Sabtu, 31 Ogos 2013

Jamuan Raya Pejabat Daerah Klang 2013

Jamuan raya ni lah dinanti-nanti...sanggup tak pergi kursus sebab jamuan ni..hehehe nasib baik ada 3 option tarikh kursus...Tahun ni KB bersama dengan Unit Teknikal dan Penguatkuasaan sebab dah pindah unit ni kan.....tahun lepas KB join Unit Pembangunan Luar Bandar....tahun ni unit KB pakai baju warna Oren terang tang tang......menyerlah sesangat....huhuhuhu

Muka KB tak puas hati tetibe gambar kat tab ni semuanya tak cantik...T_T

Ni di pagi hari....memasing dah takde mood nak buat kerja...posing jelah kejenye....huahuahua

Macam-macam gaya....ni semua mak budak ni...hahaha 


Papepun setelah beberapa bulan bersama Unit Teknikal ni barulah KB rasa suasana opis...hehehe kalau tak...sensorang je...semakin hari semakin akrab....dulu ingatkan diorang ni kerek2....rupanya takkk...giler-giler semuanya...hehehehee betul la orang kata...tak kenal maka tak cinta...hikhik

Doa dipermudahkan Urusan by Heliza

Mari sama-sama kita amalkan doa berikut.......semoga dipermudahkan urusan harian kita...aminn

Jumaat, 9 Ogos 2013

PPEOC program salam lebaran bersama AADK 3 ogos 2013

Assalamualaikum...lama x muncul di sini...bulan puasa yang lalu KB xde ape yang nak dikongsikan....nak share resepi...makruh pulak kan...so di hujung bulan Ramadhan aritu KB join konvoi Kelab Persona (PPEOC) ke Klinik Cure & Care AADK di Sungai Besi...meh layan video ni dulu...nanti KB update ni next entry hokehhhhhhhh...


Isnin, 3 Jun 2013

Resepi Wadai Kiping

Assalamualaikum....orang banjar mesti tahu wadai ni...namanya wadai kiping dalam bahasa melayu kuih keping2 kot....hehehhe resepinya sangat mudah...jom tengok!

Bahan:
Tepung Pulut
Air
Garam
Gula merah atau gula kabung
Gula
Daun pandan
Santan

Cara-caranya ialah:
1. Tepung pulut tu campur dengan air...gaul sampai dah tak melekit...tapi jangan kering sangat nanti nak bentuk dia pecah2 pulak...sedang sahaja...
2. Dah sebati, bulat2kan dia...pastu picit kat tengah...buat sampai habis tau..jangan malas...!
3. Masukkan semua bahan ni santan, gula merah, gula pasir, garam, daun pandan pintal....pastu letak atas api sederhana kecil...jangan bukak api besar-besar...nampak sangat malas nak tunggu lama lama kan,,,? Iskkk...
4. Dah mendidih tu...masukkan tepung yg kita dah picit2 tadi....tunggu semua tepung timbul..dah masak la tu...

Pandai pandai la bajet gula tu ye...KB memang masak style campak campak...nampak tak periuk tu macamana rupa dia...ahaks..!

Selasa, 28 Mei 2013

Berkursus di Bulan Mei.....

Bulan Mei ni memang sibuk dengan kursus memanjang bermula dari 7 Mei sampai 10 Mei dan bersambung balik pada 22 Mei. Ramai orang tak suka pergi Kursus...eh yeke?? confident je lebih...hehehe jangan marah haa....KB suka sangat pergi kursus...sebab dapat jumpa geng sejawatan...gelak-gelak...cerita-cerita isu semasa...hohoho bukan mengumpatlah..! kita cerita laa buat kerja apa kat pejabat masing-masing...

Kerja macam KB ni hanya ada 10 sahaja di Negeri Selangor...wahhhh kelas kau maria..! Weiii ko ingat best ke? tak punnnn...setiap orang ditempatkan di lain-lain daerah termasuk di Bangunan SUK Selangor...kalau ada meeting atau kursus je kitorang jumpa...kesian kan..pastu jawatan ni masih dalam perhatian samada betul-betul diperlukan kat pejabat daerah atau tidak...kesian lagi...=.=

Pada 7 Mei hari tu...KB kursus kat Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara atau nama singkatan dia MaCGDI...korang tahu tak sebut 'MaCGDI' tu? Bukan sebut satu-satu huruf tu tau...semput nanti...hehehe sebutan dia 'McD'...bukan yang jual burger tu weii....

