulak....lepas tu sesi menonton tv ramai-ramai...sorang demi sorang tumbang dan berdengkur...ambooiii cam best je kalau join...kikikiki...

Husband KB kene kerja petang...so tak dapat la nak pergi jalan-jalan...tak syokkk...dah takde nak buat ape...ngantuk pulak...apelagi sambung lah zzzzzzzz....buruk perangaii...hehehee..



Baju ni lah KB beli awal beberapa bulan lalu...hehehe Peplum dari WE LUV PEPLUM....cover perut sebab mok sangat...huhuhu 


Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin dari kami berdua...peace!

PPEOC program salam lebaran bersama AADK 3 ogos 2013

Assalamualaikum...lama x muncul di sini...bulan puasa yang lalu KB xde ape yang nak dikongsikan....nak share resepi...makruh pulak kan...so di hujung bulan Ramadhan aritu KB join konvoi Kelab Persona (PPEOC) ke Klinik Cure & Care AADK di Sungai Besi...meh layan video ni dulu...nanti KB update ni next entry hokehhhhhhhh...


Isnin, 24 Jun 2013

Tahniah my bro n kakak ipar!

Assalamualaikum....jam menunjukkan pukul 2.10 pagi...ya Allah mataku....napalah segar sangat ni? Hurmmmm esok mesti aku tersengguk-sengguk kat opis...

Actually KB nak ucapkan tahniah kepada along dan kakak ipar KB yang baru kawin bulan april yang lepas...minggu lepas along kata tak dapat balik umah mak KB.,.wife demam...KB baca kat FB..kakak ipar pening, sakit pinggang...KB yakin dia pregnant...

Diorang pergi klinik...doktor kata kalau demam tak ok jugak...kene pergi hospital...masa tu diorang tak tau lagi itu simptom orang mengandung...hehehe apela...KB suruh pergi klinik lagi wat ujian air kencing sebab KB yakin sangat kakak ipar pregnant...

Tup tup keluar status..."alhamdulillah syukur atas rezekiMu ya Allah"....see...betul tekaan KB...alhamdulillah..akhirnya nak jadi tokwan n tok dah mama dan abah KB...hehehe KB pulak tak tau la bile..hhuuuuuuhuu

Isnin, 3 Jun 2013

Resepi Wadai Kiping

Assalamualaikum....orang banjar mesti tahu wadai ni...namanya wadai kiping dalam bahasa melayu kuih keping2 kot....hehehhe resepinya sangat mudah...jom tengok!

Bahan:
Tepung Pulut
Air
Garam
Gula merah atau gula kabung
Gula
Daun pandan
Santan

Cara-caranya ialah:
1. Tepung pulut tu campur dengan air...gaul sampai dah tak melekit...tapi jangan kering sangat nanti nak bentuk dia pecah2 pulak...sedang sahaja...
2. Dah sebati, bulat2kan dia...pastu picit kat tengah...buat sampai habis tau..jangan malas...!
3. Masukkan semua bahan ni santan, gula merah, gula pasir, garam, daun pandan pintal....pastu letak atas api sederhana kecil...jangan bukak api besar-besar...nampak sangat malas nak tunggu lama lama kan,,,? Iskkk...
4. Dah mendidih tu...masukkan tepung yg kita dah picit2 tadi....tunggu semua tepung timbul..dah masak la tu...

Pandai pandai la bajet gula tu ye...KB memang masak style campak campak...nampak tak periuk tu macamana rupa dia...ahaks..!

Selasa, 28 Mei 2013

Berkursus di Bulan Mei.....

Bulan Mei ni memang sibuk dengan kursus memanjang bermula dari 7 Mei sampai 10 Mei dan bersambung balik pada 22 Mei. Ramai orang tak suka pergi Kursus...eh yeke?? confident je lebih...hehehe jangan marah haa....KB suka sangat pergi kursus...sebab dapat jumpa geng sejawatan...gelak-gelak...cerita-cerita isu semasa...hohoho bukan mengumpatlah..! kita cerita laa buat kerja apa kat pejabat masing-masing...

