Khamis, 30 Ogos 2012

Oh Pemandu di Malaysia!!

Assalamualaikum....

Dah bersawang dah blog ni...mane la tuan die ek...? hehehe kata macam update status kat FB...tapi takde pun post entry baru...nak buat macamane...kat FB pun dah malas nak update status...kat sini nak update macam status FB tapi kene taip panjanglah sikit kan...tapi tulah...kene perah otak sikit..takkan nak amik ayat orang lain kot...jadilah DIRI KITA SENDIRI...hehehe

Oke...berbalik pada tajuk...hari-hari kita semua dok ngadap jalanraya kan? mesti macam-macam ragam kita jumpa...sebenarnya Kak Bunga nak cerita pasal perjalanan balik kampung dan balik dari kampung...benda yang berlaku sama ja...memang macam tu kot perangai masing-masing...adehhh...

Kak Bunga tahun ni raya kat rumah mertua di Beseri, Perlis...kitorang gerak balik kampung hari Sabtu bersamaan dengan 18 Ogos 2012 di mana hari terakhir kita berpuasa di Bulan Ramadhan...kan? Rancang-rancang nak balik lepas sahur...tapi dok kemas itu ini itu ini sampai la pukul 8.30 pagi..hehehe apeeeee pun tak bole....

Memandangkan tahun ni raya umah mertua...kenela jumpa mama ngan abah dulu...baru senang ati nak balik...yeke senang ati? sedih giler wooo....first time raya bukan ngan family belah Kak Bunga...masa salam tu sampai tak terkeluar apa-apa perkataan pun...sebak sangat-sangat masa salam peluk cium mama & abah...mama steady...nangis dalam hati katanya...abah mata dah berair...merah...yelah...satu-satunya anak perempuan dia dah diambil orang...huhuhu..alamak...terkeluar topik la pulak...

oke oke...berbalik pada tajuk buat kali kedua...hehehehe...Kami gerak dari Beranang...disebabkan malas nak tempuh KL...kitorang masuk highway SKVE...then, ELITE terus ke GUTHRIE...keluar kat Rawang...masuk je Lebuhraya Utara- Selatan...umanghaiii...jem gilerrrrrrr....gulp! gulp! gulp! jem tersebut membawa sampai ke Bidor, Perak!! Woww!! awesome...(mata ke atas tangan kat bahu..huhu)

Bila dah jemmm...macam-macam perangai pemandu akan terserlah....iaitu:

1. Potong ikut laluan kecemasan
Yang ni yang paling menyakitkan hati...siapa kate die tak sakit hati tipu sangat la...hehehe bak kata orang...kesabaran ada batasan oi...nasib baiklah puasa...tapi of course rasa sakit hati jugak...bila dah sorang potong Q...ikut laluan kecemasan pulak tu...ramailah yang mengikutnyepunnnn...betul tak? konon-konon line clear...bila ada polis kat depan kelam kabut masuk lane balik...kan dah menyusahkan orang...tambah menyusahkan kalau la ada kereta rosak atau lori atau bas kat lane tu...tak ke bertambah jem gara-gara kamu bagi signal nak masuk lane semula? ape la salahnya...ikut je jem tu sampai jalan clear....

2. Brek mengejut
Situasi ni pulak berbahaya kalau diamalkan...berbahaya untuk orang yang brek dan orang yang terkene kejutan tersebut...ni jalanraya...jangan nak wat brek mengejut sangatttt...perjalanan balik kampung yang jem...takdelah jem yang stop je...jalan jugak...tapi slow...kadang-kadang jalan clear sikit...maka pemandu-pemandu semua mulalah menekan minyak dengan jayanya...bila dah masuk gear 3...tiba-tiba kene brek balik sebab jalan jem semula...bila nak brek semula tu yang merbahaya...maka, jagalah jarak kenderaan anda dan tolonglah JANGAN BREK MENGEJUT...!