MaCGDI ni tempat menyelaras data-data geospatial nih...untuk memudahkan perkongsian data antara jabatan-jabatan kerajaan...contohnya...Jabatan Kerja Raya (JKR) ada data tentang jalanraya...Majlis Perbandaran pun perlukan data jalanraya...diorang just mohon jelah pada JKR kan...? tak perlu pergi lawatan tapak untuk collect data semula...semua tu makan masa, tenaga dan modal....kan mudah tuuu! Tak paham? buat-buat paham dah la yee...heee

Haa ada lagi satu yang KB nak share...kita ada Peta 1 Malaysia tau...agak best compare dengan Google Maps sebab kalau nak cari stesen minyak siap ada keluar lambang Shell ke...Petronas ke...so kita boleh pilih la lokasi stesen minyak yang kita suka.....macam KB suka minyak Shell...1 Malaysia Map (sila klik)...

Masuk je pejabat MaCGDI ni terus nampak hiasan macam ni..cantik kan? Pejabat Kerajaan kat Putrajaya semuanya cantik..suka sangat..! kalau dah cantik baru semangat nak buat kerja...hihihi...


Yang ni pulak kitorang bergambar kat koridor dia...cantik...kitorang berdua je kursus sebab yang lain bukan insan terpilih..hehehe jangan marah haa...koridor ni kat tingkat 7 kalau tak silap..tetiba ada taman kannn...perghhhhh kalau stress boleh pergi sini tenangkan fikiran yang kusut masai tu..hehehee
 

KB dengan Farah je kursus kali ni...Farah ni Pen. Peg. Degis dari Petaling...kitorang kat sini sehari suntuk...pastu nak kene pergi Instun, Behrang pulak...kursus kat sana 3 hari...kene daftar hari yang sama....kelam kabut lah gerak...sampai Instun dalam pukul 6 petang camtu...nasib tempat nak check in asrama tak tutup lagi...terima kasih abang Instun...herherher...


Kat sini kitorang kursus berempat...Farah, KB, Kak CT dan Mai...Mai ni dari Pej. Daerah Gombak...dah tak sama jawatan...dia dapat rezeki jawatan tetap...Alhamdulillah..KB pun nak jugak...huhuhuhu...dia memang sesuai dapat jawatan tu sebab suara dia kuat giler...hahaa nasib baik setakat ni belum pecah lagi gegendang telinga KB dengar suara dia..kalau jumpa dia tak gelak tak sah...hahahaa..yang pakai spek tulah Mai....tengok dia jeling kamera pun bukan main lagi...hehehee


Hurmm terima kasih kawan-kawan sebab bagi KB duduk depan sekali...besarnyaaa muka saya!! yang belakang sekali tu Kak CT...Pen. Peg. Degis dari Kuala Selangor...rajin orangnya..pandai pulak tu..!



Habis kursus hari pertama kitorang pun keluar laa....bawak kereta kan...panjanglah langkahnya...perut pulak lapar...waktu makan lambat lagi...keluar pergi makan pau Tanjung Malim yang fofular tu...Pau Yik Mun...
 



Alamak! muka Farah separuh je....tapi takpe..dia yang snap gambar ni...hehehhee time ni dah abis kursus...tunggu Pengarah Instun datang nak bagi sijil je....yeayyy dah boleh balik..!rindu sangat kat hubby saya...lebih kurang 4 hari kene tinggal..hehehe

Sabtu, 18 Mei 2013

Jalan-jalan Shah Alam....

Hari Pekerja 2013 diraikan dengan jalan-jalan makan angin ke Shah Alam sambil menyambut kakak kawasan yang tetiba nak turun melawat Shah Alam...boring duduk rumah katanya.....tengahari baru nak decide jalan-jalan kannn...kalau orang lain mesti dah malas nak keluar...matahari dah terpacak kat kepala...huhuhuhu disebabkan dah lama tak jumpa..KB rajinkanlah diri....

