Isnin, 30 Julai 2012

krem...!

Pernah tak korang rase krem? 
selalu orang krem kat kaki tangan kan...
kak bunga tengah krem kat otak ni....heehehe 
seriously....sampai rasa lenguh 1 badan...

biasanya akan jadi pada kak bunga kalau terlalu fokus dalam kerja....
benda tu banyak...dalam kepala nak siapkan jugak...
paksa diri buat...sebab dateline nak meeting dah dekat...aiyok!!
dan terussss...krem...

nak rasa cuba fokus gila-gila macam kak bunga..
kalau tak krem...korang memang powerrrrr aaa!!!

thumbs up!


** merepek jap...supaya otak kembali macam sediakala...



Mercun oh Mercun

Assalamualaikum....
Sape tengok berita kat tv baru-baru ni...
ada lagi kes cedera disebabkan mercun...mercun bola pula tu...
kak bunga penah main...dulu dulu la...hehe
kesian sangat kat mangsa...
nak marah pun dah tak guna...sebab benda dah jadi...
dah banyak kali dah diingatkan jangan main mercun...jangan...jangan...
tapi masih ada lagi yang main...
macam kes yang terbaru ni....sorang cedera mata kiri...sehingga menyebabkan buta...
sorang lagi cedera mata dan dahi....hurmmm mak ayah diorang tentu sedih tengok anak-anak menahan sakit disebabkan mercun...
berita selanjutnya baca kat SINI

**semoga mereka cepat sembuh...aminnn


Ahad, 29 Julai 2012

Dugaan berpuasa 28 Julai 2012

Assalamualaikum...
Wahhh...dah 10 Ramadhan dah kita ye...
Bulan Ramadhan tahun ni sangat mencabar...kan?

Bukan ape...kita diduga dengan cuaca yang panas setiap hari..
nasiblah tempat keje ade aircond...
kalau xde...maunya semua orang tak siap keje...
asyik nak mandi je...hehehehe

macam semalam..
hari sabtu yang bertarikh 28 Julai 2012...
panas sangat-sangat...
dalam kepala mula lah terbayang semua hutan lipur yang sejuk tu...hehehe
nak pegi mandi hutan lipur...batal pulak puasa kang...

duduk jela kat rumah....
bila dah duduk kat rumah...
pastu asyik nak mandi je...
sebab panas....berpeluh...pastu terasa diri ni busuk lak...hahaahahaha
sampai la ke malam....sebelum tido mandi dulu...
baru boleh tido dengan nyaman....hehehehe

** sape same macam kak bunga...angkat tangan...!

Khamis, 26 Julai 2012

soalan lazim hari-hari di bulan puasa

agak-agak apa soalan lazim kita hari-hari di bulan puasa ni? 
hehehehe...bagi kaum wanita laa...tambah-tambah bila hari dah petang.......
jeng jeng jeng...

mestilah berbuka ni nak masak ape ye...? 
kan kan kan...

kak bunga tengah berfikir nak masak ape la arini...hurmmm 



Ngantuk la pulak...~^_^~

Assalamualaikum....
kelmarin sedey....semalam penat...harini mengantuklah pulak....
hehehehehe...

mane taknye...
penat semalam tak abis lagi...pas sahur pagi tadi terus siap-siap g keje...
selalu keluar rumah kul 6.45pagi...
tapi pagi tadi keluar rumah pukul 6.15pagi...
sebab hasben nak hantar nek motor...
kene la kelua awal...
huarghhh ngantuknye....=,=
atas motor siap boleh tertido lagi...hehehe

jangan tiru kak bunga ye...bahaya..

ni post entry dengan harapan hilang ngantuk sekejap...kononnya...
tapi mata berair dah ni asyik nguap je...huhuhu
ape pun tak boleh laa...


Rabu, 25 Julai 2012

Exhausted Day...=,=

Assalamualaikum....

dah 2 hari bersarang pulak blog ni....hehehe
ni gara-gara busy menyelesaikan projek update data industri seluruh daerah Klang...
sangat penat...!!! exhausted..!!! perghhhh

yang penatnya kene pergi site...baru pergi Kampung Telok Gadong, Kampung Sungai Udang, Kampung Sungai Kandis, Kampung Jawa, Kampung Jalan Kebun.....penatnya Ya Rabbi...
memandangkan hasben cuti....ajak dia sekali turun site...
kesian kat dia...tak pasal-pasal keletihan...=,=




