Khamis, 27 September 2012

Saya sungguh menyesal...=,=

Tension betul la arini...mula-mula memang salah KB sebab melengah-lengahkan masa...ingatkan bangun pagi tadi pukul 5.45 pagi...rupanya dah pukul 6.30 pagi...uishhh terus kelam kabut mandi solat....dengan baju tak iron lagi...astaghfirullahalazim...siap-siap dah tengok jam dah pukul 7.05 pagi....T_T

Mulanya husband nak hantar memandangkan dia cuti....takpelaa dah lambat...kang lagi lambat sebabnya naik motor...KB kata jap lagi KB racing la...boleh sampai sebelum pukul 8 punya...cehhh eksen...:P hehehee...tapi tak sempat nak racing...keluar je tol highway ELITE tu oke lagi...bila sampai kat Putra Height..tengok jem tu diaaa...panjang gilaa baq ang...terus la tik tok tik tok signal ke kiri masuk Putra Height sebab boleh tembus sampai Shah Alam...seriously, first time lalu situ nasib baiklah papan tanda complete...huh!

Sampai kat Shah Alam Hicom...OMG!! lagi teruk jem nye...uwaaaa...malas nak masuk LKSA @ KESAS...kang tak pasal-pasal je salah jalan sebab tak biasa lalu....ikut jela rentak semua kete yang sangkut dalam jem tu...jem pun sebab traffic light...bila dah nak sampai KPJ Shah Alam tu...jem lagi macam kat ELITE tadi...sekali lagi KB tik tok tik tok bagi signal ke kiri...redah sampai ke Seksyen 19....ingat nak buat u-turn la kat roundabout tu...sekali lagi teruk jem nak ke SUK tu...hurmmm...

Masuk la ke arah Seksyen 18 terus ke Padang Jawa tu...haiyaaa kat traffic light Padang Jawa tu biasalah...serious menguji kesabaran...hukhukk...mulut ni tak benti-benti la mengomelnya...huhuhuhu...tambah stress bila sampai turn traffic light merah....arghhhhhhhhhh!! cepatlah hijau cepatlah...masa tu dah pukul 8.15 pagi...memang dah sah-sah lambat...punch card merah...hurmm =,=

Bila hijau je mulalah KB mulakan racing balik semula sampai la opis....tak pernah-pernah pergi kerja matahari dah naik....huhuhuuh sadis tol laa...bila sampai je mood memang dah down dah...punch memang merah...pukul 8.22 pagi...kene mintak sign pegawai atasan...dia memang oke..tapi agak segan sebab asyik muka ni je yang lambat...huhuhu alasan kesesakan lalulintas...hurmmm

So, kesimpulannya adalah KB yang salah...sebab lengahkan masa...lain kali check jam betul-betul...lagi satu...semakin kita mengelak jem semakin banyak kita jumpa jem....hahahahaa hipotesis sendiri...yelaa...kalau bersabar mungkin jem tu sekejap je...jalan depan dia clear kan...so sabar jela ngadap jem tu...sebab apa KB kata gitu....masa kat Putra Height tu sempat KB toleh kat highway ELITE jem sampai mana...rupanya lepas susur tu jalan clear...!! uwaaa menyesallll




Selasa, 25 September 2012

Mencari Ketenangan di Hujung Minggu



Hari Sabtu aritu Kak Bunga sepatutnya mewakili kumpulan untuk bermain Ping Pong di opis...tapi terpaksa untuk tidak menghadirkan diri...sebabnya Kak Bunga ada temujanji untuk hantar tempahan kek di Syaza Travel & Tours Sdn Bhd...dah seminggu dipostpone...tak manis la nak postpone lagi kan....haiyaa =,=

Pukul 10.45 pagi Kak Bunga gerak ke Taman Kosas, Ampang dari Beranang...tak ikut Jalan Hulu Langat sebab tengok FB kengkawan yang duk sana banjir...kawasan kat Sungai Serai, Hulu Langat tu dah la selalu banjir...kang tak pasal-pasal tak boleh nak lalu pulak...jadinya Kak Bunga ikutlah MRR2...actually, lagi cepat sampai kalau lalu MRR2 kalau tak jem...sib baik ari sabtu...fuhhhhh +.+

Sampai sana dalam pukul 11.30 pagi...dah hantar suma...ada temujanji lagi..dengan x-housemate masa duk kat Shah Alam dulu...kami memang rapat sebab kalau weekend tak balik rumah masing-masing kami mesti hang out sama-sama...karok, jalan-jalan kat tasik...seronok sangat....sepatutnya kami ber5...tapi sorang dah balik Sabah, sorang lagi pergi Pahang...jadinya kitorang hanya ber3 je yang berjimba kali nie...

