Isnin, 31 Disember 2012

Celebrate Tahun Baru 2013...

Hai....mesti ramai yang keluar nak celebrate tahun baru kan? KB keluar juga....tapi pergi makan KFC sambil memerhati keadaan jalanraya yang sangat-sangat sesak.....rajin betul diorang berpusu-pusu nak sambutt tahun baru kat ICT....yang sabar sangat tu...syabas KB ucapkan...hikhik

KB tengah dating dengan hubby nih...hikhik....Makan KFC je...kat Federal Highway nih...memang kat sini port kitorang dating dari masa KB belajar kat UiTM lagi....heeee ala-ala mengimbau kenangan lama lah kononnnnnnn......hahaa

Padahal nak try wi-fi kat KFC nih...aritu KB beli notebook ASUS warna putih kat CF4...cer teka harga dia berapa.....kalau mahal KB memang takkan beli lah....baik beli tab ke galaxy note ke kan? ngeee...harganya hanya RM70 sahaja....tak sampai RM100 pun tau....^___^ tapi memang kosong habis lah...kita kene pergi install semuanya kat kedai....takpelah kan daripada keluarkan duit RM1000+...tengah berjimat cermat ni weiii..nak tukar sportrim...:P

Anyway, Happy New Year kepada sesiapa pun yang sudi menyinggah ke blog KB yang ntah hape-hape nih...huahuahua....babaii..

My BFF E-Day

Tahniah my BFF...Norhuda binti Borhan...

Semoga kekal hingga ke syurga, ke jinjang pelamin....selamat menempuh alam pertunangan yang penuh dengan cabaran...sebab syaitannirrajim sentiasa berusaha untuk menggagalkan setiap pasangan yang ingin mendirikan masjid....salah satunya, tiba-tiba terramai peminat pulak....ter ye terrrrr....:P

Majlis berlangsung di Ayer Molek, Melaka....KB gerak seorang sahaja...encik husband kerja pulak...pukul 11 pagi tayar kereta bergolek...dan sampai ke tempat kejadian dalam pukul 1 tengahari....lama tak? hehehe tu sebab KB bawak kereta dengan sopan santun...duduk kat lane paling perlahan....best, santai je...boleh tengok macam-macam gelagat orang bawak kereta....

Dah sampai tu alamak segannya lah sebab tak ada kawan...huhuhuhu terus menuju ke bilik Huda..tengok dia..wow! cantik giler kot kawan aku....terpegun jap...hehehe


Cantik kan dia....dia ni fotogenik....kalau bergambar lagi cantik dari kita face to face dengan dia....


Selekehnya rasa pengantin lama tu....hehehehe KB lah...adehhh mesti nak menyorok belakang huda...baru nampak kecik....wakakakak...:P


Ni pulak dengan bakal mak mertua dia....mak mertua pun bergaya...hehehe suka tengok anak-anak makcik nih..semua cantik-cantik....tunang huda tu lah seorang anak lelaki makcik nih....of course lah huda jadi menantu kesayangan nanti....hehehehe *lawanya kawan saya...hehehe suka tengok dia*


Haa itulah tunang huda....si Arel...diorang kenal kat tempat kerja...UDA Holding....dua-dua kuat merepek, sengal.......hahahaha semoga berkekalan hendaknya....aminnnn

* balik dari Melaka terus buat durian crepe......tidur pukul 2.30 pagi terjaga pukul 7.30 pagi...OMG!! lambat datang kerja......eeeeeeeeeeeee rekoda buruk di akhir tahun...mencikk >,<

Jumaat, 28 Disember 2012

Selamat Berhujung Minggu Semua...!

Fuyooooo hari ini KB buat kerja dengan penuh ketekunan lah....selalunya dah dekat-dekat nak balik kerja ni mesti mood dah kelaut....hikhikhik

Malam nih nak buat crepe durian lagi...harap-harap kedai yang jual durian tu bukak lah.....semalam tak bukak, jadinya terpaksalah cancel order yang hari ini punya....sorry semua...=,=

Papepun selamat berhujung minggu semua.....yang nak pergi jalan-jalan tu berhati-hatilah di jalanraya....KB pun nak pergi jalan-jalan jugak...hari ahad lah tapi...nak pergi Kandang, Ayer Molek...my bff akan bertunang...yeay!! KB suka...semoga majlis beliau berjalan lancar...aminnnnn....