Kakak kawasan yang dimaksudkan adalah Huda.....Dia sekarang dah duduk kat Sentul...dah jadi orang kolumpoo....ada ke tanya KB nak pergi mana...haruslah g makan...hakhakhak..kalau tanya KB lah kan.....kalau tanya orang lain mesti ajak g jalan-jalan kat Plaza Alam Sentral, SACC or PKNS......

Jadi, kami decide nak g makan ABC Seksyen 2 Shah Alam......nyum nyum nyum...osem..! memang femes ABC kat situ...sedap beb! disiram coklat...KB memang hantu coklat..:P


Tengah dating dengan BFF...ajak lagi 2 orang member kamcing kitorang yang dah sah menjadi suami isteri....hehehehe Zila & Wak Syam....diorang ni datang menambahkan lagi suasana meriah....tambah-tambah si Zila...sembang berdua dengan dia pun rasa meriah...macam sembang 10 orang...hehehe


Seterusnya kitorang ke Taman Tasik Shah Alam......tengah panas terik oke g taman tasik...panehhh betolll.....ambik gambar pun mata semua sepet...huahua

Ni lah kakak kawasan yang dimaksudkan...kecik je orangnya...makin kecik tengok budak ni...tengok jelah kitorang bergambo tengah paneh ni yo....

siap bergwiyomi bagai...ahaks...waaa seronok dapat jalan-jalan ngan kawan-kawan.....semoga kita dapat berkumpul macam ni lagi ye.......

Jumaat, 17 Mei 2013

Wedding Along

Actually majlis ni berlangsung awal bulan APRIL hari tu...baru nak update...huhuhu jumaat blues punya pasal lah ni....ngantuk....

Along KB nikah pada 6 april 2013...lepas isyak...x ingatla sekali lafaz ke x..rasanya sekali lafaz je...hehehee...makan semut lebey ni..iskk...majlis berlangsung di rumah pengantin perempuan...Temerloh Pahang...menunya of courselah patin masak tempoyak...nyum2 my favourite tahu...! Lemak putih tu...lembik2 sedapp...hohohoho

Pengantin dalam bunga...hikhihk...
Hantaran buatan KB...simple sajaa...
Hantaran dari kakak ipar...kreatif...

alhamdulillah dapat kakak ipar...
Pastu esoknya sanding....ada silat bagai...2 sesi silat ok...sebelum makan dan selepas makan...setiap sesi 30 minit...penat jugak lah tengok...huhuhhhu lama sangat...dekat kul 3 baru naik pelamin...hehhee kesian diorang...1 family kakak ipar masuk silat...dasyat...tu yang lama silat...dah setel tu kitorang semua berangkat balik...bye2 along...dah kawin dah kembarku...hehehe

haaa ni lah kembar KB...hehee ada iras x? pink gituuuuuu

Along & adik bongsu...sama tinggi...nak nyanyi lagu negaraku ke hape...tegak sangat...hakhak

Oh kandaku...kata kakak ipar...hehehehhehee

weeeee lawonye baju kakak ipar...

mood oke lagi...

mood dah kelaut sikit tengok orang silat lama sangat...huhuhu 

Babah dan mamaku....sayang mereka sangat-sangat...!
13 april bertandang pulak...tema biru putih....sebenarnya KB nak diorang pakai royal blue...lawa giler..tapi mak andam diorang nak bagi baju bertandang free....dapat biru air laut....tu yg lari tema sikit..xde pelamin..sampai je terus makan....hikhik...tengok pengantin lelaki tu...haus bebenor nampaknye...


KB dan BFF dari zaman sekolah.....lepas kawin semua dah bumbum...


Pengantin Baru
Pengantin Lama

Sekian...tataaa....

Jumaat, 3 Mei 2013

Nak mintak Half Day....tapi Takut

Salam Jumaat....adoi pepagi dah mamai....jam menunjukkan 7.00 pagi..oh very the lambat lah hari ni...so kelam kabut dalam relax capai kunci rumah, kunci kereta...dah sampai kat pintu nak keluar...baru teringat sandal dah putus...adoii so terpandang kasut hantaran...belek punya belek tengok elok lagi nih..tapi berhabuk pulak...