Kami set temujanji kat Ampang Point...dalam pukul 12 sampailah Kak Bunga kat sana...wewewee...seronoknya...pastu dah tak tau nak g mana...hehehee...Kak Bunga pun cadangkanlah pergi Bukit Ampang...ambik gambar berlatarbelakangkan KL...inilah KAMI...heee

Kak Lea dari Tg.Karang & Ija dari Muar, Johor...jauh tau dorang ni datang...that's why KB bawak jalan-jalan ..hehe

Kak Lea & KB yang selekeh....jangan cakap KB rabun warna ye...baju pink tudung ijau...style la konon...ahaks..
Ija & KB...
Kak Lea lindung belakang KB...tak aci nampak kecik...heheheh

Kitorang tengah duk posing-posing...ada pulak pengantin datang nak wat outdoor photoshoot...kitorang pun malas la nak kacau kan...KB cadangkan lagi jom kita pergi cari ketenangan...hehehe...destinasi yang terpilih adalah Hutan Lipur Sungai Gabai....memandangkan KB pun dah lama tak jejak kaki kat sini...kitorang pun gerak la ke sana...

sekali lagi Kak Lea duduk kat ujung...tak aciii...KB bulat di depan...=.=
TQ ija...bawak kakak-kakak tomei ni g jenjalan...cantik kan air terjun kat belakang tu...ija pun cantik jugak...:P
Sesungguhnya sangat mendamaikan bila dapat rendam-rendam kaki kat Sungai Gabai...tapi yang tak bestnya nak masuk kene bayar....tak patut tak patut...sebab apa...bukan dorang jaga pun kebersihan kat situ...huh! amik kesempatan betul...parking pun kat tepi-tepi lereng bukit...aptb betul...

Ahad, 23 September 2012

Dapat job buat kek besday...!! nervousss..!

Dulu Kak Bunga keje kat travel agency yang terletak di Taman Kosas, Ampang...aritu invited bos travel agency tu like page KEK COKLAT MOIST ni...tup tup dia nak order yang 1kg...oke proceed...semalam hantar la kat opis dia...memang berdebar nak buat kek tuk dia...sebab dia tak makan makanan manis...

Masa hantar kek dia takde...anak dia yang ada....dah settle tu Kak Bunga pun pegi la merayau sampai ke Hulu Langat...tengok henset kot kot laa ada mesej dia masuk...huhuhuhu bertambah risau bila dah malam takde khabar pun...huhuhu tak oke ke kek tu...uwaaaaaa

Kejap log in kejap log out FB KB...tunggu feedback dari dia sambil tengok cerekarama TV3 yang macam hampeh...bukan cerita yang hampeh...tapi watak Zul Yahya tu buat KB macam nak sekeh-sekeh dia...kedekut ya amat...sian anak bini...sampai la bukak kedai runcit kedekut dia...huhuhu....sape tengok cite tu? tekanan darah tinggi oke kan? hehehehehehe...

Then, masa leka tengok tv...ada orang post kat wall KB....


barulah lega perasaan ni...heeeeee sib baik dia suka...yeayyyy! tadi...dia PM KB kat FB....nak tempah kek besday tuk cucu dan menantu dia katanya....Kak Bunga kata nak deco cantik-cantik memang KB tak reti la...nak tulis nama tu insyaAllah...akan diusahakan...hehehee..harap-harap KB berjaya la nk hias kek tu...nervoussssss...>,<

oh ya...travel agency yang KB keje dulu tu adalah Syaza Travel & Tours Sdn Bhd....menyediakan pelbagai pakej pelancongan dalam negara, luar negara, haji dan umrah..sesiapa yang berminat untuk melancong atau umrah...bole layari website kat bawah ni...servis dorang memang best dan memuaskan...untuk maklumat lanjut boleh call @ email dorang...=)


atau like page 

Khamis, 20 September 2012

errrrrrrrr...apa sudah jadi dgn kamu dashboard..

KB ada 3 blog menggunakan akaun yang sama...nak ubah design blog Kek Coklat Moist...macam biasa...tekan dashboard...tup tup...keluar page yang putih oren ni....ape kene???? cuba cari kat setting kot kot la bole nak jadi cam yang biasa sebelum ni....tapi dah tak bole...maknanya memang dashboard ni dah berubah wajah laa...Macam FB gak...ada je perubahan dia...naik pening pulak kepala nak biasakan dengan benda-benda baru ni...huhuhuhu

Disebabkan wajah baru ni...terkial-kial mencari kat mana la template designer nih...tekan sini tekan situ lain yang keluar...adoyaiiiiiiiii...last-last jumpa jugak hasil main klik-klik...tapi boring jugak...bukak blog warna putih...bukak dashboard pun putih jugak...alahaiii....