3. Tukar-tukar lane
Haaa...situasi ni pun buat Kak Bunga panas hati gak....jem takpe lagi...jangan benda-benda yang memanaskan ati...yang dua situasi kat atas tu memang buat panas ati...ditambah pulak yang ni...lagilah..hehehehe nasib baik puasa...sabar sabar sabar...dah la jalan jem...ada satu kereta ni...konon konon rasa boleh sampai ke depan dengan cepat...kejap dok lane kiri...kejap kanan...pastu potong lagi kereta...dok lane sana lane sini...sampai lebam....buat semua kereta terbrek-brek gara gara dia...fuhhhhh....sabo jela...


Memandangkan jalan sentiasa jem...amat mengundang rasa ngantuk ya amat sangat...kalau boleh semua R & R Kak Bunga nak singgah tidur kejap....tapi penuhnyaaa...sampailah R & R tapah...dah tak ramai orang dah...tapi takde parking pulak...lajak lagi sampai R&R Semanggol...hamek kau...1 jam Kak Bunga bantai tidur....huhuhu barulah segar bugar mata ni nak drive....

Perjalanan dari Beranang ke Perlis mengambil masa selama 11 jam ye...lamanya dalam kereta..mengadap jalan...kerenah orang lagi...sabar...huhuhu...apepun..alhamdulillah..selamat balik kampung dan selamat balik dari kampung pun...


Haaa..tula yang Kak Bunga hadapi masa nak balik kampung sepanjang jalan yang jem...dugaan bulan puasa...nasihat kepada semua pemandu tolonglah behave ketika anda berada di atas jalanraya...!!

* takde mood nak masukkan gambar...biar nampak cam karangan sikit...hek hek hek

Ahad, 26 Ogos 2012

Kesayangan saya yang BOOM!!!

masih ingat lagi tak entry Yahooooooooo Kak Bunga...hehehe...
Kak Bunga ada bagitau nak letak sticker boom kat kereta kesayangan Kak Bunga kan...heee

tadaaaaaaa..!! warna warni gitu...


ingatkan pasang benda alah ni senang je...rupa rupanya susah ya Rabbi...
kene bukak habis habis dashboard tu...huhuhu
malam tu Kak Bunga lepas hantar kek tempahan untuk raya...dalam pukul 11 malam...
Kak Bunga gerak ke Dataran Shah Alam...port biasa geng-geng persona lepak la...
sampai sana Kak Bunga sorang je perempuan...ish ish ish
habis diperkotak katikkan...tapi Kak Bunga jenis blurr je..maleh nak layan giler dorang...hahhaa


tengoklah...benda ni pun dipasangnye...huhuhuhu..
abah paling tak berkenan...ahhaha sebab tak cantik katenye...
Kak Bunga malas nak bukak...biakan aje...
comel pe...hehehehe


cewahhh...dari luar nampak tak sticker boom tu? papepun i loikeee...
takdelah kusam je kereta kesayanganku ni...hehehe
habis pasang suma pukul 3 pagi...waaaa dasat tak isteri orang melepak....??
takpe...hasben yang bagi kebenaran...hehehe dia tak larat nak ikut...esoknya die keje...

dan yang terakhir...


kat kunci pun menjadi....hehehehe

note: TQVM kepada Geng S.A.G [Syahril Genji, Eiuzwan, Zuki, Cast dan lain-lain] yang terlibat secara langsung pasang sticker boom ni...Nanti datang raya rumah Kak Bunga ye...tu makan dia tolong Kak Bunga...hehehhehe

Jumaat, 24 Ogos 2012

Selamat Hari Raya...!!


Selamat hari raya...maaf zahir batin dari Kak Bunga dan suami...

Selasa, 14 Ogos 2012

Kek Harijadi Abah..hehehe

Assalamualaikum....