Isnin, 23 Julai 2012

Nak Nangis Sambil Hentak Kaki...T_T


Assalamualaikum....sedeynye hari ni....
pagi-pagi lagi  kesabaran dah diuji...
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

weekend baru ni balik kampung kat beranang...
malam tadi malas sangat nak balik umah sendiri...tak larat rasenye...
dan arini Kak Bunga gerak pegi keje dari kampung laa...
lepas sahur kelam kabut siap-siap semua...pukul 6 pagi gerak...
kene singgah umah pulak sebab hasben beli ayam...takkan nak bawak pegi keje...adoiyai
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

Bila masuk kete tengok minyak...dah nak sampai E dah...
disebabkan nak elakkan jem kat kajang...
jalan jugak dan terpaksa bawak laju...
tak sangka kancil boleh jadi F1...hahahah suma kete dipotongnya...
tapi tetap rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

jam dah menunjukkan pukul 6.30 pagi..
tapi bila sampai kat tol...kad touch n go tak cukup baki...
terpaksa berbaris kat lorong tunai yang panjang...fuhhhhh =,=
ambil masa 10 minit nak sampai turn
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

Sampai rumah pukul 6.50 pagi...
nak naik tingkat atas sekali iaitu tingkat 4...
sampai kat rumah pukul 6.55 pagi...
hantar ayam, beg laptop hasben..
dah masukkan ayam dalam peti sejuk...
dengan confidentnya terus keluar rumah tanpa sedar beg laptop hasben masih digendong....
masuk rumah balik...
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

pukul 7 pagi sudah...
takde cara lain...kene bawak persona jugak...
kalau bawak persona boleh himpit kete yang slow...(jahat)
maaflah terpaksa himpit supaya yang slow ketepi...
tak jadi nak simpan persona...mileage dah lebih 40K...sepatutnya kene servis..
disebabkan bajet lom cukup...kene simpan...
tapi arini terpaksa lenjan jugak...
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

dah laju dah...
tiba-tiba ada kete suzuki swift yang slow dan suka brek mengejut ada di depan...
jenuh himpit tak mau ketepi...
degil sungguh...
mungkin die pikir saya nak tunjuk eksen kot...
saya bukan nak tunjuk eksen....saya dah lambat...!
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

tak jauh lepas tu...
kat MUFORS...jem pulak...kat situ kalau tak jem tak sah....
dah pukul 7.15 pagi dah...
rasa nak nangis teresak-esak...
T_T

sampai je federal highway terus saya pecut tak ingat dunia...
geram dengan suzuki swift masih menebal dalam diri...
sampai kat opis
punch card...pukul 7.35 pagi...
tau tak saya lambat 5 minit...
punch card merah kene bagi sebab!
ari jumaat aritu dah lambat sebab jalan jem kat MUFORS tu...
arini lagi sekali...
nak kene mintak sign pegawai atasan pulak...
ape saya nak jawabbbbbbbb....
rasa nak nangis teresak-esak...sembil hentak kaki..
T_T

** bulan ni saya masuk 7.30 pagi...balik 4.30 petang...nampak gayanya bulan depan kene tukar la masuk pukul 8.00 pagi balik pukul 5.00 petang...rekod buruk! rasa nak nangis teresak-esak...T_T


Sabtu, 21 Julai 2012

Alhamdulillah...berbuka ape arini?

Assalamualaikum...
Alhamdulillah berjaya tempuh hari pertama puasa dengan baik...
tapi kenyang yang amat sangat....
huhuhu...

Kenapa ye...kalau buka puasa je mesti kita rasa kenyang ya amat sangat...
pastu ada yang sampai tak boleh bangun...
sebab ape lagi...mesti macam-macam ada atas meja makan...
pastu air pulak macam-macam jenis...huhuhu
yang pergi bazar lagi la kan? elakkan membazir ya rakan-rakan...
Kak Bunga tahun ni taknak pergi bazar...seriously...=)

Berbalik pada tajuk...
Berbuka ape kalian arini? 
Kak Bunga berbuka tomyam ayam, kuew tiaw goreng, patin masak lemak tempoyak, kari ikan keli, pucuk gajus, air anggur....semua sumbat dalam perut...
ape pun tak bole...
baru ingat nak diet...hancussss...
hahahahaa..

Jumaat, 20 Julai 2012

Dah tak boleh makan dah...T_T

Assalamualaikum....

Esok dah start puasa...
malam ni la tarawih kan....
seronoknya bulan Ramadhan...
rasa nak nangis pulak....huhuhu 
bukan ape...sebab masih berpeluang sambut Ramadhan untuk tahun ini...T_T
syukur Alhamdulillah...

tamat sudah aktiviti makan-makan di siang hari....
tergantung selama sebulan...
nanti pas raya aktif balik...ye dak? huhuhuhu

awal-awal ramadhan  ni mesti ramai yang balik kampung kan?
yela...nak sambut ngan family tercinta...
weeeee~Kak Bunga pun nak balik jugak...nasib la ari minggu kan...
yang balik kampung tu hati-hatilah di jalanraya oke...

