Isnin, 10 September 2012

Home » » Kek Coklat Lapis Jeli Strawberi

Kek Coklat Lapis Jeli Strawberi

Hai KB nak share 1 resepi rekaan sendiri...aritu masa kawan-kawan club sona datang ingat nak hidangkan kat diorang Puding Triffle...tapi tak sempat nak buat pulak...lepas diorang balik baru la siap...hehehe nasib baik KB dah buat siap-siap kek coklat moist...ada la jugak pemanis mulut...

KB mintak hubby belikan kek span sebiji je...dia beli 2 pulak...lastly tak tau nak buat apa...ingat nak buat kek coklat indulgence ala-ala secret recepi..tapi banyak pulak bahan yang tak cukupnyepunn...tetiba terfikir ada kek span coklat dan juga jelly strawberi jenama Nona lebihan puding tu...ditambah lagi lebihan topping coklat....apa lagi...ligat la KB merekacipta...hehehe...

taraaaaa~

nampak menarik tak? hehehehe :P
sedap tau...tambah-tambah kalau dibiar dalam peti lama-lama sikit...dia jadi moist...
jom terjah resepinya...

buruk sikit sebab dah terpotong baru ingat nak terbalikkan dlm pinggan...hoho

Bahan-bahan:

1 biji kek span coklat 
1 kotak jelly nona perisa strawberi...(boleh cuba perisa lain jugak)
2 cawan air panas

Topping coklat:

2 sudu marjerin
1 sudu serbuk coklat
2 sudu susu pekat manis

Cara-cara:

1. Belah kek span menjadi 2 layer. 1 layer masuk dalam loyang. 1 layer lagi biarkan
2. Bancuh jelly strawberi dengan air panas...kacau sehingga larut...tuang ke dalam loyang kek tadi...
3. Biarkan jelly sejuk...nak cepat boleh masukkan dalam peti ais...tetapi jangan sampai keras...
4. Masukkan 1 layer baki kek tadi...tekankan sedikit...supaya jelly dan kek melekat antara  sama lain..
5. Keluarkan dari loyang..dengan cara terbalik di atas pinggan...
6. Campur semua bahan topping di dalam kuali atas api yang sederhana...
7. Siram topping tersebut mengikut kreativiti anda masing2...janji sedap dimakan...ngeee..

sekian sahaja dari Kak Bunga...selamat mencuba...(^_^)

6 ulasan:

Kesuma Angsana berkata... [Reply to comment]

tq share yek, boleh cuba nnti!

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

orait KA..:D
selamat mencuba...(^_^)

Sue-Rya Qistina berkata... [Reply to comment]

nmpk menarik ni. boleh cuba nnt. hehehe. thanks for sharing :)

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

kak sue: memg menarik...teringat2 kek ni dlam peti ais tu...huhuhu lapooo...>,<

zaxx berkata... [Reply to comment]

wow ..menarik.. kreatif la gabungkan puding n cake..ala2 triffle gak la..eheh tp mesti best kan ada dua tekstur berbeza..nk kena try wat ni..:)

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

zaxx: memang best! hehehe opss! terangkat bakul lak...