Buat pertama kalinya...Kak Bunga buat kek untuk besday Abah...
Kek Coklat Moist la menjadi pilihan..sebab tu je pandai wat..kah kah kah....
tapi sedap oii...:P

bab deco deco kek ni tak reti lagi...
kene amik kelas kek kot...insyaAllah memang nak amik...
boleh bukak bisnes tau..!

mak den kobakan...
den ni otak bisnes...keh keh keh...
eh terspeaking nismilan lak...

dah dah...iklan lak kan...berbalik pada cerita kek tadi...
Kak Bunga buat hari sabtu...memandang abah takda...
dia buka puasa kat n9...
peluang wat kek tu cerah...hek hek...kononnya nak suprise la...heee

dah siap kek...
letak atas meja makan...tapi tutup kek dengan kain goodmorning...
dengan harapan abah tak tengok...ehheehe

bila abah dah balik...
mula-mula kantoi bab periuk kukus...aduhhhhh
abah tanya "periuk kukus tu...mak buat apa tadi..."
hehehee...Kak Bunga katalah..."kakak wat kek tadi bah.."

pastu okela...
maybe dia ingat...kek orang tempah kot...hek hek hek
 kek tu memang sengaja Kak Bunga biarkan semalaman...
barulah topping dia menyerap masuk dalam kek...
buat kek tu bertambah moist dan sedap...

Ingatkan nak sambutlah waktu sahur...
macam tak sesuai jek...
dengan adik-adik Kak Bunga semua termenung je tengok makanan masa sahur..
siap pejam lagi mata....hahaha tak boleh blah betul...

Pastu dah dekat waktu buka...
abah yang tengah dok pukul-pukul lalat...
tanya Kak Bunga..."kek tu sapa punya kakak..?" 
alamak..!! Kak Bunga pandang mama yang tengah perah kelapa...hehehehe..
dengan malu-malunya Kak Bunga bagitau...
"kek harijadi abah..!" hehehe...

Abah seronok...bukan apa...
buat pertama kalinya anak perempuan dia yang seorang ni buat kek untuk besday dia...
tapi malangnya...Kak Bunga tak pandai nak tulis-tulis atas kek lagi...
just beli yang readymade tulisan HAPPY BIRTHDAY je...

papepun...
Kak Bunga doakan abah dipanjangkan umur...dimurahkan rezeki...
diberikan kesihatan yang baik...aminnnnn...




** sori...post pasal makanan pulak...=,=

Jangan tipu....baik ngaku..!

Assalamualaikum...

Kak Bunga percaya sekarang ni ramai yang dah ilang mood nak buat kerja bersungguh-sungguh kan? masing-masing tengah mood nak raya dah kan?
heeee baik ngaku!! tak baik tipu bulan-bulan puasa ni...heee

Kak Bunga baru apply cuti...haha lambat tak?
yela...tengah memikir lagi..
akhirnya keputusan telah dibuat...
nak cuti start Khamis (16 Ogos 2012) sampai Jumaat (24 Ogos 2012)
yahhooooo....tapi kerja kene bawak balik oii...haha 
ingat boleh senang lenang? 

papepun...SELAMAT HARI RAYA kepada sesiapa sahaja yang membaca blog Kak Bunga yang skema ni...hehehe MOHON MAAF ANDAI ADA SALAH DAN SILAP...TERLANJUR BICARA....
hati-hati di jalanraya oke..!! Bye2



Isnin, 13 Ogos 2012

Yahhhoooooooooooo!!

Yahhhhooooooooooooo!!!

wahhhhhh wahhhhhh happynya daku arini

Hari ini muka banyak senyumlah....hehehehe
kenapa? kenape? kenape?
sabarrrr....nak bagitau la ni...
tapi taknak cakap banyak...

