Khamis, 29 November 2012

Dugaan

Setiap apa yang kita lakukan semestinya mahukan yang terbaik....terutama sekali bab menjual makanan nih...sebab melibatkan pihak lain...2 minggu ni memang KB sangat sibuk siapkan tempahan durian crepe...alhamdulillah...

Alkisahnya...2 hari perniagaan crepe durian KB dilanda musibah yang membuatkan KB agak down...serius! kecewa, serba salah....memang dah nak give up la...tapi ramai kengkawan yang pujuk KB jangan putus asa...sebabnya yang KB buat paling bestt pada diorang...adatlah berniaga...ada masa oke...ada masa Allah uji...apalah musibahnya ye dakk?? 

Musibah yang KB maksudkan durian crepe yang dah siap dipack, dihantar @ diambil, dibayar...didapati isinya masam...Oh Tuhanku...dugaan apakah ini? itupun nasib baik Bujal bagitau..thanx Bujal...terus KB sms, whatsapp, bbm kengkawan yang dapat durian crepe masing-masing...dan ada dalam 5-6 orang yang kata masam...benda yang paling KB risaukan sangat-sangat....Terus KB mintak maaf...dan janji akan ganti balik...alhamdulillah 2 orang kawan KB yang order 10 pack semalam & 2 pack kelmarin....KB ganti arini...Dan dia terus whatsapp KB...katanya sedap sangat-sangat....nak order lagi...huhuhu alhamdulillah..Terima Kasih Ya Allah....mudah-mudahan yang KB buat malam tadi semuanya oke...ada lagi yang belum ganti tu insyaAllah...minggu depan KB ganti balik..termasuk Bujal....kesian dorang...;((

Terima kasih KB ucapkan pada kengkawan KB yang percayakan KB....KB belom gila lagi nak wat crepe tempoyak....huhuhuhuhu....kerja-kerja mengcrepe dijalankan malam tadi...special thanx tu my lovely husband sebab tolong KB sampai tak tido malam...kesian dia keletihan...huhuhuhu love him so much...30 pack kene siapkan malam tadi...paling banyak dalam sejarah....mudah-mudahan oke semuanya...aminnnnn...


** eh eh dah 200 followers...hehe terima kasih sudi follow....blog KB ni biasa-biasa aja...tempat KB luah perasaan...huhu

Jumaat, 23 November 2012

Tahniah My Husband


Kak Bunga nak cerita pasal husband KB la pulak....asyik cerita pasal makanan je kan...huhuhuhu...

Husband KB namanya rudynoor....dia ni memang anti sangat-sangat nak durian...memang musuh dia lah...hehehehee kalau nampak durian mulalah melarikan diri....pastu muka berkerut-kerut tahan bau....haahaha lawak..! KB offer dia kalau dapat makan sebiji KB bagi RM sebanyak dot dot dot...tetap taknak....huhuhu payah betoii...=,=

Setiap hari KB akan beli durian...macam biasa KB ajak dia g pergi sekali...mula-mula macam malas...KB paksa gak...tak kira..dah sampai kat tempat orang jual durian...dia nak duduk dalam kete pulak...tak kira...turun sekali...hahahahahahaa tengok dia buat muka tu rasa nak tergelak...

Disebabkan order makin bertambah, KB nak la beli durian lagi...dia oke je..lepastu macam ajaib pulak...dia macam dah boleh terima bau durian tuh...dia pulak yang beria ngadap durian yang orang tu jual...bila balik rumah...KB masak dulu untuk makan malam dia...pastu baru lah start wat crepe durian....dia dah siap makan malam...dia tengok pulak KB buat...sampai pukul 2 pagi...hehehee...

Tahniah my husband sebab dah boleh bau durian dengan jayanya...lepas ni KB nak buat sampai dia boleh makan durian....hahahhahahaa tapi tak tau macamana caranya...huhuhu

Rabu, 21 November 2012

Durian Musang King

Adoiilaahh...masuk blog ni je cite pasal makanan...durian pulak tu...asyik-asyik durian...hehehee nak buat camne...permintaan crepe durian menjadi-jadi...orang ni nak...orang tu nak...KB nak cari durian macam kat bawah ni...mana nak cari ea? buat durian crepe malam tadi guna durian macam ni lah...tapi warna biasa je...perak mari...tu pun kawan KB balik kampung..KB kirim...kat Shah Alam ni mana nak cari...?? 

pinjam lah gambar sape nih....lupe sumber dah...huhuhuhuh sori2...


Selasa, 20 November 2012

Mission Berjaya...Crepe Durian

Tak hensem tapi sedap....hehehehehehhehehe

Alhamdulillah....mission nak buat crepe durian terlaksana malam tadi....KB dapat dalam 25 biji...encik hasben memang tak makan durian....untunglaa KB....leh hentam banyak-banyak...bukan main lagi muka dia berkerut-kerut tahan bau malam tadi...hahahah

Mana lagi cantik? mestilah kuning kan....huhu

* Jemput makan semua...huhuhu *


Jumaat, 16 November 2012

Demam Crepe Durian

Bukak fb je terpampang gambar makanan yang menjadi fenomena sekarang nih...CREPE DURIAN!!! bentuknya comel..macam bantal yang masih baru...hehehe warna pulak macam-macam color ada...hijau, merah, kuning..tapi kuning lah nampak sangat menyerlah..orang tu komen sedap...orang ni komen sedap...KB harus cari resepinya...den toraiiii weekend nih...hehehehehe

pinjam gambar akk nih...nampak menarik kan?