Kunci rumah dengan kunci kereta tu letak jap kat tepi rak kasut...pergi amik tisu nak lap habuk kat kasut...dah lap semua...oklah..capai kunci...tekan kunci tombol...bila nak kunci grill tengok ada kunci kereta je...mana kunci rumahhhh?? Kat dalam!!!! huhuhuhu dahhh menggelabah...camne ni...takkan nak biar rumah ni grill tak kunci...hurmmmm

Jam dah gerak dengan laju...tak boleh tunggu ni...karang lambat...tinggalkan jelah...baca ayat kursi semua moga-moga takde perkara yang tak diingini berlaku...huhuhu tapi tetap tak tenteram...rasa nak half day...tapi kene tanya husband dulu dia boleh half day tak...risau nih...tapi nak mintak half day kat bos...KB takut..hurmmm tak tau nak bagi alasan ape...ke nak cerita perkara sebenar? huhuhuu

Khamis, 2 Mei 2013

Projek Modified Kereta : Lowered

Proton Persona memang bahagian belakangnya tinggi...bak kata orang 't@#%&*k'...hehehehe...so bila buat corner dalam keadaan yang laju...memang rasa nak terbalik kereta dan tayar tercabut...huhuhu siapa tak caya sila try...hehe tapi janganlah...karang KB lak kene bertanggungjawab...

Jadinya, untuk mengelakkan berlaku kejadian sedemikian...kita loweredkan lah kereta...tetapi jangan lah lowered sampai nak jalan pun sagat sana sagat sini...sayangi lah kereta anda...setiap bulan bayar kan...? Hehehe masih belum jadi hakmilik rasmi lagi...jadi beringatlah...:-)

KB loweredkan kereta sikit je...heheheh pakai Sport spring brand Proride...dia jadi rendah 2 jari kita dari yang asal...nak buat corner lepas ni silakan...huhhuhu KB baru pasang dan sekarang tengah menyesuaikan diri lah dengan semua perubahan yang KB buat...sport rim besar, lowered...

Harga yang KB dapat sport spring nih dalam RM200 something...upah pasang RM70...KB nak tukar absorber sebenarnya sebab absorber yang asal tu dah leeking...minyak dah keluar...nak tukar absorber baik tukar spring sekali kasi rendah sama dia...huhu...upah pasang kat kedai member...KB try tanya kedai dekat ngan rumah...dia kata upah pasang RM160....gila ke hape? Memang cancel la....grrr


Ni lah barang-barang yang hendak ditukar...yang hitam itu adalah absorber standard...harga untuk sepasang RM240, untuk satu kereta RM350...tapi KB pilih yang sepasang je...warranty 6 bulan...yang warna merah tu pulak sport spring...warranty setahun..



Ni proses cabut absorber yang lama..kesian adik ni...berpeluh dia sampai kene sepak terajang benda alah tu baru tercabut...huhuhu sepatutnya kedai tutup pukul 7.00 malam..disebabkan tak siap pasang lagi lanjut sampai pukul 8.00 malam baru siap...huhuhu 


Oke yang ni lah hasilnya...rendah daripada biasa...huhuhu...dah buat ni kene lah pergi alignment balik tayar...arini sempat ke tidak tak tahu la...yang KB risau janganlah esok-esok adik-adikku yang bosa gadang tu naik tersagat lak..huwaaaa...

skrg dah jadi camni dah....hehehehee kene pakai adjustable baru ngam n cun! 

sport rim TE37 rota saiz 17"

Sabtu, 27 April 2013

Mari Hiburkan Hati yang Bosan

Erghhhhhh bosannya hari ni......takde buat ape pun....semalam punya penat tak sedar tido kat pintu bilik...hahahahaa husband kejut banyak kali...dia kata KB marah...hahaha yelah orang tengah letih menguruskan kereta semalam...sebab proses tayar tidak selesai masa pasang sport rim semalam...hurmmm gara-gara ada benda yang dah rosak...