Nak kene tukar lain la background blog KB....hukhuk...baru je tukar jadi putih aritu...papepun tahniah blogspot sebab dah berubah wajah...majulah blogspot untuk negara...ngeh ngeh ngeh...serius masih terkial kial nih...dari pagi tadi cuba membiasakan diri...hurrmmm gud luck wahai blogger-blogger sekalian...!

BLOGLIST KESUMA ANGSANA


Hai...KB nak join segmen bloglist KA ni...
sebabnya KA ni antara kawan baik KB dalam blog ni...antara pengomen-pengomen tegar...cer tgk side bar tu -------------->>>>>>>> ada kan nama KA...
nama singkatan pun dah lebih kurang...hikhik...

Tarikh tutup 26.9.2012 pukul 12.00 tengahari je..bak kata KA..hehehe


Rabu, 19 September 2012

Sabar...bukan rezeki Kak Bunga...

Pagi-pagi dah dapat panggilan dari nombor yang tidak Kak Bunga kenali...Kak Bunga angkatlah dengan selambanya...kemudian pemanggil memperkenalkan dirinya dan berhajat untuk memborong produk yang Kak Bunga jual...dalam hati "Alhamdulillah...syukur atas rezekiMu...pagi-pagi lagi dah ada orang yang ingin memborong dari blogshopku..." 

Actually, lepas raya ni Kak Bunga slow sikit untuk mengupdate koleksi-koleksi tudung baru...paham-pahamlah..modal nak dapatkan koleksi baru telah pun digunakan untuk balik raya tempoh hari...tak mengapa...slow-slow kayuh...

Sepanjang hari Kak Bunga bersms dengan customer tadi...bermacam-macam soalan yang ditanya..Kak Bunga jawab dengan sabar dan berhemah kerana Kak Bunga hanya inginkan yang terbaik buat customer-customer Kak Bunga. Beliau inginkan Inner Neck Satin Ala Maysaa...ya, koleksi tu memang mendapat sambutan yang hangat tambah-tambah semasa nak raya aritu..cantik, kemas dan pemakainya nampak gojes kalau pakai...tak caya?? cuba search kat google...hehehe... untuk pengetahuan...harga inner tu memang mahal..rata-rata jualan nya RM50 ke atas sehelai...jahitnya susah...dan ada yang berzip dan takde zip...

Tapiiiiiiii...haa panjang tapinya...hehehe...dalam koleksi Kak Bunga...inner neck tu ada 2 jenis...yang berzip dan takde zip...harga borong yang Kak Bunga tawarkan RM280 untuk 10pcs......disebabkan dah lama tak tengok stok...dan tak update stok...Kak Bunga kata nanti balik Kak Bunga check stok...tapi katanya customer nak cepat..so bank in jela...balik je rumah terus Kak Bunga check...tengok ada tak koleksi tu...yang ada cuma takde zip...dalam kepala dah runsing...alamak...macamane ni...Kak Bunga pun mesej la dia...minta maaf sebab apa yang dia nak tu takda...Kak Bunga suruh dia tengok pict yang takda zip...kalau berkenan ambillah yang tu...tapi dia takut kalau-kalau design tak sama dengan yang berzip...katanya nak jual pada customer dia...so, Kak Bunga buat keputusan untuk pulangkanlah balik duit dia sepenuhnya...Kak Bunga taknaklah makan hak orang...sebab nak akan jadi darah daging...

Lepas maghrib...Kak Bunga mintak suami hantar Kak Bunga ke Giant Putra Height...malas nak drive...nak bayar tol lagi...kua modal lagi...bukan kedekut...tapi maklumlah dah hujung-hujung bulan ni...huhuhu...memandangkan giant je yang ada Maybank...Kak Bunga dan suami geraklah ke sana...dah transfer balik...dan sms dia..duit Kak Bunga dah bank in..Thanx...dia pun berterima kasih pada Kak Bunga...Kak Bunga pandang suami..suami kata takpe...dah bukan rezeki kita...mungkin Allah nak bagi kita rezeki berkali ganda lagi..TQ abang....=)  

Ini adalah pertama kali kes macam ni terjadi...Kak Bunga akan jadikan kes ni sebagai pengajaran...semua perkara ni mengajar kita selok belok perniagaan yang sememangnya bukan mudah untuk diuruskan...Hadapi dengan tenang dan percayalah pada Allah s.w.t...