Kerja macam KB ni hanya ada 10 sahaja di Negeri Selangor...wahhhh kelas kau maria..! Weiii ko ingat best ke? tak punnnn...setiap orang ditempatkan di lain-lain daerah termasuk di Bangunan SUK Selangor...kalau ada meeting atau kursus je kitorang jumpa...kesian kan..pastu jawatan ni masih dalam perhatian samada betul-betul diperlukan kat pejabat daerah atau tidak...kesian lagi...=.=

Pada 7 Mei hari tu...KB kursus kat Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara atau nama singkatan dia MaCGDI...korang tahu tak sebut 'MaCGDI' tu? Bukan sebut satu-satu huruf tu tau...semput nanti...hehehe sebutan dia 'McD'...bukan yang jual burger tu weii....

MaCGDI ni tempat menyelaras data-data geospatial nih...untuk memudahkan perkongsian data antara jabatan-jabatan kerajaan...contohnya...Jabatan Kerja Raya (JKR) ada data tentang jalanraya...Majlis Perbandaran pun perlukan data jalanraya...diorang just mohon jelah pada JKR kan...? tak perlu pergi lawatan tapak untuk collect data semula...semua tu makan masa, tenaga dan modal....kan mudah tuuu! Tak paham? buat-buat paham dah la yee...heee

Haa ada lagi satu yang KB nak share...kita ada Peta 1 Malaysia tau...agak best compare dengan Google Maps sebab kalau nak cari stesen minyak siap ada keluar lambang Shell ke...Petronas ke...so kita boleh pilih la lokasi stesen minyak yang kita suka.....macam KB suka minyak Shell...1 Malaysia Map (sila klik)...

Masuk je pejabat MaCGDI ni terus nampak hiasan macam ni..cantik kan? Pejabat Kerajaan kat Putrajaya semuanya cantik..suka sangat..! kalau dah cantik baru semangat nak buat kerja...hihihi...


Yang ni pulak kitorang bergambar kat koridor dia...cantik...kitorang berdua je kursus sebab yang lain bukan insan terpilih..hehehe jangan marah haa...koridor ni kat tingkat 7 kalau tak silap..tetiba ada taman kannn...perghhhhh kalau stress boleh pergi sini tenangkan fikiran yang kusut masai tu..hehehee
 

KB dengan Farah je kursus kali ni...Farah ni Pen. Peg. Degis dari Petaling...kitorang kat sini sehari suntuk...pastu nak kene pergi Instun, Behrang pulak...kursus kat sana 3 hari...kene daftar hari yang sama....kelam kabut lah gerak...sampai Instun dalam pukul 6 petang camtu...nasib tempat nak check in asrama tak tutup lagi...terima kasih abang Instun...herherher...


Kat sini kitorang kursus berempat...Farah, KB, Kak CT dan Mai...Mai ni dari Pej. Daerah Gombak...dah tak sama jawatan...dia dapat rezeki jawatan tetap...Alhamdulillah..KB pun nak jugak...huhuhuhu...dia memang sesuai dapat jawatan tu sebab suara dia kuat giler...hahaa nasib baik setakat ni belum pecah lagi gegendang telinga KB dengar suara dia..kalau jumpa dia tak gelak tak sah...hahahaa..yang pakai spek tulah Mai....tengok dia jeling kamera pun bukan main lagi...hehehee


Hurmm terima kasih kawan-kawan sebab bagi KB duduk depan sekali...besarnyaaa muka saya!! yang belakang sekali tu Kak CT...Pen. Peg. Degis dari Kuala Selangor...rajin orangnya..pandai pulak tu..!



Habis kursus hari pertama kitorang pun keluar laa....bawak kereta kan...panjanglah langkahnya...perut pulak lapar...waktu makan lambat lagi...keluar pergi makan pau Tanjung Malim yang fofular tu...Pau Yik Mun...
 



Alamak! muka Farah separuh je....tapi takpe..dia yang snap gambar ni...hehehhee time ni dah abis kursus...tunggu Pengarah Instun datang nak bagi sijil je....yeayyy dah boleh balik..!rindu sangat kat hubby saya...lebih kurang 4 hari kene tinggal..hehehe

Ahad, 19 Mei 2013

Crazy candy crash saga...!