Yang baju purple tu BFF KB ~ Norhuda Borhan...tahniah babe!

Blog KB Dah Lain lah..!!

Tersenyum plus terkezuttt bila bukak blog sendiri pagi tadi...hikhikhik...dah bertukar wajah dah...tapi bukan KB yang buat....KB upah seorang blogger dari Sabah iaitu ECA...naa sampai Sabah kau upah orang edit blog ye KB...hehehee 

Masa tengah blogwalking lah ni terserempak dengan entry eca pasal blogshop dia...skodeng-skodeng sampai habis jumpa pulak tentang edit blog...KB memang berhajat nak minta someone editkan blog KB tapi belum jumpa lagi...bila dapat tahu eca ada sediakan servis untuk edit blog..laju jelah KB email dia...pastu KB ada tengok blog yang dia edit...cantik sangat-sangat...KB berkenan betul dengan blog MIMIE nih....hehehe 

Sekarang blog ni masih lagi dalam pembikinan tapi KB dah excited lebih nak post entry nih...hihihihi. Papepun KB sukaaaaaa sangat...^_____^ TQ eca...

Khamis, 27 Disember 2012

Azam 2012

Lamanya blog ni menyepi......ini semua disebabkan kesibukan yang melampau...hanya dapat singgah gitu-gitu je kat blog sendiri...huhuhu...

Ni dah nak sampai penghujung tahun 2012....azam untuk tahun ni masing-masing sudah tercapai ke? hehehee KB tak tercapai lagi nih....azam utama mestilah nak kuruskan badan...tapi makin kembang lak...huahuahua...insyaAllah tahun depan....ngeeee (azamsetiaptahunyangtakpernahtercapai) =,=..

jelas terpancar kekembanganku...huhuhuhu
Azam kedua nak jadi isteri orang tahun ni....Alhamdulillah...tercapai sudah...^____^...bila dah jadi isteri orang, mestilah nak jadi ibu pulak kan? tapi belum dikurniakan rezeki lagi....:'( doakan KB ye....terima kasih...seronok tengok kawan-kawan yang baru melahirkan anak....comel-comel belaka...:-)


Azam ketiga nak pakai blackberry....hahahahahaa alhamdulillah, tercapai gak...hasil duit titih peluh pergi site...dah  pakai kereta sendiri...dapatlah claim minyak dan tol....boleh lah beli..hehehee tapi nak gadget lain jugak...insyaAllah, tercapai bulan 1 nanti kot...ada orang nak belanja...heeeeeee :P

Azam keempat nak dapatkan kerja yang elok....alhamdulillah, dapat jugak...terima kasih Ya Allah...walaupun kontrak, KB tetap bersyukur....walau dimanapun kita berada insyaAllah tentu ada rezeki...kannn


Azam kelima nak mekap kereta kesayanganlah....tapi hanya dapat mekap sikit-sikit je....nak tukar sportrim, nak tukar design no.plat kereta, nak pasang sticker carbon fiber kat bumbung kereta sebab ada tahi burung dah berkarat atas tu...grrrrr...insyaAllah...semua tu kita bawak ke tahun hadapan....hehehee 

yang ni je mampu setakat nih....nantikan tahun hadapan....heeeeee
Azam keenam nak pergi bercuti....nak balik kampung suami kat Perlis bulan 1 ni...seronok, damai je kat kampung...boleh pergi jalan-jalan padang besar, wang kelian, kuala perlis tengok laut....alang-alang dah sampai kuala perlis, tersampai langkawi pulak nanti...opsssss!! oh seronoknya...

Azam ketujuh nak kumpul duit sebab nak bawak mama dan abah pergi Mekah....yang ini memang cita-cita dari kecik...hehehee insyaAllah dah jadi orang nih kan...bolehlah kumpul duit sikit-sikit...semoga tercapai cita-cita yang satu nih...aminnnnn

Haaa...tu jelah azam KB tahun nih...yang tak tercapai kita bawak ke tahun hadapan...hikhikhik...

Rabu, 19 Disember 2012

Hai lah hujung tahun

Hujung tahun ni ada macam-macam kisah...stress, suka, hepi, hati bunga-bunga...eh? bukan lebih kurang ke maknanya? huahuhua..biarlah...nampak panjang sikit...hehee...