Last last sampai ke pagi tido situ...uhhuhu...=,=

Tadi layan FB...main game...masa tengah duk leka layan FB...tertengok satu post ni..mencuit hati betul...comel sangat...


Hahaha cute sangat...musim betul gwiyomi ek....apekebendalah tu....ramai pulak artis buat..tapi paling KB suka Wawa Zainal buat...oh saya memang minat dia sangat-sangat...heeeeeeeee..jom layan...


p/s: saja menghiburkan hati yang kebosanan...^_______________^

Jumaat, 26 April 2013

Projek Modified Kereta : Tukar Sportrim

Assalamualaikum....

Memang menjadi adatlah kan...setiap kali gaji mesti kereta dulu....huhuhu dia tau orang syg dia kan...saja nak uji la tu....biasee dia ni...

Bulan lepas renew roadtax....kali ni tukar tayar lah pulak...sebab tayar memang dah botak selicin licinnya....nilah perempuan...tau bawak sahaja....tapi tak semua camtu kan...KB je camtu...huhuhu...disebabkan dah alang-alang nak tukar tayar...apa kata kite tukar sekali sport rim....memang KB dah aim nak tukar sport rim tahun ni...tapi tak sabar betul dia kan...

Meh rapat sini...KB nak tunjuk macamana rupa tayar yang sudah botak...yang perempuan je rapat...lelaki sila duduk jauh sikit...heheheh...


Haaa x jelas...meh sini



Haaa nampak x? Kalau x nampak jugak x tau la nak cakap.....memang kita rasa jalan licin je kalau botak ni....jdnye sementara nak tukar tu tolonglah bawak kete slow...duduk lane paling kiri...bahaya wooo....

KB memang nekad bulan ni tukar tayar sekali dengan sport rim....survey punye survey kawan KB ada jual rim sekali tayar...alhamdulillah memang itu yang kita cari...murah je...Malam tadi baru KB amik rimnya...pasal dah gaji kan....pastu ingat nak pasang terus....tapi kedai banyak dah tutup lah....terpaksa tinggal rim tu dalam kereta...memang x tido lena malam tadi...pastu ada kawan club gak duduk dekat ngan rumah KB pm kat facebook...sembang punya sembang minta tolong dia simpankan rim dulu kat rumah dia..rumah dia rumah teres...takpelah...KB duk rumah flat...tinggi atas sekali...nak mampus angkat rim...? Hahahahaha angkat durian pun rasa nak pengsan...inikan pulak tayar dan sport rim....grrrr

KB pun ape lagi...start enjin vroooommmm sampai rumah member....tumpang jap...tapi dia letak kat garaj....hahahhahahaha adoi malam...gelisah tak hingat dunia la malam tadi....nasib baik lah ok...hehehhee....

Bawak g keje...nak pasang arini gak....tengahari tadi keluar jap...g pasang...alhamdulillah hensem sungguh keteku...huhuhu senyum lebar ni...hahahahaha first time tukar rim...jakun sikit....:-P



Selasa, 23 April 2013

Hai!


Assalamualaikum...

Haiii...Dah lama tak hapdet blog ni..kesian dia terabai...bukan sengaja biarkan dia cuma kebusyan terserlah semenjak dua menjak ni.....ni pun sebab mengantuk ya amat sangat lah terpaksa menaip....sekarang ni KB tengah berusaha mencari idea nak mengindahkan lagi tempat kerja KB yang masih berterabur atau pendek kata melaksanakan 5S...sisih, susun, sapu, seragam, sentiasa amal.....saja nak sumbang idea...harap-harap janganlah ada yang kata aku gila kuasa...grrrrr..peace yoo!