ORION GIVEAWAY BY ASYQIN AZHAR



Meh sini join GA awesome ni...ada rezeki boleh menang Iphone @ Ipad @ Fixie...
tarikh tutup arini laa...tak tau la pukul berapa kan...harap-harap penyertaan KB ni masih diterima...huhuhu

Nak join kene lengkapkan slogan ni..

"Saya nak menang Ipad sebab buat masa ni saya xde duit nak beli...kalau saya dapat melalui GA ni...alhamdulillah...semoga ekin dimurahkan rezeki selalu...aminnn "

TQ sebab adakan GA ni...^_^




Kek Coklat ala2 matahari


Selasa, 18 September 2012

Nak Masak Ape eaaaa?

Adushhh dah ketandusan idea laa...petang-petang camni mulalah fikiran ni melayang...nak masak ape ea balik karang...dalam peti sejuk ada lauk ayam...balik-balik sup ayam, tom yam, ayam kicap, ayam merah, masak lemak, kari, kurma...adushh boring sudah....

encik suami suka sangat mesej mintak masakkan itu...masakkan ini...keje la syg oi...makann je difikirnya...huhuhuhu perut dah sama-sama bulat dah...kihkihkih...arini dia minta buatkan coleslaw..kentang putar..teringin katanya...KFC punya sikit...hehehee 

tapi takkan nak makan tu je....ayam nak buat ape??? 




Syukurrrrrrrrrr...ALHAMDULILLAH..

KB bekerja di bawah Syarikat IIUM...ditempatkan di Pejabat Tanah Klang..sebagai DEGIS...melibatkan 9 daerah dan SUK...maka, 10 DEGIS dalam group kami...setiap kali sedara mara atau kawan-kawan tanya KB kerja apa...jawab jelah dengan selamba...keje Degis...pastu mesti kene balik...haa? haa? haa? macam orang tak dengar tapi sebenarnya dia dengar...hikhikhik...KB tau..ramai yang tak tau pun pasal jawatan ni...dulu sebelum keje ni KB pun tak tau...ape kebenda la tu...Degis tu Darul Ehsan Geographical Information System...ia melibatkan peta yang menyimpan macam-macam maklumat...masa mula-mula keje tu kene la pergi training disebabkan darjah kebluran tu melampau sangat...huhuhu...dah pergi training...okelah sikit..paham la jugak...

Rupanya buat update data mengikut projek-projek yang telah ditetapkan...contohnya update tentang ladang pertanian di daerah klang....so tugas KB mencari maklumat tentang nama ladang-ladang, lokasi, luas, tanam apa..camtula...hehehee...bila dah siap...kene meeting dengan IIUM dan update keje...mak aii sonangnyo kojo...yeee senanglah sangat...nak mencari maklumat tu payah bebenor kalau agensi-agensi kerajaan yang lain taknak bagi kerjasama...so sad...disebabkan keje tu senang...gaji yang diberi pun setimpal la...ditolak epf bagai jadi lah below than RM1000...Ya Allah.! bayangkanlah...nak bayar kereta kesyganku dah makan 70% dari gaji...camne nak idup selama sebulan tu...haaa itu sebab KB niaga tudung....niaga kek...untuk cover hidup selama sebulan tu laa...huhuhu...

Bulan ni masuklah 6 bulan KB bekerja disini...alhamdulillah...memang memerlukan kesabaran yang sangat tinggi...terutama sekali bab gaji la...takpe..bersusah-susah dahulu...bersenang-senang kemudian...kan kan kan...Allah tu Maha Mengetahui...Dia dah plan hidup setiap manusia di dunia ini dengan plan yang terbaikk...insyaAllah ada rezeki dikemudian hari...

Hari Jumaat lepas..kami dikehendaki menghadiri meeting untuk menandatangani surat berhenti keje...apekah? dugaan apakah ini? memang tak sabar la nak pergi meeting tu...sebab nak tau apa yang terjadi sebenarnya....sampai je UIA...KB antara orang-orang yang sampai lambat...huhuhu nasib baik belum start lagi...bila dah start...Bos kami pun memulakan bicara..."tahniah la kepada korang semua...sebab jawatan Degis ni sudah pun diluluskan di bawah SUK...dan korang dikehendaki menandatangani surat berhenti keje masing-masing...aku dah siapkan surat berhenti korang...." 