Wahai rakan-rakan yang teror giler main game nih tolonglah kasi tips sikit macamana caranya nak lepas level ni....Dah seminggu tersekat kat level 97...target 100000...macamana nak lepas? Huwaaaa geram giler...paling tinggi boleh dapat 80000 je..hurmmm

Korang-korang yang main game ada tak mengalami simptom-simptom begini.......? masa nak tido main game...bangun tido capai handphone terus main game....waktu lapang sikit majn game,..waktu rehat main game....dalam kete jalan jammmm main game...! memang sah Gilerr...! tapi giler candy crush saga lah....herherher

Hurmmm hari ni mengadap level ni je...mood tengah sakit hati sebab tak lepas-lepas..grrrr

Sabtu, 18 Mei 2013

Jalan-jalan Shah Alam....

Hari Pekerja 2013 diraikan dengan jalan-jalan makan angin ke Shah Alam sambil menyambut kakak kawasan yang tetiba nak turun melawat Shah Alam...boring duduk rumah katanya.....tengahari baru nak decide jalan-jalan kannn...kalau orang lain mesti dah malas nak keluar...matahari dah terpacak kat kepala...huhuhuhu disebabkan dah lama tak jumpa..KB rajinkanlah diri....

Kakak kawasan yang dimaksudkan adalah Huda.....Dia sekarang dah duduk kat Sentul...dah jadi orang kolumpoo....ada ke tanya KB nak pergi mana...haruslah g makan...hakhakhak..kalau tanya KB lah kan.....kalau tanya orang lain mesti ajak g jalan-jalan kat Plaza Alam Sentral, SACC or PKNS......

Jadi, kami decide nak g makan ABC Seksyen 2 Shah Alam......nyum nyum nyum...osem..! memang femes ABC kat situ...sedap beb! disiram coklat...KB memang hantu coklat..:P


Tengah dating dengan BFF...ajak lagi 2 orang member kamcing kitorang yang dah sah menjadi suami isteri....hehehehe Zila & Wak Syam....diorang ni datang menambahkan lagi suasana meriah....tambah-tambah si Zila...sembang berdua dengan dia pun rasa meriah...macam sembang 10 orang...hehehe


Seterusnya kitorang ke Taman Tasik Shah Alam......tengah panas terik oke g taman tasik...panehhh betolll.....ambik gambar pun mata semua sepet...huahua

Ni lah kakak kawasan yang dimaksudkan...kecik je orangnya...makin kecik tengok budak ni...tengok jelah kitorang bergambo tengah paneh ni yo....

siap bergwiyomi bagai...ahaks...waaa seronok dapat jalan-jalan ngan kawan-kawan.....semoga kita dapat berkumpul macam ni lagi ye.......

Jumaat, 17 Mei 2013

Wedding Along

Actually majlis ni berlangsung awal bulan APRIL hari tu...baru nak update...huhuhu jumaat blues punya pasal lah ni....ngantuk....

Along KB nikah pada 6 april 2013...lepas isyak...x ingatla sekali lafaz ke x..rasanya sekali lafaz je...hehehee...makan semut lebey ni..iskk...majlis berlangsung di rumah pengantin perempuan...Temerloh Pahang...menunya of courselah patin masak tempoyak...nyum2 my favourite tahu...! Lemak putih tu...lembik2 sedapp...hohohoho

Pengantin dalam bunga...hikhihk...
Hantaran buatan KB...simple sajaa...
Hantaran dari kakak ipar...kreatif...

alhamdulillah dapat kakak ipar...
Pastu esoknya sanding....ada silat bagai...2 sesi silat ok...sebelum makan dan selepas makan...setiap sesi 30 minit...penat jugak lah tengok...huhuhhhu lama sangat...dekat kul 3 baru naik pelamin...hehhee kesian diorang...1 family kakak ipar masuk silat...dasyat...tu yang lama silat...dah setel tu kitorang semua berangkat balik...bye2 along...dah kawin dah kembarku...hehehe

haaa ni lah kembar KB...hehee ada iras x? pink gituuuuuu

Along & adik bongsu...sama tinggi...nak nyanyi lagu negaraku ke hape...tegak sangat...hakhak

