Khamis, 31 Mei 2012

"TAMAT SUDAH GA KAK BUNGA"

Assalamualaikum...hai semua..


Dengan ini, secara rasminya Kak Bunga umumkan GA Kak Bunga dah pun tamat...alhamdulillah, seramai 69orang blogger yang join GA ni..terima kasih Kak Bunga ucapkan...=)


Seperti yang Kak Bunga janjikan..2 orang akan terpilih untuk menang GA ni kan? tapi Kak Bunga nak tambah lagi 2 pemenang..so total pemenang GA ni 4 orang...heee suke tak? suke tak? 2 pemenang dapat Bawal Crown Hotfix dan 2 pemenang dapat Bawal 3 Ton Kelim Karipap..=)

Ini adalah keputusannya...jeng jeng jeng...heee..



GA 1 :  TUDUNG BAWAL CROWN HOTFIX

 http://ceritaladiespurplegc.blogspot.com/2012/06/tudung-bawal-cantik-1st-giveaway-by-kak.html

GA 2 :  TUDUNG BAWAL CROWN HOTFIX
http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2012/06/tudung-bawal-cantik-1st-giveaway-by-kak.html

GA 3 : TUDUNG BAWAL 3 TON KELIM KARIPAP

http://theieraziera.blogspot.com/2012/06/tudung-bawal-cantik-1st-giveaway-by-kak.html

GA 4 :  TUDUNG BAWAL 3 TON KELIM KARIPAP

http://nadhieraey.blogspot.com/2012/06/tudung-bawal-cantik-1st-giveaway-by-kak.html


itulah keputusannya...Kak Bunga ucapkan tahniah kepada pemenang-pemenang GA ni...nanti emailkan NAMA PENUH, ALAMAT, NO.TELEFON kat zatilsyaza@gmail.com dan buat tajuk "saya menang GA 1" (contoh)...yang tak menang..jangan sedih ye..nanti insyaAllah ada rezeki Kak Bunga wat GA lagi okeh..=)

BAWAL CROWN HOTFIX RM30..♥♥♥



RM30 free postage

harga pasaran RM35-RM39


berminat isi form ye..^_^
KB 401 ~ SOLD OUT

KB 402

KB 403 ~ SOLD OUT

KB 404 SOLD OUT

KB 405 ~ SOLD OUT

KB 406 SOLD OUT

KB 407 SOLD OUT

KB 408 SOLD OUT

KB 409 SOLD OUT


KB 410 SOLD OUT

KB 411 SOLD OUT

KB 412 SOLD OUT

KB 413 ~ SOLD OUT

KB 414 ~ SOLD OUT

KB 415 SOLD OUT

KB 416 SOLD OUT

KB 417 ~ SOLD OUT


Rabu, 30 Mei 2012

Agen Dropship

Assalamualaikum....

Untuk pengetahuan rakan-rakan blog (ada ke yang baca ni..huhu) Kak Bunga menjalankan bisnes menjual PELBAGAI JENIS TUDUNG BAWAL . Oleh itu, Kak bunga berbesar hati sekiranya ada yang berminat untuk menjadi agen dropship Kak Bunga Shopp...email Kak Bunga untuk keterangan lanjut di zatilsyaza@gmail.com 


terima kasih..=)

Dirimu Satu

Assalamualaikum...

Kak Bunga nak tuju lagu buat seorang suami yang sangat Kak Bunga sayangi..hehehe jiwangg la pulop...>,<

DIRIMU SATU BY UNGU



I will always love you kekasihku

dalam hidupku hanya dirimu satu

i will always need you cintaku
selamanya takkan pernah terganti

Ku mau menjadi yang terakhir untukmu
ku mau menjadi mimpi indahmu
cintai aku dengan hatimu
seperti aku mencintaimu
sayangi aku dengan kasihmu
seperti aku menyayangimu
i will be the last for you
and you will be the last for me

I will always love you kekasihku
dalam hidupku hanya dirimu satu

Ku mau menjadi yang terakhir untukmu
ku mau menjadi mimpi indahmu

Cintai aku dengan hatimu
seperti aku mencintaimu
sayangi aku dengan kasihmu
seperti aku menyayangimu
i will be the last for you
and you will be the last for me
i will be the last for you
and you will be the last for me

Peraduan Nestlé 100 Years Incredible Stories Contest

Assalamualaikum...
hai..ada yang dah join Nestlé 100 Years Incredible Stories Contest? kalau belum layari website www.incrediblestories.com.my sekarang..! contest ni bermula dari 1 Februari - 30 November 2012..