Ada 3 sebab..iaitu

1. Dapat BOOM STICKER yang cantik! bkn free...beli ye...hehehe

samar-samar je dulu ye...dah siap projek ni baru Kak Bunga post entry baru...heeee
TQ zoe zen...received the parcel already...yeayyyyyy!! flower sister buat i lagi senyum lebarr...heeee
 2. Menang hadiah SAGUHATI dan NO.8

Alhamdulillah...saja suka-suka join contest tak sangka lak menang...hehehe rezeki...
hadiah Saguhati Kak Bunga dapat dari contest yang dianjurkan oleh E-RA PASHA...dan hadiah tu disponsor oleh SASAU MOVIE...hadiahnya top up RM5...sangat berharga time Kak Bunga malas nak beli top up...dah dapat hadiah gunalah sebaik-baiknya...hehe TQVM!! sapa-sapa yang nak download filem-filem terkini...boleh la berkunjung ke website beliau ye..=)

Apa pulak menang NO.8 tu ye? hehehe...Kak Bunga join contest yang dianjurkan oleh BAWAL BIRU ONLINE SHOP...

haaa kan no.8 tu...hehe
Segan nak mintak kawan-kawan like pun menang jugak...hehee alhamdulillah...hadiahnya besttt...Tudung Bawal Rose 3D tau...hehe...TQVM sis!!

3. Dapat TART APPLE

hehehe....dapat kuih raya pun suka...Kak Bunga...Kak Bunga...
mestilaaa....tak pernah rasa lagi tart apple...mesti sedap...biskut ni Kak Bunga tempah dari kakitangan PDTK..Pn. Suhaili...boleh kunjungi blog beliau di MamaAs Delight's . Satu balang kuih berharga RM25...

Ni lah rupa kuihnya...kalau sedap boleh tempah lagi..

kesimpulannya...Today I'm very very very happy...TQVM!!
mood nak raya sudah ada...tambah happy..

Iftar di Pejabat Daerah dan Tanah Klang osem!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah buat pertama kalinya Iftar bersama kakitangan PDTK...hehehe
Kejadian berlaku 2 minggu yang lepas iaitu pada 2 Ogos 2012 bersamaan dengan 13 Ramadhan..
bermula pukul 6.30 petang...ramai yang dah hadir...Kak Bunga hadir bersama suami tercinta merempit je...malas nak bawak kereta...sure traffic jammed!

Sementara nak tunggu waktu berbuka...dorang pasang video Ustaz Azhar Idrus...jadinya takdela keruan sebab tak tau nak buat apa...maklumlah, nak tunggu masa berbuka ada lagi 1 jam...hehehe

Mula-mula berbuka dengan kuih, kurma dan air panas dahulu...pastu terus solat maghrib supaya kita ringan untuk menunaikan ibadat yang wajib itu...kalau perut dah penuh sure ramai yang dah tak boleh nak bangun...hehehe...

Antara menu yang paling Kak Bunga suka pada majlis tersebut adalah kambing bakar!! nyum3...
sedap rasanya...rasa macam nak tambah dan tambah lagi je...hehehe...dah malas nak cakap banyak-banyak di bulan puasa ni...meh layan gambar yang disnap oleh PPTM kami...Kak Bunga hanya kidnap je gambarnya...huhuhu mohon halalkan ye abg Wan..hoho

tudia kambing...sedapnye...>,<

masa ni belum ramai lagi...hehehe

nyum3

encik hasben dan Kak Bunga yang semakin booolat...huhuhu

Haa time ni masing-masing dah tunggu waktu nak berbuka 

Majlis yang simple...tapi osem sebab dapat berkumpul ramai-ramai...solat berjemaah ramai-ramai...
semoga kita semua beroleh barakalah di bulan yang mulia ini...aminnnnnnn


Khamis, 9 Ogos 2012

Kerabu Pudina

Assalamualaikum....hai geng..

Maap la ye...Kak Bunga ni post pasal makanan di tengahari ni...huhuhu
kali ni nak share pasal Kerabu Daun Pudina....
pernah rasa tak?
sedap...sejuk je tekak...

Tengok rupa dia dulu ea...

Ni la kerabu pudina...gambar tak hensem sebab pakai hp je...hehe

Camni nak buat dia...