Hati bunga-bunga sebab semalam gaji + bonus...yey! tapi bunga-bunga sekejap sahaja sebab kereta  kesayangan KB masuk hospital....ICM Relay katanya...dah 3 kali mati enjin masa tengah drive...bahaya bahaya....sekali tu KB tengah nak masuk susur ke kiri.....tengah membelok boleh pulak dia mati enjin, brek keras, stereng juga keras........Ohhhh mann...menggigil dibuatnya...jadinya semalamlah KB bawak dia masuk hospital kat Sri Muda Shah Alam...alhamdulillah setel...semoga sihat-sihat sahaja keretaku...nasib baik tak mahal sangat...hehehehe selamat lagi poket KB...hihihi

Paling happy hari tu semestinya my birthday...first time sambut birthday sebagai isteri orang..hihihi selalunya dengar orang cakap camtu masa hari raya kan? birthday pun ada rasa gitu eh? mestilahhh......selama ini kan bujang lagi...sekarang kan dah ada suami...ada orang sambut birthday kita...ngeee...macam lah selama ni tak pernah sambut....? memang lah sambut...tapi bila suami nak raikan birthday kita mestilah rasa terharu bagai....hihihihi..

Hurmm dan sekarang nih memanglah teramat busy sebab nak kene lalui saat-saat mendebarkan di ofis...KB kene pergi SKT..!! hari ini sampai Jumaat kat Lumut, Perak. Bye bye My Hubby....kesian dia kene tinggal sekejap...hehehe..oh ya, SKT tu Sasaran Kerja Tahunan...Ketua Jabatan nak tengok apa plan kita tahun depan...semoga semuanya berjalan dengan lancar...aminnnnnn

p/s: dah nak pergi SKT dah sekejap je lagi...tak sempat nak BW ke blog rakan-rakan semua....nanti dah lapang KB BW ke blog rakan-rakan eh....minta maaf sangat-sangat....:'(


Jumaat, 14 Disember 2012

Hepi Besday to Me

Allah selamatkan KB..Allah selamatkan KB..Allah selamatkan KB..Allah selamatkan KB..!! 
Kesiannya KB nyanyi sendiri...dah lah sensorang pulak tu....huhuhuhu

Rabu, 12 Disember 2012

Wordless Wednesday : Cantik date arini


Isnin, 10 Disember 2012

Mencari alasan cuti rehat...

woooahhh...sangat-sangat perlukan cuti rehat selama seminggu....KB tak pernah ambil cuti melainkan cuti raya aritu....bagus x? bagus x? huahuahua....itu jelah cuti yang KB mohon....kepala ni sangatlah berat dan memerlukan cuti ke sebuah pulau untuk mencari ketenangan.......lagipun, dah lama tak melawat mertua di Perlis...rindu suasana kat sana....haa boleh teka tak KB nak g mana? hehehehe 

Tapi...tak tau lah nak bagi alasan apa untuk mohon cuti......sesiapa ada idea tak? nak cuti rehat....kepala dah berat dah ni...huhuhuhu 




Bagi KB....nak mohon cuti...selalunya KB bagi alasan Cuti Rehat je.....approved! 



Khamis, 6 Disember 2012

Tahukah Anda Cili Paling Pedas Di Dunia?

Meh sini KB nak tunjuk rupa cili paling pedas gila gila gila kuasa soploh di dunia...haaaa nampak tak betapa pedasnya cili tu berdasarkan gandaan gila sampai guna kuasa soploh....? yess sangat pedasss...seriously..! uyaiiii sekali makan pasti tak mau lagi...hahahaa..betul nih..KB tak tipu...^____*

tengok rupa dia biasa je kan? tapi MasyaAllah...sesungguh kamu sangat pedas wahai cili........

Hasben KB kerja di Carrefour (CF4)....yang bestnya CF4 nih selalu buat jualan murah yang orang ramai tak perasan....huhuhuhu...jualan murah tu melibatkan barang-barang yang berharga kadang-kadang bernilai RM100 lebih jadi RM1 sahaja! haaaa...yang paling best KB dapat kuali non stick jenama Tefal dengan harga RM1....kuali tu lah KB wat crepe durian, roti jalan, lempeng dan lain-lain tanpa sapu minyak....besttttt....

Oke berbalik pada cili yang pedas nih.....harga dia boleh tahan mahal jugak hasben KB cakap...sekali dia buat promosi....hasben KB nih pantang ada yang murah...semua dia sapu....huhuhuhu...dia bawak balik...tapi KB tak pakai on the spot laa...dah terbiar dalam peti sejuk tu...