Cara nak join:
1. Layari website yang saya bagi kat atas tu..
2. Ikut je arahan yang diberikan.
3. Ceritakan pengalaman anda bersama produk Nestle.

Hadiah yang ditawarkan adalah:
1. Dua orang pemenang setiap bulan bagi setiap kategori 
2. Kategori 1 : The Best Video (RM900 setiap pemenang)
    Kategori 2 : The Best Story Written (RM700 setiap pemenang)
    Kategori 3 : The Best Moment Captured (RM500 setiap pemenang)
    Kategori 4 : The Best Tweet (RM200 setiap pemenang)
    Kategori 5 : Seorang pemenang untuk bulan tersebut (RM2000)

Best kan hadiah dia? so, tunggu apa lagi..join la..manalah tahu...rezeki korang...=)

:: Perkara pertama dibuat lepas on PC..! ::

Assalamualaikum....

Ngeh ngeh ngeh...Apakah perkara pertama anda buat lepas on PC...?? Kak Bunga apa lagi...tengok blog dan blogwalking sekejap...amik mood nak buat keje la konon...kekekeke...8.30 am baru betul-betul start buat keje...hamboi lama tu...huhu..

Oke itu aje..nak blogwalking sekejap...sapa nak jawab soalan atas tu (macam ada..hehehe) tapi kalau ada silakan..=)

Selasa, 29 Mei 2012

SEGMEN : TINGKATKAN VISITOR DAN FOLLOWERS.

Salam...Kak Bunga nak join segmen dari Dazzi Lurzzi Official Blog lagi sekali..dan tarikh tutup join segmen ni ialah pada 30 MAY 2012. senang je..klik banner bawah ni...:)

pencarian cik en dan blog - Bloglist Geng Cik EN

Salam...ade lagi segmen nak join...iaitu "pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en"...nak join senang je..just click gambar bawah ni...pastu linkkan kat blog Cik En..


dah siap...hehehe


:: SEGMEN : Bloglist Jun 2012 ::


Assalamualaikum...

ngeh ngeh ngeh....hari ini ada program 5S kat Pejabat Daerah dan Tanah Klang (PDTK), kene kemas office masing-masing ye...hehehe...dah tengahari baru lah dapat jenguk blog tersayang nih...dan terajin nak ikut segmen sorang adik comel ni...nak join? clik pict bawah ni..follow step yang ditetapkan...senang..:)


dalam sehari Kak Bunga post entry sebanyak 3-4 entry...sejak dua menjak ni la..tapi semua pasal resepi..hehehehe

Isnin, 28 Mei 2012

BAWAL 3 TONE PREMIUM JAHIT TEPI KARIPAP



RM18 free postage


kalau berminat sila isi di 
ORDER FORM


1 ~ KB 301

2 ~ KB 302

3 ~ KB 303

4 ~ KB 304

5 ~ KB 305

6 ~ KB306

7 ~ KB 307

8 ~ KB 308

9 ~ KB 309

10 ~ KB 310

11 ~ KB 311

:: Coklat Ganache ::

Assalamualaikum....

lagi resepi untuk dikongsi bersama...hehehe tapi ade lagi 1 resepi akan dipost juga sebab sekali dah jumpa malas nak search yang lain...tambah-tambah resepi yang mudah..kalau cari balik semula alamatnya tak jumpa dah la...

tapii yang ni yang paling KB nak cari sangat2...alhamdulillah...jumpa! huhuhu suke sangat nih...patutlah orang jual kek coklat..topping dia lain..rupanya inilah dia yang dorang guna...haiyaaa...jom tengok macamana nak buat coklat ganache ni..yang ni tak perlu pakai kaedah double boiler...senang gilo la..