Bahan:
Daun Pudina (kat pasaraya ada jual seikat...dalam RM1 lebih je)
Cili api
Bunga Kantan
Bawang
Air Gula
Garam
Air limau kasturi

Cara:
Gaul semua sampai sebati...
Dah bole makan dah...nak lagi best...simpan dalam peti sejuk...lagi berangin...hehe

Happy Birthday My Luvly Abah!

Assalamualaikum...
Morninggg...^_^

Today is my Abah birthday...let's pray of happiness for him...
Happy 55th birthday Abah..!
Loving wishes for you Abah...
May love and happiness be with you always...
I'm very thankful and grateful too that you're my Father...
Love you so much...!

Actually malam semalam dah wish kat abah....
sampai mengalir airmata...
mungkin rasa kasih sayang terhadap keluarga Kak Bunga...
buat Kak Bunga mudah touching....
tambah-tambah lagi sejak berkahwin ni...

Mula-mula abah sms...
"Happy besday to me....happy besday to me..."
heheheehe...kelakar...bukan ape...selalu je adik beradik lupa besday abah...sian abah...
terus Kak Bunga wish "happy besday abah...kakak doakan abah dipanjangkan umur...dimurahkan rezeki selalu...sayang sangat abah ngn mama..."
tang nak sebut " sayang sangat abah ngan mama tula tetiba jadi sebak sangat-sangat..."
macam pengantin nak baca "lafaz sakinah"...huhuhuhu



Rabu, 8 Ogos 2012

Kuih Raya 2012

Assalamualaikum...
hai geng...huuu

Weekend yang lepas tetibe mood rajin sampai nak buat kuih raya...
Actually..Kak Bunga memang paling tak minat wat kuih raya...
terasa cam susah je...
hurmm...

Cari resepi...
tetiba jumpa resepi yang mudah...
apalagi...laju je la turun dapur...weeeeee~
bukan apa...my favourite cookies...BISKUT MAZOLA...aummm...
tahun lepas tak jumpa langsung biskut ni...
tu yang gagahkan diri cari dan buat sendiri biskut ni...
 alhamdulillah...MENJADI!!!! hehehehehe...>,<

Jom tengok..tengok jela..nak rasa boleh datang rumah ye...ngeh ngeh ngeh

adunan yang sedia untuk digelek...senang nk tekap pakai acuan...heeee 


dah tekap pakai acuan bunga...heee haruslah bunga..:P

ada bunga beso....ade bunga kecik..heeee

eh eh...dah siap masuk dalam balang dah....tak tersusun...tangan lenguh nak susun..hehehehe 
APE???? NAK MINTAK RESEPI...? BOLEEEEEEEEEE

ni dia...

Bahan-bahan:
2 cawan Kacang tanah (goreng tanpa minyak sampai masak...kene banyakkan bersabar ye...hehehehhee)
4 cawan tepung
1 sudu kecil garam
1 cawan gula halus
kuning telur (untuk sapu atas kuih)
1 cawan minyak mazola

Langkah-langkah:
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak sampai rangup....pastu blend
2. Campur semua bahan (tepung + gula +kacang + garam) sampai sebati..
3. tuangkan 1 cawan minyak mazola....
4. uli sebati...
5. lenyekkan adunan dan tekap ikut corak acuan yang kita suka...
6. sapu kuning telur atas kuih...
7. bakar pada suhu 160 darjah celcius...selama 15 minit...
8. buka tutup oven...biarkan sejuk..baru masuk dalam balang...

itu sahaja...mudah kan?

:: Airmata Syawal T_T ::

Assalamualaikum...
hai...

Dah nak dekat raya dah kan? pejam celik pejam celik dah 19 Ramadhan....
mesti ramai yang dah layan lagu raya kan? haaa baik ngaku!! hahahaha..
Kak Bunga baru 3 hari ni start lagu raya....
paling suke lagu dinyanyikan oleh Dato' Siti Nurhaliza...!
suara dia merdu sesangatt...

