Khamis, 30 Ogos 2012

Home » Oh Pemandu di Malaysia!!

Oh Pemandu di Malaysia!!

Assalamualaikum....

Dah bersawang dah blog ni...mane la tuan die ek...? hehehe kata macam update status kat FB...tapi takde pun post entry baru...nak buat macamane...kat FB pun dah malas nak update status...kat sini nak update macam status FB tapi kene taip panjanglah sikit kan...tapi tulah...kene perah otak sikit..takkan nak amik ayat orang lain kot...jadilah DIRI KITA SENDIRI...hehehe

Oke...berbalik pada tajuk...hari-hari kita semua dok ngadap jalanraya kan? mesti macam-macam ragam kita jumpa...sebenarnya Kak Bunga nak cerita pasal perjalanan balik kampung dan balik dari kampung...benda yang berlaku sama ja...memang macam tu kot perangai masing-masing...adehhh...

Kak Bunga tahun ni raya kat rumah mertua di Beseri, Perlis...kitorang gerak balik kampung hari Sabtu bersamaan dengan 18 Ogos 2012 di mana hari terakhir kita berpuasa di Bulan Ramadhan...kan? Rancang-rancang nak balik lepas sahur...tapi dok kemas itu ini itu ini sampai la pukul 8.30 pagi..hehehe apeeeee pun tak bole....

Memandangkan tahun ni raya umah mertua...kenela jumpa mama ngan abah dulu...baru senang ati nak balik...yeke senang ati? sedih giler wooo....first time raya bukan ngan family belah Kak Bunga...masa salam tu sampai tak terkeluar apa-apa perkataan pun...sebak sangat-sangat masa salam peluk cium mama & abah...mama steady...nangis dalam hati katanya...abah mata dah berair...merah...yelah...satu-satunya anak perempuan dia dah diambil orang...huhuhu..alamak...terkeluar topik la pulak...

oke oke...berbalik pada tajuk buat kali kedua...hehehehe...Kami gerak dari Beranang...disebabkan malas nak tempuh KL...kitorang masuk highway SKVE...then, ELITE terus ke GUTHRIE...keluar kat Rawang...masuk je Lebuhraya Utara- Selatan...umanghaiii...jem gilerrrrrrr....gulp! gulp! gulp! jem tersebut membawa sampai ke Bidor, Perak!! Woww!! awesome...(mata ke atas tangan kat bahu..huhu)

Bila dah jemmm...macam-macam perangai pemandu akan terserlah....iaitu:

1. Potong ikut laluan kecemasan
Yang ni yang paling menyakitkan hati...siapa kate die tak sakit hati tipu sangat la...hehehe bak kata orang...kesabaran ada batasan oi...nasib baiklah puasa...tapi of course rasa sakit hati jugak...bila dah sorang potong Q...ikut laluan kecemasan pulak tu...ramailah yang mengikutnyepunnnn...betul tak? konon-konon line clear...bila ada polis kat depan kelam kabut masuk lane balik...kan dah menyusahkan orang...tambah menyusahkan kalau la ada kereta rosak atau lori atau bas kat lane tu...tak ke bertambah jem gara-gara kamu bagi signal nak masuk lane semula? ape la salahnya...ikut je jem tu sampai jalan clear....

2. Brek mengejut
Situasi ni pulak berbahaya kalau diamalkan...berbahaya untuk orang yang brek dan orang yang terkene kejutan tersebut...ni jalanraya...jangan nak wat brek mengejut sangatttt...perjalanan balik kampung yang jem...takdelah jem yang stop je...jalan jugak...tapi slow...kadang-kadang jalan clear sikit...maka pemandu-pemandu semua mulalah menekan minyak dengan jayanya...bila dah masuk gear 3...tiba-tiba kene brek balik sebab jalan jem semula...bila nak brek semula tu yang merbahaya...maka, jagalah jarak kenderaan anda dan tolonglah JANGAN BREK MENGEJUT...!

3. Tukar-tukar lane
Haaa...situasi ni pun buat Kak Bunga panas hati gak....jem takpe lagi...jangan benda-benda yang memanaskan ati...yang dua situasi kat atas tu memang buat panas ati...ditambah pulak yang ni...lagilah..hehehehe nasib baik puasa...sabar sabar sabar...dah la jalan jem...ada satu kereta ni...konon konon rasa boleh sampai ke depan dengan cepat...kejap dok lane kiri...kejap kanan...pastu potong lagi kereta...dok lane sana lane sini...sampai lebam....buat semua kereta terbrek-brek gara gara dia...fuhhhhh....sabo jela...


Memandangkan jalan sentiasa jem...amat mengundang rasa ngantuk ya amat sangat...kalau boleh semua R & R Kak Bunga nak singgah tidur kejap....tapi penuhnyaaa...sampailah R & R tapah...dah tak ramai orang dah...tapi takde parking pulak...lajak lagi sampai R&R Semanggol...hamek kau...1 jam Kak Bunga bantai tidur....huhuhu barulah segar bugar mata ni nak drive....

Perjalanan dari Beranang ke Perlis mengambil masa selama 11 jam ye...lamanya dalam kereta..mengadap jalan...kerenah orang lagi...sabar...huhuhu...apepun..alhamdulillah..selamat balik kampung dan selamat balik dari kampung pun...


Haaa..tula yang Kak Bunga hadapi masa nak balik kampung sepanjang jalan yang jem...dugaan bulan puasa...nasihat kepada semua pemandu tolonglah behave ketika anda berada di atas jalanraya...!!

* takde mood nak masukkan gambar...biar nampak cam karangan sikit...hek hek hek

10 ulasan:

Kesuma Angsana berkata... [Reply to comment]

atas jalan raya x yah ckp lah kalau kat Mesia ni!

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

tula...mane-mane pegi same je perangai..huhu

Isabel Diaz berkata... [Reply to comment]

wah, dh da background bruw. cute lh..

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

hehhee...nampak serabut x?

nuyui a.k.a miss YUI berkata... [Reply to comment]

sikpa pemandu tu sndiri yg mndtgkan mslh kpd org lain kan kak..hihi

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

betul...x tau nak ckp cmne...hehehe

eMMe berkata... [Reply to comment]

Salam kenal n selamat hari raya Kak Bunga, tapi saya pangkat kakak tau dari kak Bunga okey...

take care kak bunga yg cun...hehehe...

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

salam kenal kak emme...selamat hari raya juga...hehehe akk pun cun jugak...>,<

Hanif Idrus berkata... [Reply to comment]

Berbelas jam di jalan raya...huuuhuhu
Kalau pemandu potong ikut laluan kecemasan ini normal sangat tu kat Malaysia ini...hehehehe

Zatil Hulwani berkata... [Reply to comment]

tula...rase nk sekeh sorang2 yang ikut laluan kecemasan tu..hahahaha..