Bahan-bahan:-

1kg coklat masakan
100gm butter 
600ml whipping cream

langkah-langkahnya:-
1. Hiris coklat masakan kecil-kecil untuk senang cair..
2. Masukkan whipping cream ke dalam periuk, dan didihkan, matikan api
3. Masukkan coklat masakan dan kacau...
4. Masukkan butter..kacau sebati..dah siap!

boleh siram atas kek coklat dah...sedappp

:: Donut..!! ::

Assalamualaikum...

hehehe asyik makanan je Kak Bunga ni kan? tapi yang ni sebab Kak Bunga nak cuba balik nanti...ni hasil search kat encik google lah ni..hehehe meh tengok gambar dulu..sedapnye...huhuhuuh


cara-cara nak buat senang aje..camni:-

1. Bancuh 3 sudu makan susu tepung, 4 sudu makan gula pasir, 1 cawan air, 1 sudu makan yis kering (mauripan) di dalam mangkuk. Kacau perlahan-lahan supaya susu tepung tidak bergentel. Tutup mangkuk dan biarkan seketika sehingga yis naik.


2. Bila sudah naik, masukkan pula ke dalam bekas yang berisi 1/2 kg tepung gandum. Uli perlahan-lahan dan masukkan pula 1 biji telur.


3. Lepas itu, masukkan pula 3 sudu makan planta. Uli dengan sebati hingga doh benar-benar lembut dan tidak melekat ditangan. Perap adunan seketika sehingga doh naik sekali ganda.

4. Bila doh dah naik/kembang, tumbuk2 doh tersebut untuk keluarkan udara yang tersimpan. Selepas tu, biarkan doh naik/kembang untuk kali kedua.

5. Selepas doh naik untuk kali kedua, bolehlah dimulakan proses menggentel. Ambil sedikit doh dan buatkan bulatan seperti bola. Kemudian buatkan lubang di tengah-tengahnya.

6. Goreng di dalam kuali dengan api yang sederhana. Bila dah masak, angkat dan biarkan seketika. Selepas tu bolehlah taburkan gula halus ke atasnya.



dah siap...terima kasih kat blog yang sediakan resepi ni...tapi tak boleh wat hari ni la..susu tepung xde..huhuhu

:: Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie ::


Assalamualaikum...!

dah lama tak join segmen..hari ni terlebih rajin..nak join..hhehe sebab saya newbie la...T_T
followers pun tak ramai lagi...T_T..asyik nangis jela..heheh..
sapa-sapa nak join boleh klik banner budak comel kat bawah ni...^_^




Ahad, 27 Mei 2012

:: Aktiviti hari ini ::

Assalamualaikum...

mesti semua orang dah tido kan? esok nak keje lagi...jap lagi KB pun nak tido gak lah...penat sangat...hari ini aktiviti KB pergi tengok orang sakit kat Hospital Ampang dan Hulu Langat..

kat Hospital Ampang, KB melawat 2 orang yang sakit kencing manis iaitu pengasuh adik bongsu KB masa dia kecik dulu...Koma..dan lagi sorang bapak mertua pakcik KB..potong kaki...KB pergi melawat diorang dengan Mama, Abah & adik bongsu KB...KB takut betul tengok orang masuk hospital ni...tambah-tambah macam kes tadi kan..semoga mereka dipanjangkan umur hendaknya...

pesakit seterusnya berada di Hulu Langat..kalau tidak, ada di Hospital Ampang juga..sepupu KB, xcident patah bahu dia..memandangkan dia dah balik Hulu Langat, kami pun terus mengorak langkah ke sana..(wahh skema betul..haha)..budak sekolah lagi..tingkatan 5..tahun ni SPM..bulan 3 aritu dia dah xcident...ini kali kedua...bila kami dapat berita ni..soalan pertama yang keluar dari mulut..."xcident lagi..??" sabar jelah budak sorang ni...memang semua marah la kat dia kata tak serik-serik..tambah-tambah adik pompuan dia...hehehe memang garang sikit...

sampai je rumah diaorang, tak sempat tanya pape lagi, dia cakap.."nak buat macamana...kita tak langgar orang..orang langgar kita.." hehehehe...nak tergelak KB...yela..dia dah letih kene marah...tu pun takut juga tengok dia...patah bahu...adehh masuk besi lagi...huuu...dah nak jadi kan..nak buat macamana..semoga cepat sembuh ye sepupuku..!

lepas tu...wan (nenek) kepada sepupu KB tu pengasuh KB masa kecik dulu...sian dia..kesan overdose ubat..dia jadi lupa..tapi dia kenal orang...cuma tak ingat apa yang dia dah buat...huhuhuhu...selalu KB dengar dari cerita abang, mama ngan abah KB je...arini KB tengok dan dengar sendiri apa yang dia cakap...lawakkk sangat..kesian sangat..tak tau nak cakap macamana..tapi KB ketawa je...huhuhu...macam ni perbualan Wan dengan Mama KB...