Rupa-rupanya kami dikehendaki hadir ke meeting tersebut untuk mengakhiri kontrak dengan UIA dan berpindah di bawah SUK iaitu kerajaan negeri selangor....KB Syukurrrr  sangat-sangat...Alhamdulillah...berkat kesabaran selama 6 bulan...akhirnya berbaloi...berkuatkuasa 1 Oktober ini...KB akan keje sebagai Penolong Pegawai Degis di Pejabat Tanah Klang secara kontrak...Tahniah untuk diri sendiri...tak sabar rasanya nak berbakti kepada kedua orang tua KB...

Ohh tentu sekali KB rindukan IIUM...terima kasih sebab bagi peluang kat KB untuk belajar selok belok keje Degis ni...beri tunjuk ajar...kalau tak keje sini mungkin KB masih terkontang kanting tak bekerja.....huhuhu

surat yang perlu disampaikan kepada Dato' Pegawai Daerah

Ahad, 16 September 2012

Pavlova in house...!!

Cewah...semalam KB buat la pavlova....tetiba teringin...post kat FB...ramai yang tanya resepi...meh KB share...^_^


bahan-bahan yang diperlukan...:
4 biji putih telur
1/2 cawan gula castor 
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka 
1 sudu makan tepung jagung

Topping:
250ml whipping cream (jenama value pride warna kuning sedap & murah)
1 1/2 sudu makan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila

Cara:
1. Putar putih telur sehingga jadi putih dan soft peak ( masa ni boleh cuba terbalikkan mangkuk...adunan tu x tumpah..maknanya dah soft peak la tu)
2. Sambil putar dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis...adunan jadi bertanduk. Off 
3. Masukkan esen vanila...kaup balik dengan spatula @ senduk kayu...
4. Masukkan cuka & tepung jagung...kacau sebati...
5. Panaskan oven 150'c selama 20 minit...
6. Letak adunan atas paper cake seperti gambar di bawah...
7. Bakar pada suhu 140'c..selama sejam...
8. Bila bertukar warna menjadi coklat muda...garing diluar...tutup api oven dan buka pintu oven sedikit..biarkan sejuk dahulu baru keluarkan supaya tidak merekah...
9. Putar whipping cream hingga kental...masuk gula dan esen vanila...pukul lagi sebati..masukkan dalam peti sejuk selama 1/2 jam sebelum mendeco..
10. selepas siap mendeco...bole la taburkan buah strawberi, kiwi & anggur...


Sebelum dibakar


Siap PAVLOVA! 




Khamis, 13 September 2012

Jamuan Raya Pejabat Tanah Klang 2012

Keje kat sini memang naik gile-gile badan Kak Bunga...huhuhu sebab selalu ada meeting, ada pantri...lepas pegawai-pegawai abis meeting mesti technician ICT ajak g makan...makanan banyak...heheheehe tengah lapar kan..ape lagi...vrooooommm laju je g serbu makanan...kadang-kadang unit pentadbiran ada wat makan-makan...ada staff yang rajin masak...mesti panggil kitorang makan sekali....haaa mesti la laju je sampai..tu pun kalau KB tak bawak bekal...hehehee KB bawak bekal tau g keje...jimat sikit..:D

 Okeh..! memandangkan masih lagi dalam bulan Syawal...ofis KB buatlah jamuan raya...meriah! banyak gerai..kalau tak silap ada 9 gerai...semua sedap-sedap...! terbayang-bayang lak...hahahaha nak tau gerai apa...bole tengok kat pict dalam entry INI...majlis berlangsung pada 7 September 2012 bertempat di Dewan PDTK...bermula dari jam 3.00 petang sampai 5.30 petang...kejap je..tapi semua abis...ramai orang datang...

KB bertugas di majlis tu...jaga gerai Lemang, Ketupat dan Lontong....haruslah menjadi gerai paling sibuk..hari raya memang orang suka makan makanan-makanan tu...hehehee lemang sampai tak cukup ye..ramai yang kata sedap...:D Jom lah tengok pict yang KB kidnap dari FB photographer PDTK..hikhik 

sempat lagi abg ni piss2...satay ni memang terbaik..!
lebih sedap dari satay kajang...seriously!!

ni pulak roti boom...sedappppppppp! KB makan sebelum majlis start..hikhikhik

ni masa majlis baru mula...banjir ngan staff-staff je...