Oh kandaku...kata kakak ipar...hehehehhehee

weeeee lawonye baju kakak ipar...

mood oke lagi...

mood dah kelaut sikit tengok orang silat lama sangat...huhuhu 

Babah dan mamaku....sayang mereka sangat-sangat...!
13 april bertandang pulak...tema biru putih....sebenarnya KB nak diorang pakai royal blue...lawa giler..tapi mak andam diorang nak bagi baju bertandang free....dapat biru air laut....tu yg lari tema sikit..xde pelamin..sampai je terus makan....hikhik...tengok pengantin lelaki tu...haus bebenor nampaknye...


KB dan BFF dari zaman sekolah.....lepas kawin semua dah bumbum...


Pengantin Baru
Pengantin Lama

Sekian...tataaa....

Jumaat, 3 Mei 2013

Nak mintak Half Day....tapi Takut

Salam Jumaat....adoi pepagi dah mamai....jam menunjukkan 7.00 pagi..oh very the lambat lah hari ni...so kelam kabut dalam relax capai kunci rumah, kunci kereta...dah sampai kat pintu nak keluar...baru teringat sandal dah putus...adoii so terpandang kasut hantaran...belek punya belek tengok elok lagi nih..tapi berhabuk pulak...

Kunci rumah dengan kunci kereta tu letak jap kat tepi rak kasut...pergi amik tisu nak lap habuk kat kasut...dah lap semua...oklah..capai kunci...tekan kunci tombol...bila nak kunci grill tengok ada kunci kereta je...mana kunci rumahhhh?? Kat dalam!!!! huhuhuhu dahhh menggelabah...camne ni...takkan nak biar rumah ni grill tak kunci...hurmmmm

Jam dah gerak dengan laju...tak boleh tunggu ni...karang lambat...tinggalkan jelah...baca ayat kursi semua moga-moga takde perkara yang tak diingini berlaku...huhuhu tapi tetap tak tenteram...rasa nak half day...tapi kene tanya husband dulu dia boleh half day tak...risau nih...tapi nak mintak half day kat bos...KB takut..hurmmm tak tau nak bagi alasan ape...ke nak cerita perkara sebenar? huhuhuu

Khamis, 2 Mei 2013

Projek Modified Kereta : Lowered

Proton Persona memang bahagian belakangnya tinggi...bak kata orang 't@#%&*k'...hehehehe...so bila buat corner dalam keadaan yang laju...memang rasa nak terbalik kereta dan tayar tercabut...huhuhu siapa tak caya sila try...hehe tapi janganlah...karang KB lak kene bertanggungjawab...

Jadinya, untuk mengelakkan berlaku kejadian sedemikian...kita loweredkan lah kereta...tetapi jangan lah lowered sampai nak jalan pun sagat sana sagat sini...sayangi lah kereta anda...setiap bulan bayar kan...? Hehehe masih belum jadi hakmilik rasmi lagi...jadi beringatlah...:-)

KB loweredkan kereta sikit je...heheheh pakai Sport spring brand Proride...dia jadi rendah 2 jari kita dari yang asal...nak buat corner lepas ni silakan...huhhuhu KB baru pasang dan sekarang tengah menyesuaikan diri lah dengan semua perubahan yang KB buat...sport rim besar, lowered...

Harga yang KB dapat sport spring nih dalam RM200 something...upah pasang RM70...KB nak tukar absorber sebenarnya sebab absorber yang asal tu dah leeking...minyak dah keluar...nak tukar absorber baik tukar spring sekali kasi rendah sama dia...huhu...upah pasang kat kedai member...KB try tanya kedai dekat ngan rumah...dia kata upah pasang RM160....gila ke hape? Memang cancel la....grrr


Ni lah barang-barang yang hendak ditukar...yang hitam itu adalah absorber standard...harga untuk sepasang RM240, untuk satu kereta RM350...tapi KB pilih yang sepasang je...warranty 6 bulan...yang warna merah tu pulak sport spring...warranty setahun..