:::::::::: SeLaMat BeRpUaSa SeMuA ::::::::::

Khamis, 19 Julai 2012

Ilmu puasa untuk dikongsi...!

Assalamualaikum...
diharapkan semuanya sihat walafiat hendaknya...cam nak buat surat pulak...hehehe

Tadi Kak Bunga menghadiri satu ceramah agama di Pejabat Daerah Klang...berkisarkan tentang puasa...terdapat banyak ilmu yang diperolehi tapi apa yang menarik untuk dikongsi ada dua iaitu mengenai "Berpuasa pada 29 Syaaban dibolehkan atau tidak" dan "niat untuk berpuasa"....Kak Bunga tertarik untuk berkongsi ilmu yang Kak Bunga perolehi sebentar tadi....

Berpuasa pada 29 Syaaban adalah dibolehkan bagi orang yang ingin menggantikan puasa...tetapi tidak boleh bagi orang yang ingin berpuasa sunat buat pertama kalinya...maka, orang yang belum habis menggantikan puasa disebabkan uzur pada bulan puasa yang lepas masih boleh berpuasa pada 29 Syaaban..

Ustaz cerita tadi kalau kita puasa sunat....boleh niat di waktu siang sebelum masuknya waktu Zohor....andai kata kita terlupa untuk niat puasa sunat dan pada pukul 10 baru teringat arini nak puasa...sah puasanya dengan syarat belum menjamah apa-apa makanan...

sekian saja....semoga ilmu ini dapat dimanfaatkan bersama-sama...




Rabu, 18 Julai 2012

Kerabu Perut....kegemaran encik hasben...^_^

Assalamualaikum....

dah abis stress...jom layan resepi Kerabu Perut....
First time dalam hidup Kak Bunga buat sendiri kerabu perut....
rasa dia? boleh laaa....heheehe tapi pedas giler sebab tukang buat ni gilekan kepedasan...!!
ngeh ngeh ngeh...sori encik hasben...:P

Ni ehsan encik google...hehe

nak tau camne nak buat? senang je....

bahan:
perut lembu yang telah direbus
cili api
bawang merah
asam limau
gula
tomato
garam

** gaul je semua bahan tu....dan siap untuk dimakan...awesome baq ang...hehehe

Selasa, 17 Julai 2012

aHLaN Wa SaHLaN Ya RaMaDHaN


Alhamdulillah...
kita dah nak hampir kepada Bulan Ramadhan...
bulan yang amat mulia...
penuh dengan keberkatan...

Tahun ni buat kali pertamanya Kak Bunga menjalani ibadah puasa sebagai seorang isteri...
Sahur...berbuka puasa bersama suami tercinta...
tentunya Kak Bunga hepi sangat-sangat....
dengan adanya seorang teman bernama suami disisi....

Semoga ibadah kita yang telah dan akan kita lakukan diterima oleh Allah s.w.t...
dan Bulan Ramadhan kali ini adalah bulan yang paling bermakna dalam hidup kita
aminnn ya Rabb  

::: Kek Coklat Moist Dibuka untuk order..! Mai3 :::


Assalamualaikum...suka makan Kek Coklat Moist Bercoklat Rice tapi tak brapa rajin nak buat sendiri? Takpeeee....bole order dengan Kak Bunga....sangat moist...rasa manis yang secukup rasa...sekali makan nak lagi...hehehehe...Ada 2 jenis sahaja....tengok contoh kat bawah ni ye...gambar kat bawah ni untuk jamuan kat opis, bagi kawan-kawan dan sendiri makan...comotlah sikit...untuk tempahan jangan risau...kak bunga akan buat dengan kemas...harga yang berpatutan...tak sampai RM30 pun...berminat email Kak Bunga oke..


1kg ~ RM25




RM10

** hanya untuk mereka yang tinggal berdekatan dengan Bandar Saujana Putra...Shah Alam, Puchong, Klang...amik sendiri lebih afdal...order 3 hari sebelum ambil ye...TQ

Khamis, 12 Julai 2012

Kesayangan saya...!!!



ishhhh sayang sangat sangat kat diaa...ngeeeeeee...nama diberi Persona NCM 4031...dilahirkan oleh Proton pada bulan 3 tahun 2011...mase ni masih standard  dan kosong...yela...baru kua kedai dah bawak g ICT...kelas tak? hahahaha...excited gilesss...