KB suka betul lukisan kat dinding tu...tak pasti pulak sape yang lukis...awesome!

ni penyelia gerai KB jaga...hehehe Kak Mila...staff unit pembangunan..

penyelia yang wat keje...hikhikhik 

yang tudung purple baju batik  tu Datin...wife Dato' Pegawai Daerah..baik...=)

Group gerai kami....yang sebelah KB tu bos...
hehe semua staf suka dia sebab mesra ngan semua staf...camtulah baru orang bawah hormat...kan? =)
aduhh laparnya sekarang...tak bawak bekal arini sebab Unit Hasil ada wat jamuan raya....huhuhu kul 12 tengahari...lagi 2 jam...sabar...T_T

Selasa, 11 September 2012

Segmen : Pencarian Bloglist Sept - Okt Mieya Atiera

Asyik ngadap keje je...berpinar mata ni...jom join segmen pencarian bloglist oleh Mieya Atiera...
klik banner comel bawah ni...untuk keterangan lanjut
syarat yang dikenakan pun senang sangat-sangat....



Selamat Bersegmen... (^_^)

Kek Coklat Moist Awesome Baq ang...! (^_^)

Kek Coklat Moist sedap dimakan sebab dia moist...hahahaha...sengal punya kenyataan...tapi memang hakikat pun..sedap...sekali makan mesti nak lagi...dulu masa tinggal ngan housemate kat Shah Alam, dia kadang-kadang bawak balik kek coklat moist yang mak dia buat...sedap..tapi  tukang habiskan KB la...hikhik...:P

Dulu malas sangat-sangat nak buat kek, biskut raya ni...ishh tak kuasa teman...sebab macam susah je..bila dah kahwin ni, tetiba mood rajin tu mula datang makin lama makin rajin...ahaks...bila dah terbuat sebiji kek coklat moist...mulalah ketagih nak buat lagi...hari-hari buat...hari-hari bawak g keje...hehehe gemuk-gemuk..:P

Satu hari, ada member suggestkan Kak Bunga buatlah bisnes jual kek coklat moist...manalah tau dapat sambutan....Alhamdulillah dah 2 bulan buat bisnes kek coklat moist...sambutan menggalakkan...sampai customer tu setiap minggu order...:))

kawan club sona KB pun order jugak...dia order 2 hari berturut-turut...terkejut KB...yelah, baru bangun tido masa tu...pagi-pagi dah dapat SMS..."kek ada lagi x? " huhuhu..padahal baru bagi tempahan dia malam tadi...hehehe..apepun terima kasih sangat-sangat sebab support KB..

Pssstttt kepada sapa-sapa yang duduk dekat area shah alam, klang, bandar saujana putra nak tempah Kek Coklat Moist boleh la tempah ngan Kak Bunga...hikhik...sedapp dan berbaloi..InsyaAllah...(^_^) untuk keterangan lanjut boleh kunjungi blog ni http://kakbungacoklatmoist.blogspot.com/ ... atau email : kakbungacollection@gmail.com...TQ..




Isnin, 10 September 2012

Sup Ayam Rebus Pulak...

haaa suka makan sup ayam tak? KB sukaaaa sangattt...dulu masa kecik-kecik kat rumah pengasuh...selalu makan sup ayam rebus...dia tak tumis...rasa dia lain kalau rebus ngn tumis nih...ehhh kecik-kecik dah pandai menilai makanan ke? hehehe...

KB suka sup yang x perlu ditumis...takdela rasa berminyak sangat...kalau nak ikutkan ayam tu pun dah keluarkan minyak...lupa la nak ambil gambar...pinjam gambar kat encik google bole tak? takpun bole google sendiri...hikhikhik...jaga-jaga kat google tu banyak gambar makanan yang boleh buat kita tak sabar nak balik rumah dan masak....ngeh ngeh ngeh...keje laa..:P

Meh KB bagi resepi yang simple sesangat ni...nak derhaka kat resepi ni pun suka hati laa...hehehee

Sup Ayam Rebus

Bahan-bahan:

Ayam (Suka hati nak banyak mana)
2 biji kentang
Air (bajet la kalau masuk ayam nanti nak kuah takat mana)
3 ulas Bawang putih (ricik)
2 Bawang merah (ricik)
1 inci halia (ricik)
kiub ayam
garam
cili api
lada hitam
daun sup
daun bawang

Cara-caranya:

1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kentang dan ayam..biarkan sampai mendidih lagi.
2. Masukkan bahan yang diricik, kiub ayam, garam, cili api, lada hitam. Biarkan mendidih...
3. Masukkan daun bawang dan sup...
4. Agak-agak dah masak boleh la tutup api...
5. Sedia untuk dihidang..!


* pengunjung blog ni mesti dah tau camna nak buat sup kan? KB tak kira..nak share jugak..sebab setiap orang air tangan dia lain...:P
* ricik tu hiris halus...huhuhu maapla terbawak bahasa kat rumah pulak...heee

Kek Coklat Lapis Jeli Strawberi

Hai KB nak share 1 resepi rekaan sendiri...aritu masa kawan-kawan club sona datang ingat nak hidangkan kat diorang Puding Triffle...tapi tak sempat nak buat pulak...lepas diorang balik baru la siap...hehehe nasib baik KB dah buat siap-siap kek coklat moist...ada la jugak pemanis mulut...