KB baru update status bbm dah ada member yang suruh jual....hehehe dia nak beli..menarik jugak kalau jual nih..asyik jual kek coklat moist je...boring jugak...serius dah tak boleh nak telan dah kek coklat moist buatan sendiri...orang lain buat takpe...hehehee ape daaa...


Rabu, 14 November 2012

Wordless Wednesday

Kek Karamel...!! Jadi Pun! hik


Cuti Keje Cuti Keje

Minggu ni gerenti semua mood keje ke lautt kan? hehehe tu mood KB...tak tau la korang-korang kan...kejap cuti kejap keje...terasa ari yang cuti tu ari ahad dan hari yang keje ari isnin....hehehehehehehe

sapa yang pergi kerja ofkos la selalu terkena penyakit monday blues...huhuuh papepun 

SELAMAT BEKERJA PADA YANG KERJA...^_^


Isnin, 12 November 2012

Resepi Nasi Minyak Pelangi/ Hujan Panas

Kali ni KB nak share resepi tentang Nasi Minyak Pelangi atau dikenali sebagai nasi hujan panas...hari tu KB tetiba teringin nak makan seiring dengan cuaca sekarang ni sekejap panas sekejap hujan...hehehehhehe...senang je nak buat nasi ni...^_____^

Pesanan KB : Jangan derhaka dengan resepi nih....hehehehehe 

Nasi Hujan Panas

Bahan-bahan Tumis:-
3 sudu minyak sapi
1 sudu marjerin
Kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
1 ulas bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
serai (diketuk)
daun pandan

Bahan-bahan Nasi:-
- 3 cawan beras basmathi (rendam dahulu 1 jam)
- 2 cawan air
- 1/2 tin susu cair
- Garam secukup rasa
- Kiub ayam (perasa tambahan)
- Pewarna merah, kuning & hijau

Cara-cara:
1. Masukkan beras ke dalam periuk
2. Panaskan minyak sapi & marjerin. Tumis bahan kisar.
3. Nak naik bau, masuk semua bahan tumis yang lain.
4. Masuk air, susu cair, kiub, garam. Dah mendidih, tutup api.
5. Masukkan ke dalam periuk yang berisi beras tadi. Masak guna rice cooker...biarkan dia kering..
6. Gembur2kan dia...titik-titikkan 1 sudu teh warna merah, kuning dan hijau di sekeliling nasi..
7. Kacau...terus jadi camni...


Boleh dihidang bersama ayam masak merah & jelatah timun nanas...Selamat Mencuba!!

* Rasa-rasa boleh bukak kedai makan tak? hehehehehe (cita-cita KB je nih) >,<

Khamis, 8 November 2012

Bekalan Hari Ini..

Jemput Makan...^___+


Rabu, 7 November 2012

Wordless Wednesday : We Are Big Family....^_+






Selasa, 6 November 2012

PPEOC Malaysia Mega TT Central 2012 di Taman Botani Negara, Shah Alam

Proton Persona Elegance Owner Club Malaysia (PPEOCM) adalah club yang KB join...tapi setiap kali event Mega TT mesti KB tak dapat nak join diorang...seronok tau event macam ni...sebab semua pemilik Persona Elegance yang join club ni akan turun dari seluruh Semenanjung Malaysia....Bayangkan berapa buah kereta persona banjir kat jalanraya kalau wat event...Mereka berkonvoi ke lokasi event dijalankan....semestinya diiringi oleh Marshall-marshall yang bertauliah terdiri daripada abam-abam dalam club jugak...sometime melibatkan polis trafik jugak...best tau..=)

Masa KB kahwin aritu pun sebanyak 50 buah kereta yang datang...nasib baik ada parking kat padang...itu baru kereta...belum orangnya lagi...separuh daripada tetamu yang hadir time tu adalah geng-geng persona...penuhhh...hehehehe terkejut mama & abah KB....^_+

Event ni berlangsung pada 4 November yang lalu bertempat di Taman Botani Negara, Shah Alam...dianjurkan oleh crew dari Shah Alam iaitu Shah Alam Group (SAG). Kak Bunga adalah ahli SAG..tapi tak dapat join...:(

Disebabkan KB tak join event nih...KB tak tau sangat la aktiviti yang diorang jalankan...yang KB tau ada sukaneka. Masing-masing balik rumah pakat demam, kaki bengkak bagai...tak tau la ape diorang buat...huahuahua..

Jom tengok gambar yang KB kidnap dari FB diorang...hikhikhik 


Dah macam kilang proton...hehe tapi kereta masing-masing dah dimodified...

Lokasi upacara perasmian dan sukaneka...meriah nampaknya...

Seramai 283 orang yang hadir ke event ini melibatkan 136 buah proton persona tidak termasuk 30 buah kereta Marshall dan 40 buah kereta event crew.


p/s : sesiapa yang pakai proton persona tu jomlah join club ni...tak rugi tau...kalau susah kat jalanraya atau dimana-mana sekalipun ada je yang bergegas datang membantu...semangat satu club yang sangat kuat...hehehe

Khamis, 1 November 2012

Segmen :Jom UP Follower Sampai 1000 ++




Jom join segmen ni...^_^
klik je banner tu...tarikh tutup tak tau lagi bila...