Ni proses cabut absorber yang lama..kesian adik ni...berpeluh dia sampai kene sepak terajang benda alah tu baru tercabut...huhuhu sepatutnya kedai tutup pukul 7.00 malam..disebabkan tak siap pasang lagi lanjut sampai pukul 8.00 malam baru siap...huhuhu 


Oke yang ni lah hasilnya...rendah daripada biasa...huhuhu...dah buat ni kene lah pergi alignment balik tayar...arini sempat ke tidak tak tahu la...yang KB risau janganlah esok-esok adik-adikku yang bosa gadang tu naik tersagat lak..huwaaaa...

skrg dah jadi camni dah....hehehehee kene pakai adjustable baru ngam n cun! 

sport rim TE37 rota saiz 17"

Selasa, 30 April 2013

Projek Modified Kereta : Bumper Elegence kepada R3

KB tengah dalam mood modified kereta sekarang...huhuhu bulan depan nak tukar bumper depan pulak..ada member club persona nak standardkan kereta dia....KB offer la tukar ngan bumper kereta KB yang sekarang...dia nak...so tukar sama suka...tiada duit dikeluarkan...cuma kene keluar duit untuk cat sahaja..

Ni lah kereta kami....baru episod berkenalan je ni...belum tukar lagi...tunggu kami masing-masing free...hehehehe...actually, kitorang rancang nak tukar dari bulan 3 lagi...tapi ada je masalah...postpone sampailah sekarang...


Hurmm macamana lah agaknya rupa kereta KB kalau pakai bumper ni...hohohoho dah lah nak loweredkan kereta...huhuhu Nantikannnnn....

Bye!

Sabtu, 27 April 2013

Mari Hiburkan Hati yang Bosan

Erghhhhhh bosannya hari ni......takde buat ape pun....semalam punya penat tak sedar tido kat pintu bilik...hahahahaa husband kejut banyak kali...dia kata KB marah...hahaha yelah orang tengah letih menguruskan kereta semalam...sebab proses tayar tidak selesai masa pasang sport rim semalam...hurmmm gara-gara ada benda yang dah rosak...

Last last sampai ke pagi tido situ...uhhuhu...=,=

Tadi layan FB...main game...masa tengah duk leka layan FB...tertengok satu post ni..mencuit hati betul...comel sangat...


Hahaha cute sangat...musim betul gwiyomi ek....apekebendalah tu....ramai pulak artis buat..tapi paling KB suka Wawa Zainal buat...oh saya memang minat dia sangat-sangat...heeeeeeeee..jom layan...


p/s: saja menghiburkan hati yang kebosanan...^_______________^

Jumaat, 26 April 2013

Projek Modified Kereta : Tukar Sportrim

Assalamualaikum....

Memang menjadi adatlah kan...setiap kali gaji mesti kereta dulu....huhuhu dia tau orang syg dia kan...saja nak uji la tu....biasee dia ni...

Bulan lepas renew roadtax....kali ni tukar tayar lah pulak...sebab tayar memang dah botak selicin licinnya....nilah perempuan...tau bawak sahaja....tapi tak semua camtu kan...KB je camtu...huhuhu...disebabkan dah alang-alang nak tukar tayar...apa kata kite tukar sekali sport rim....memang KB dah aim nak tukar sport rim tahun ni...tapi tak sabar betul dia kan...

Meh rapat sini...KB nak tunjuk macamana rupa tayar yang sudah botak...yang perempuan je rapat...lelaki sila duduk jauh sikit...heheheh...


Haaa x jelas...meh sini



Haaa nampak x? Kalau x nampak jugak x tau la nak cakap.....memang kita rasa jalan licin je kalau botak ni....jdnye sementara nak tukar tu tolonglah bawak kete slow...duduk lane paling kiri...bahaya wooo....