KB mintak hubby belikan kek span sebiji je...dia beli 2 pulak...lastly tak tau nak buat apa...ingat nak buat kek coklat indulgence ala-ala secret recepi..tapi banyak pulak bahan yang tak cukupnyepunn...tetiba terfikir ada kek span coklat dan juga jelly strawberi jenama Nona lebihan puding tu...ditambah lagi lebihan topping coklat....apa lagi...ligat la KB merekacipta...hehehe...

taraaaaa~

nampak menarik tak? hehehehe :P
sedap tau...tambah-tambah kalau dibiar dalam peti lama-lama sikit...dia jadi moist...
jom terjah resepinya...

buruk sikit sebab dah terpotong baru ingat nak terbalikkan dlm pinggan...hoho

Bahan-bahan:

1 biji kek span coklat 
1 kotak jelly nona perisa strawberi...(boleh cuba perisa lain jugak)
2 cawan air panas

Topping coklat:

2 sudu marjerin
1 sudu serbuk coklat
2 sudu susu pekat manis

Cara-cara:

1. Belah kek span menjadi 2 layer. 1 layer masuk dalam loyang. 1 layer lagi biarkan
2. Bancuh jelly strawberi dengan air panas...kacau sehingga larut...tuang ke dalam loyang kek tadi...
3. Biarkan jelly sejuk...nak cepat boleh masukkan dalam peti ais...tetapi jangan sampai keras...
4. Masukkan 1 layer baki kek tadi...tekankan sedikit...supaya jelly dan kek melekat antara  sama lain..
5. Keluarkan dari loyang..dengan cara terbalik di atas pinggan...
6. Campur semua bahan topping di dalam kuali atas api yang sederhana...
7. Siram topping tersebut mengikut kreativiti anda masing2...janji sedap dimakan...ngeee..

sekian sahaja dari Kak Bunga...selamat mencuba...(^_^)

Jumaat, 7 September 2012

Hari hari begitu....

Cepat je masa berlalu sekarang ni...rasa macam baru je lepas hari isnin...hehehe...ni dah hari Jumaat...
ni sekarang dah pukul 8 pagi....jap g tengok jam balik mesti dah pukul 12 tengahari...lunch time...lunch la sangat...hari ni kene bertugas jaga gerai lemang...hukhuk...tak leh tido laa rehat karang...selalunya hari Jumaat la paling best nak tido...lame giler rehat...camne laa tak kembang...tido je keje...hehee

Actually, KB setiap malam sebelum tido dah niat nak bangun awal....nak siap g keje awal...nak keluar rumah awal....tapi malangnya tetap jadi macam hari-hari sebelumnya...sesungguhnya apeeee pun tak boleh...kalau kat FB singkatan terus APTB...hikhik....

Dah set jam pukul 5.45 pagi...terjaga...tapi dalam hati...jap..5 minit...sekali jadi 30 minit...kelam kabut bangun...habis solat bersiap semua dah pukul 6.50...huh! mesti menggelabah la...masuk keje pukul 8 pagi...pukul 6.50 tak keluar rumah lagi...pukul berapa nak sampai....? adoiyaii...perjalanan nak g keje tak menentu...kadang-kadang keluar je dari rumah dah jem dah...pukul berapa nak sampai shah alam...nak redah klang lagi...hurmmm..nasib baik hari ni sampai pukul 7.38...tu sebab bawak kete macam kat litar F1..hohoho...klu bawak ikut kelajuan yang ditetapkan alamat sampai lepas pukul 8 laaa...

Tapi alhamdulillah minggu ni sekali je terrrrrpunch warna merah...hukhuk...harap-harap bersih la hari-hari yang akan datang...malas betul nak mintak sign bos...! kalau boleh memang taknak g mintak sign...mesti bos KB kata asyik muka budak ni je...huhuhu tak ke teruk...buruk la rekod...:'(

Semoga hari-hari yang akan datang lebih baik dari sebelumnya...aminnn 

Khamis, 6 September 2012

Jamuan Raya Pejabat Tanah Klang Esok!

Meh la sape-sape yang free...hehehe KB jaga bahagian lemang ketupat...
majlis bermula lepas solat Jumaat...pukul 3 petang sampai 6.30 petang...


Kene try ni!