Wan   : Nah dari mano?
Mama : dari hospital..tengok tok anjang (bapak mertua pakcik KB..iaitu adik kepada Wan)
Wan   : Anjang kenapo nah?
Mama : potong kaki ngah (ngah tu panggilan tuk Wan)
Wan   : kesian yo...
**********************************************************************************
tak lama lepas tu...dia tanya lagi...


Wan   : Nah dari mano?
Mama : dari hospital..tengok tok anjang
Wan   : Anjang kenapo nah?
Mama : potong kaki ngah
Wan   : kesian lah hai....
**********************************************************************************

dia tanya lagi...


Wan   : Nah dari mano?
Mama : dari hospital ngah..tengok tok anjang
Wan   : Anjang kenapo nah?
Mama : potong kaki ngah
Wan   : kesian lah hai....

huhuhuu...KB tengok Mama...Mama tunduk sebab ketawa...KB lagi laa..dah la dengar dia tanya banyak kali...tengok Mama ketawa pulak...lagi la gelak tak ingat dunia...hahaha...adoiyai..huhu...kesian..tapi tulah..soalan dia tu buat orang tergelak je...hehe..


:: Sambal Belacan Kak Bunga ::

Assalamualaikum....

heee...apela pagi-pagi macam ni update pasal sambal belacan kan...tak boleh nak tido la..sebab tu cari idea nak update tentang apa...huhuhu...takpelah kan...boleh cuba kalau berkenan..cewahhh...sebelum tu, meh tengok gambar dulu...kalau menarik boleh cuba resepi kat bawah ni...abaikanlah kecomotan yang berlaku disitu...asalnya sambal tu penuh..hari-hari hasben suruh masak kangkung goreng belacan...berkuranglah dia..hehe...buat stok..senang tak payah kalut-kalut nak buat hari-hari..kan?




Bahan-bahan:-
Cili Api (segenggam)
Cili Merah (3 tangkai)
Belacan
Garam
Gula Melaka
Air Asam Jawa/ Air Limau

Langkah-langkah:-
1. Blender kesemua bahan tersebut..sampai lumat...
2. Sedia dihidang!

Jumaat, 25 Mei 2012

:: Tutorial Buat Header Guna Adobe Photoshop...! ::

Assalamualaikum...

Wahhhh first time buat tutorial pasal edit blog nih...ni sebab permintaan kawan Kak Bunga bernama Bicara Hati..minta KB ajar macamana nak buat header macam KB punya..KB akan tunjuk satu per satu. Biar panjang asalkan jelas dan tidak menghampakan...

Langkah-langkah:-



1. Open Adobe Photoshop..klik File > New



2. Keluar box di atas..setkan Width, Height...pastikan guna metrik "inches"...untuk header macam Kak Bunga  copy je sama macam atas (Width : 12, Height : 5) 
*** JANGAN tekan OK lagi...sabar..:D


3. Background contents tu pilih " transparent". > klik OK.


4. Setelah tekan OK, akan keluar paparan seperti di atas.


5. Klik File > Open untuk pilih imej yang kita nak letak di header blog kita.


6. Ini imej pilihan Kak Bunga..contoh je ye...


7. Crop yang mana hendak diletak pada header. Kak Bunga sarankan guna MAGNETIC LASSO TOOL lebih mudah..(terpulang pada anda nak guna yang mana)


8. Bila dah buat step 7, gambar yang kita crop akan keluar garisan putih. tarik guna tool yang KB tunjuk kat atas ni kepada background dan JANGAN lupa tekan ENTER. 


9. Hasilnya jadi begini....untuk cantikkan picture tu...guna BLENDING OPTION


10. Pilih BLENDING OPTION seperti di atas.


11. Tambah text seperti yang anda mahu...dan siap macam Kak Bunga punya ni...

12. Save as > guna format PNG. JANGAN guna JPEG..nanti background akan jadi warna putih..bukan transparent..so, take note ye..:)

13. Untuk install di blog, klik Design > Page Elements > Header > edit > add image > save

14. Preview dan save.

15. SIAP! yeyyyy