Punya khusyuk dengar sambil bawak kereta tadi...
ada 1 lagu beliau yang memang syahdu laa...T_T
terutama sekali buat seorang anak perempuan yang telah berkahwin...
atau tinggal berjauhan dengan ibubapa masing-masing dan tidak dapat pulang ke kampung....
sedih wooo...cuba hayati lagu tu betul-betul...

Lagu tu terkena pulak dengan Kak Bunga...
 automatik bertakung airmata...lalu gugur...
buat pertama kalinya beraya sebagai isteri orang...
bermakna...anak perempuan abah mama telahpun diambil orang...
T_T

Kebetulan pulak tahun ni raya di rumah mertua kat Perlis...
of course tak dapat beraya bersama abah dan mama...
sebelum kawin ke mana sahaja abah bawak...kami sekeluarga ikut...
sekarang tidak lagi...Kak Bunga akan bersama hasben...T_T

sebelum balik Perlis nanti...jumpa abah dan mama
dapat Kak Bunga bayangkan wajah abah dan mama yang sedih....
Kak Bunga nak peluk cium abah dan mama...
minta maaf..mintak ampun atas semua kesalahan yang pernah Kak Bunga lakukan...
uwaaaa sedihnyaa....

Meh kita hayati lirik lagu Airmata Syawal

Sayu....hati ini makin sayup
Rindu...terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya

Lama kutunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Airmata jatuh berlinangan

Kuingin berulang manisnya bersama
Menyambut hari bahagia
Jarak memisahkan rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama
Jauh dari mata dekat dalam jiwa
Teguh kasih tidak berubah

Ahad, 5 Ogos 2012

TT Iftar S.A.G PPEOCM 2012


TT? S.A.G? PPEOCM?? ape benda la tu kan...hehehhee
TT tu Tea Time...tapi tak semestinya kene minum teh..hohoho...
bagi kitorang...kalau ada event club je...panggil TT laa..heee
S.A.G tu ape benda pulak..? hehehe itu singkatan untuk Shah Alam Group...dulu Shah Alam Gilerz..kini tidak lagi...memang semua otak giler....huhuhu
PPEOCM tu pulak nama Proton Persona Elegence Owners Club Malaysia...satu satunya club persona yang Kak Bunga aktif dan rapat...sebab diorang bestttttt....:)

Kak Bunga lebih rapat dengan Group Shah Alam....tu yang join S.A.G...
masa mula-mula group ni ditubuhkan...memang kitorang antara ahli terawal yang join...
sekarang dah makin berkembang...dan ramai jugak Kak Bunga tak kenal masa jumpa...
tapi dalam FB bukan main lagi komen-komen...hehehehehe

Setelah sekian lama tak join event club...
hari Jumaat aritu nak sangat join Iftar ngan diorang kat Dataran Shah Alam....
balik keje jem pulak petang tu...sampai rumah pun dah pukul 5.15 camtu...
perangat lauk sahur..kemas barang nak bawak...dah jadi pukul 6.00...
bergegas gerak...

keluar tol Ebor...jem gile babas...aduhai...
sure sampai Dataran Shah Alam dah berbuka camni...huhuhu
memang betullllll....sampai-sampai dah azan...nak cari parking lagi...
grrrrrrr...

papepun puas ati sebab dapat jumpa geng-geng yang dah lama ditinggalkan lepas kawin...hehehe

tu dia...renyeh sampai sepet mata....hehehe

meriahkannnnn...ramai giler yang kak bunga tak kenal...hehe


ni antara geng geng lama S.A.G PPEOCM....haruslah kenal...same-same giler dulu....haha

ni pulak geng gegurlz yang giler...hehehe



hehehhee...tu jela gambar yang berjaya dikidnap dari kengkawan....
papepun seronok...sebab group ni dah berkembang...ahli pun dah makin ramai...
makin giler la nampaknye...hehehehe