Sekarang ni mood memang tengah rajin nak buat kek...wat masa ni pandai wat kek coklat moist ngan kek pisang je...hehehe...akan datang...KB nak try n error buat kek yang di bawah ni pulak..!haruss...kalau menjadi...boleh wat niaga...kan kan kan?


Meh dekat sikit...nak tunjuk...hehehe

Kek Rainbow (alamak...lupe la amik kat blog sape..sori...halalkan ye..) 

blueberry cheese cake dari blog IJAYUJI
tiramisu dari blog shizuoka gourmet

pavlova
kek coklat indulgence ala-ala SR...dari blog SHIMA

 haaaa...kek-kek ni semua nampak senang...tapi memerlukan kesabaran yang tinggi...yeahhhh...tapi takdelah buat sekali harung...pengsan! kering poket...hehehee maafkan saya tuan-tuan blog sekalian sebab saya amik gambar anda...bukan apa...saya nak jadikan sumber inspirasi...heee


Tetibe dia melintas kat fikiran...!

Semua orang tahu antara banyak-banyak no.plat kereta...Wilayah Persekutuan yang paling laju dan meriah pengeluarannya (eh betul ke? kalau silap betulkan ye...). Ini dari segi pemerhatian Kak Bunga laa...benda ni tiba-tiba menghantui fikiran Kak Bunga sejak 2 3 hari ni...hehehe...

Kalaulah pengeluaran WYY (contoh no.plat wilayah...) dah sampai penghujungnya..maksudnya 3 huruf tu habis...no.plat seterusnya akan bermula dengan WAAA la kan? wuuuu...tak cantiknya...Kak Bunga memang tak berapa berkenan dengan no.plat wilayah ni...tak tau la kenapa...sebab yang pasti adalah TAK CANTIK...masa kereta Kak Bunga keluar...bulan Mac tahun 2011..no.plat wilayah adalah WVG...iskk tak minatnya...hehee ramai yang pelik...

Person incharge yang uruskan kereta Kak Bunga pun tanya banyak kali... "betul taknak no.plat wilayah ni? " hehehe "ye Encik....saya memang tak minat.." KB jawab dengan jujur...no.plat selangor pun tak minat jugak...masa tu BL* (tak ingat....) tapi yang pasti tak cantik...yang cantik di mata KB masa tu no.plat Negeri Sembilan...hikhik...serius suka sangat...nasib baik huruf bolehlah tahan...nak mintak no.plat Perlis...jauh sangat encik proton tu nak uruskan...sian lak...nak dapatkan yang Negeri Sembilan ni pun dah cukup payah...huhuhu...

Selain tak cantik....punca utama sebab taknak no.plat wilayah ni ialah kalau kita pergi Kuala Lumpur...tetiba sesat atau terbuat sesuatu yang menimbulkan kemarahan pemandu lain...malulah jugak...hikhik...kalau pakai no.plat negeri lain...at least mesti dia cakap ohhhhh....bukan orang KL....ngeh ngeh ngeh....takdelah kene sumpah seranah...jangan marah ye kalau statement KB tak bole blah...tapi ini memang pendirian KB...peace yo!

Bloglist HASRULHASSAN.COM | 200 Blog Terawal Sahaja!

Waaa...terus ilang ngantuk bila dapat tau blogger femes dengan tips berblog dan macam-macam berita terkini tu buka peluang kepada blogger-blogger yang ada untuk disenaraikan dalam bloglist beliau...! Penyertaan ini terhad kepada 200 blog terawal sahaja! setiap seorang blogger satu blog je ye....Pastu taiplah apa-apa yang patut mengenai blog beliau...bagi Kak Bunga..blog beliau best sebab banyak entry berkenaan dengan tips tips berblog yang mudah difahami dah berguna...

Untuk pengetahuan semua, bloglist tersebut akan kekal dalam blog beliau selama 3 bulannnnnn....lama tuu..apa lagi..jomlah join! mana tau....dapatlah memberi kesan yang positif kepada blog masing-masing....heeee

Nak join jom klik SINI!


Selasa, 4 September 2012

Bila SAG datang beraya....ish ish ish...!


tengok gambar je...hehehee..rumah yang luas tetiba jadi sempit...hahahaa papepun thanx korang sebab sudi panjat tangga sampai tingkat 4...semputtttttttt...

muke masing-masing tengah redha kene panjat tangga...hahaha

dah macam rupa orang nak masuk meminang...hehe

penuhhhhhhh....sebelum ni lapang...hehhee

makanan yang cukup2..risau dibuatnya...

baru separuh...separuh lagi kat dapur...kat pintu masuk umah....hahahha

lepas makan kene kelua...sian mereka...