Satu hari....KB teringin nak makan ikan bakar ala-ala Pelabuhan Klang...ikan tu disalut dulu dengan sambal...baru bakar atas daun pisang....cari resepi....jumpa..saja lah tangan nih gatal nak bagi pedas...sebab hasben kata..nak masak pakai sebiji je...pedas..! KB rasa macam tak pedas je cili nih....apalagi..KB wat sambal tu pakai 5 biji wooo....tambah ngan cili kering lagi...

Resepi yang KB dapat tu kene tumis....masa tumis tu...masyaAllah...gila pedih idung mata semua....jiran-jiran ramai yang bersin...orang yang masak nih lagi lah...tak tertahan beb...! dengan bahang lagi...perghhh...masa tu masih tak sedar diri lagi yang cili tu pedas....hehehehehehe sengal gak KB nih...dah siap masak sambal tu nak rasa garam gula dia...sekali rasa pedaslah jugak...belum rasa pedas teramat sangat tu...! 

Pastu tak hiraukan lagi kepedasan sambal tu...lumur kat ikan yang dah digaramkunyitkan tu....bakar..dah siap semua...hidanglah pe lagi...lapar kot...cedokkan nasi untuk hasben semua....baca doa, terus hasben cedok sesudu besar sambal tu masuk dalam pinggan dia dengan yakinnya...hehehehe KB pun sama...

Suap dalam mulut....hurmmm baru tau erti penyesalan....huahuahuahua pedasnyaaa astaghfirullahalazimmm...1 jug air habis tak sampai 10 minit.....nasib baik ada aiskrim....mata jangan cakaplah...confirm dua-dua orang nih mata berair....pastu boleh gelak-gelak lagi...hahahaha.nak habiskan nasi aritu cukup seksa...huhuhuhu...tapi sedap sambalnya...tu yang sayang nak buang...huhuhuh pedas dia pedih tau...tulaaaa...cakap hasben taknak dengar...huhuhuhu...korang tak caya??? cubalah rasa...letak 5 biji jugak tau...hehehehehe lepas bagitau KB pedas ke tidak tau...tau tau tau...:P

"SEGMEN : BLOGLIST DISEMBER 2012 OLEH SURIAQISTINA"


KB baru perasan Kak Sue buat segmen...tu pun tengok kat Google + Dunia Wilma huhuhuhu...
Kak Sue buat segmen nih sempena 3rd wedding anniversary iaitu pada 12.12.12...pandai diorang pilih tarikh...^_____^

Blog Kak Sue dah berubah wajah....nampak lebih kemas..loading pun dah laju...yeay!! boleh skodeng slalu.....internet kat opis nih boleh tahan 'lem' jugak...huhuhu sebab tu lah KB nak BW kengkawan agak sukar....tambah-tambah blog yang berat...huhu ampuunnn...=,=

Papepun semoga Kak Sue berbahagia sampai syurga bersama keluarga tercinta....heheheh...



Template Travel yang tenang

Alkisahnya sejak dua tiga hari ni mengantuk je keje.....jadinya KB menukar template travel nih...berbackgroundkan awan nano nano nano....hehehe...amik mood nak g bercuti....teringin rasanya nak  naik flight...insyaAllah satu hari nanti kot...

Oh ya...KB dengar radio ramai betul orang pergi bercuti kat Langkawi ye...KB pun tengah plan nak kesana bulan 1 nanti....naik feri la tapi....sebab nak balik kampung mertua kat Perlis dulu...ambil diorang angkut bawak sekali....heheehehe 

Masalah utama sekarang tak tau nak duk kat hotel mane.....kalau naik feri orang kata eloknya duduk kat Pekan Kuah....tapi KB g survey resort atau hotel kat area Pantai Cenang pulak...ada orang kata Pantai Cenang malam-malam hidup suasananya...so tak tahu la nak buat pilihan....cucah la camni..wawawaa...