ni raya tahun lepas...tahun 2011... penuh ngan sticker kat cermin belakang tu...heehuuu...masa ni masih lagi dikuasai dengan sticker PPOC...hekhek...belakang ada sticker PPEOC, PRG dan ID PPOC...pastu lampu belakang haruslah tinted baru smart...haha time kasih pada kawan baik Kak Bunga...Dinz Persona sebab pasangkan tinted tu...ngeh3...spoiler pulak masih standard ye...ngeee


ni yang terkini...masih standard cuma yang berubah spoiler dan sticker sana sini...hohoho...sekarang ni sticker dikuasai oleh PPEOC dan SAG....ngeeeee..tapi masih ada sticker logo PPOC...sayang woo nak buang...

keinginan nak buat macam-macam kat kereta ni mesti ada....terutama sekali nak polish, tukar rim, pasang CF, sticker boom, body sticker dan usik enjin sikit..hamek kauu....banyak kan...tapi lek luuu...kumpul wit luu...heeee...teringin nak buat body sticker yang floral tu....cantikkk....harga pun cantik gak...bergantung pada banyak mana design tu...kalau nak murah...sikit2 sudah....janganlah banyak sangat...nanti serabut lak kan....ape daa...hehehehe

xpe, insyaAllah...doakan Kak Bunga berjaya capai impian tu ye....heee

Isnin, 9 Julai 2012

Kek Coklat Lagi...

Assalamualaikum....

heeeeeee...kek coklat kegemaran saya...sebenarnya buat kek ni hari jumaat...disebabkan macam padat je isi dia..tak berapa nak laku sangat...makan tercekikkkk...hehehehe...nak buang sayanggg...so panaskan balik....perghhh lembuttt...bila dah lembut...makan pulak tak ingat dunia...tinggal la banyak ni je....


Sebenarnya nak bagi kengkawan yang mengidam nak makan kek coklat kak bunga...tapi dah keras sikit gara-gara terlebih tepung....tak jadilahh...kesian diorang...mintak kek...padahal ade je kek tu kat dapur....huhuhu...bila dah kukus balik...lembut pulak...nak bagi dah tinggal sikit...tengok gambar jela ye....hiihhihihihihi gelak nakal..:P

** dah pesan nanti raya Kak Bunga watkan ye....kenelah datang rumah baru dapat makan...hihi

Ahad, 8 Julai 2012

Wehhhh....aku rindu korang!!!

Assalamualaikum...

Bosannye hujung minggu camni duk kat rumah sorang sorang...uhuk uhuk uhuk...husband saya keje...T_T...buat pertama kalinya Kak Bunga tak dapat pegi Pesta Bunga kat Putrajaya tuh....korang dah pegi dah? untunglaaaaa....hehehe...(lari topik kejap...hehe)

Actually Kak Bunga dah lama tak jumpa geng club kereta Kak Bunga yang giler semuanya tuh (PPEOC kawasan Shah Alam a.k.a S.A.G)...huhuhu..tapi taknak la cerita pasal orang lelaki...hehehe dorang tu SANGAT giler hokeh! Gegurlz pun boleh tahan giler gak...hahahaa...dorang ni lah yang Kak Bunga rindu sangat sangat sangat...!! Suri Bakawali, Cik Emma, Missone Hazel....huk3....

Ni lah antara kenangan kami berjimba antara gegurlz PPEOC dulu...bulan berapa dah tak ingat...yang pasti sebelum kawin...hehehehe...kitorang lepak kat Pullman Lakeview Putrajaya...cantik sangattttt...makan-makan, pastu malam tu ada perlawanan futsal antara club persona iaitu PPOC vs PPEOC...pastu bukan reti balik rumah....pegi lepak pulak kat Dataran Shah Alam sampai subuh u olls....huhuhuh..

dengan Suri

ni kat futsal...Cik Emma, Kak Bunga & Missone Hazel

ngn Suri lagi...hehehe

Suri, Missone Hazel, Shiha & Cik Emma

Cik Emma jadi model sos kah? heee...

kereta kami...cik emma je tak bawak kete sebab kete dia cantik....heeeeee

itu je...byeeee

Jumaat, 6 Julai 2012

Tudung Bawal Rose 3D Dua Layer Borong Murah!

kunjungi blog Kak Bunga Collection di sini

http://kakbungacollection.blogspot.com/

Rabu, 4 Julai 2012

Selamat Hari Rabu....!!

Assalamualaikum...haiii

Muka Kak Bunga yang semakim bum bum...adehhh

Selamat Hari Rabu blogger sekalian...ari ni Kak Bunga semangat wat keje...barulah tak ngantuk...ni takde keje...memang ngantuk gila...huhuhu 
Kepada yang bekerja..selamat bekerja...yang tengah belajar...selamat belajar...semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari hari sebelumnya...aminnnnnnnn