KB memang nekad bulan ni tukar tayar sekali dengan sport rim....survey punye survey kawan KB ada jual rim sekali tayar...alhamdulillah memang itu yang kita cari...murah je...Malam tadi baru KB amik rimnya...pasal dah gaji kan....pastu ingat nak pasang terus....tapi kedai banyak dah tutup lah....terpaksa tinggal rim tu dalam kereta...memang x tido lena malam tadi...pastu ada kawan club gak duduk dekat ngan rumah KB pm kat facebook...sembang punya sembang minta tolong dia simpankan rim dulu kat rumah dia..rumah dia rumah teres...takpelah...KB duk rumah flat...tinggi atas sekali...nak mampus angkat rim...? Hahahahaha angkat durian pun rasa nak pengsan...inikan pulak tayar dan sport rim....grrrr

KB pun ape lagi...start enjin vroooommmm sampai rumah member....tumpang jap...tapi dia letak kat garaj....hahahhahahaha adoi malam...gelisah tak hingat dunia la malam tadi....nasib baik lah ok...hehehhee....

Bawak g keje...nak pasang arini gak....tengahari tadi keluar jap...g pasang...alhamdulillah hensem sungguh keteku...huhuhu senyum lebar ni...hahahahaha first time tukar rim...jakun sikit....:-P



Selasa, 23 April 2013

Hai!


Assalamualaikum...

Haiii...Dah lama tak hapdet blog ni..kesian dia terabai...bukan sengaja biarkan dia cuma kebusyan terserlah semenjak dua menjak ni.....ni pun sebab mengantuk ya amat sangat lah terpaksa menaip....sekarang ni KB tengah berusaha mencari idea nak mengindahkan lagi tempat kerja KB yang masih berterabur atau pendek kata melaksanakan 5S...sisih, susun, sapu, seragam, sentiasa amal.....saja nak sumbang idea...harap-harap janganlah ada yang kata aku gila kuasa...grrrrr..peace yoo!

Disebabkan terbawak-bawak dengan aktiviti 5S kat opis...kat rumah pun nak dibuatnya 5S...semalam setel mengemas stor yang macam kapal karam plus kene langgar ngan todak.....oke merepek disitu =,=

Serius...lupa nak snap gambar...plus malu...hakhakhak...dari pukul 8 lebih KB mengemas bilik tu sampai pukul 1 Pagi okee...dalam bilik tu penuh ngan koleksi mainan suami KB...iskk dia memang rajin kumpul mainan...dah alang-alang mengemas..KB simpan semua dalam kotak...hakhakhak....semak la abg oi..:P

Selain tu ada jugak hadiah kawin....oh sangat banyak KB dapat cawan & gelas...cantik-cantik...terima kasih kawan-kawan..cuma tulah...duduk berdua takkan nak pakai semua...ingat cawan pakai buang ke hape?...hehehe ada yang bagi cadangan...kalau ada kawan-kawan kawin bagilah hadiah yang kita dapat tu...OMG memang tak la kan...KB hargai pemberian kawan-kawan...cuma tulah banyak sangat...separuh bilik tu memang hadiah makan space..hehehe

Haaa ilang ngantuk sikit...kbai nak buat kerja...



Rabu, 10 April 2013

Si Comel Arrian...Anak Tomok

Assalamualaikum....sejak ada keek ni...KB suka sangat sangat tengok keek Tomok...anak dia Arrian comel giler...like n komen beratus ribu...fuyohhh...

Paling KB suka tengok video "biase die ni"....hehehe pandai die cebek mulut die...dah la mata bulat...eeee geram...!

Lepas tu ada lagi satu keek Tomok yang Arrian pukul 2 lebih dekat pukul 3 pagi aktif lagi dok jerit comey....heheheh hari-hari wajib tengok keek yang comey tuh...

Siapa suka tengok jugak? Hehehee...

Khamis, 28 Mac 2013

Berminat nak edit blog??

Ehem...!! Cantik tak blogshop KB....? hehehehe kali ni diedit oleh Cik Rose Cute...macam hasil kerja beliau...cute jugak...TQ kak rose..!! Baru lah semangat nak update stok......hehe jom singgah blog Cik Rose Cute & Kak Bunga Collection....KB ada jual Rumpai Laut Collagen, Tudung Chiffon Ala Fareeda yang tengah hot pun ada...!! KB jual murah je...harga boleh dirunding...insyaAllah......:)

Sesiapa yang berminat nak edit blog...boleh contact 2 orang blogger yang KB pernah guna khidmat diorang untuk edit blog....kedua-duanya terbaik......Cik Rose Cute & Eca