Kalau boleh nak hotel yang murah je...sekadar untuk bermalam....bukan nak duduk dalam hotel sepanjang hari...baik takyah g bercuti kan...hihihihihii...dah alang-alang sampai Langkawi...sesiapa ada idea tentang hotel kat sane? atau ada yang nak bagi tips ke...huhuhuhu (ada ke orang nak bantu nih...=,=)


Rezeki dari Allah s.w.t


Alhamdulillah dah 2 minggu perjalanan bisnes crepe berjalan lancar...ditimpa musibah sebentar...namun, ia tidak mematahkan semangat KB nak niaga crepe durian lagi...Hari demi hari orang yang order makin sikit tapi setiap orang yang order tu dia order sekali banyak...huhuhuhu alhamdulillah...fobia durian masam tak hilang lagi ni....=,=

Hari-hari balik kerja terus siap-siap keluar beli durian, bancuh tepung, putar krim...memang mengadap crepe durian sepanjang masa...huhuhu rumah memang dah macam kapal karam tak berkemas....tak sempat..malam tadi order tak berapa banyak...siaplah dalam pukul 12 camtu.....terus capai penyapu, mop semua...lega bila tengok rumah dah kemas dan bersih....cuma kain dah kering jelah tak dapat nak lipat...dah sakit pinggang berdiri buat crepe...hehehehe....

Dua tiga hari ni KB rasa tersangatlah letih....sebabnya nak siapkan tempahan lebih 20 pack....of course tidur tak cukup.....bila kat opis, sampai tertidur depan pc...nasib baik bos kat unit sebelah sana...kalau tidak...mau kene marah...hehehehe...takpe..demi mencari rezeki kan..? Sabtu Ahad ni nak rehat secukupnya...ikutkan hati nak je tidur dari hari Sabtu sampai pagi hari Isnin....hahahaha boleh ke gitu?

Setiap malam KB bekerjasama dengan hasben siapkan tempahan....kadang-kadang tu dia minta nak rehat sekejap....last-last tertidur...tak sampai hati nak kejut minta sambung wat crepe ni...KB buat jela slow-slow sendiri....dah siap baru kejut dia suruh tidur kat bilik. Hari ini dia cuti....untunglaaa boleh tidur lama......heheehhe jeles!

Malam ni nak siapkan tempahan dari kawan dia pulak.....order 30 pack terus...! pengsan jugak KB nanti...huhuhuhu nasiblah esok Jumaat...hari kerja yang santai sikit sebabnya hari buat amalan 5S dan hari makan-makan sepanjang hari.....^_____^

Apepun...terima kasih tidak terhingga kepada semua yang sudi order crepe durian kat KB....yang sedap tu alhamdulillah.....yang masam tu minta maaf sesangat.....kesilapan KB yang insyaAllah takkan diulangi...huhuhuhu silapnya KB pakai durian lebihan crepe semalam...dan simpan dalam peti...esoknya wat crepe pakai durian yang KB simpan...rupanya tak boleh..kene pakai durian yang fresh dan hari-hari beli....hehehe


Hari hari peti sejuk penuh macam ni...hehehehe
KB pack macam ni...6 biji RM10..

Note: Gagal sekali bukan bermakna gagal selama-lamanya.....kesilapan yang kita lakukan...satu pengajaran supaya dapat memperbaiki kelemahan diri.......

Rabu, 5 Disember 2012

Hukum solat ketika azan

Terbaca post seseorang bertanya pada UAI...bagus jugak soalannya sebab ramai yang musykil barangkali....tak tanya sesat jalan...betul tak? =,=

Soalan dan jawapan berbunyi seperti ini....KB takda cut apa pun...copy paste sebijik-sebijik haa...

" Ustaz, saya  hendak sembahyang. Saya angkat takbir selepas itu orang sudah azan. Kena berhenti ke? "

Jawapan UAI:

" Faham betul-betul. Ini tidak betul, yang suruh berhenti ni jangan berhenti. Haram. Teruskan sembahyang. Cuma ulama kata kalau sempat 1 rakaat ia jadi TUNAI, kalau tidak sempat 1 rakaat ia jadi QADA. "

Situasi ini pernah KB lalui....terutama sekali kalau tertidur waktu maghrib tu...terjaga dah dekat waktu isya' dah....terus ambil wuduk...tengah-tengah solat tu azan isya' berkumandang....uolls penah lalui situasi macam ni?


Isnin, 3 Disember 2012

Salah siapa?

Antara Facebook, Kita dan Kawan:

Facebook: What's on your mind?
Kita         : Lapar
Kawan    : Lapar pun nak update ke?

So, siapa salah sekarang? hehehe