Disebabkan terbawak-bawak dengan aktiviti 5S kat opis...kat rumah pun nak dibuatnya 5S...semalam setel mengemas stor yang macam kapal karam plus kene langgar ngan todak.....oke merepek disitu =,=

Serius...lupa nak snap gambar...plus malu...hakhakhak...dari pukul 8 lebih KB mengemas bilik tu sampai pukul 1 Pagi okee...dalam bilik tu penuh ngan koleksi mainan suami KB...iskk dia memang rajin kumpul mainan...dah alang-alang mengemas..KB simpan semua dalam kotak...hakhakhak....semak la abg oi..:P

Selain tu ada jugak hadiah kawin....oh sangat banyak KB dapat cawan & gelas...cantik-cantik...terima kasih kawan-kawan..cuma tulah...duduk berdua takkan nak pakai semua...ingat cawan pakai buang ke hape?...hehehe ada yang bagi cadangan...kalau ada kawan-kawan kawin bagilah hadiah yang kita dapat tu...OMG memang tak la kan...KB hargai pemberian kawan-kawan...cuma tulah banyak sangat...separuh bilik tu memang hadiah makan space..hehehe

Haaa ilang ngantuk sikit...kbai nak buat kerja...



Rabu, 10 April 2013

Si Comel Arrian...Anak Tomok

Assalamualaikum....sejak ada keek ni...KB suka sangat sangat tengok keek Tomok...anak dia Arrian comel giler...like n komen beratus ribu...fuyohhh...

Paling KB suka tengok video "biase die ni"....hehehe pandai die cebek mulut die...dah la mata bulat...eeee geram...!

Lepas tu ada lagi satu keek Tomok yang Arrian pukul 2 lebih dekat pukul 3 pagi aktif lagi dok jerit comey....heheheh hari-hari wajib tengok keek yang comey tuh...

Siapa suka tengok jugak? Hehehee...

Khamis, 28 Mac 2013

Berminat nak edit blog??

Ehem...!! Cantik tak blogshop KB....? hehehehe kali ni diedit oleh Cik Rose Cute...macam hasil kerja beliau...cute jugak...TQ kak rose..!! Baru lah semangat nak update stok......hehe jom singgah blog Cik Rose Cute & Kak Bunga Collection....KB ada jual Rumpai Laut Collagen, Tudung Chiffon Ala Fareeda yang tengah hot pun ada...!! KB jual murah je...harga boleh dirunding...insyaAllah......:)

Sesiapa yang berminat nak edit blog...boleh contact 2 orang blogger yang KB pernah guna khidmat diorang untuk edit blog....kedua-duanya terbaik......Cik Rose Cute & Eca


Khamis, 21 Mac 2013

Fokus kerja hilang bila dah nak balik

Assalamualaikum.......

ehem..sesiapa yang dah nak balik kerja time time cam ni mesti dah hilang fokus nak buat kerja kan? fikiran ke rumah sudah....nak masak ape......nak buat itu...nak buat ini...kan kan kan.......

KB pun same...uhuk uhuk uhuk...ampunkan saya bos.....otak sudah tepu...hari-hari mengadap peta pening dah kepala ni......

Esok ada program 5S peringkat Susun.....adehh tak tahu la nak susun ape kat opis ni......hehehehe sebab macam dah tersusun je...kehkehkeh.....dalam hati ni nak je cat bilik KB ni warna hijau...baru lah sejuk mata memandang......betul x? macam ni....


alahai bestnya.....huhuhu 

bye!! nak balik dah...hehehe 

Selasa, 12 Mac 2013

Segmen : Pencarian Bloglist Dan Blog Untuk Direview

Assalamualaikum....

Dah lama rasanya tidak turut serta dalam mana-mana segmen...
kali ni nak join jap lah...
Blog KB tak pernah direview lagi....nak juga tau komen rakan-rakan tentang blog sendiri kan....hiks
Sesiapa nak join...klik banner bawah ni ye....



Crepe Kembali Lagi tapi Bukan Durian

Assalamualaikum.....

Dah lama dah tak dengar orang sebut @ post pasal crepe kat FB...kawan-kawan ramai yang tanya tak buat lagi ke crepe durian......jawapannya memang tak buat...sebab durian dah takde musim dah....

Tapi KB buat jugak crepe...Crepe Coklat, Crepe Strawberi dan Crepe Oreo...Jom tengok...!



Dan ini testimoni dari kawan KB yang order Crepe Coklat......


Alhamdulillah......sesiapa nak order silakan......