Isnin, 28 Mei 2012

Home » » :: Coklat Ganache ::

:: Coklat Ganache ::

Assalamualaikum....

lagi resepi untuk dikongsi bersama...hehehe tapi ade lagi 1 resepi akan dipost juga sebab sekali dah jumpa malas nak search yang lain...tambah-tambah resepi yang mudah..kalau cari balik semula alamatnya tak jumpa dah la...

tapii yang ni yang paling KB nak cari sangat2...alhamdulillah...jumpa! huhuhu suke sangat nih...patutlah orang jual kek coklat..topping dia lain..rupanya inilah dia yang dorang guna...haiyaaa...jom tengok macamana nak buat coklat ganache ni..yang ni tak perlu pakai kaedah double boiler...senang gilo la..

Bahan-bahan:-

1kg coklat masakan
100gm butter 
600ml whipping cream

langkah-langkahnya:-
1. Hiris coklat masakan kecil-kecil untuk senang cair..
2. Masukkan whipping cream ke dalam periuk, dan didihkan, matikan api
3. Masukkan coklat masakan dan kacau...
4. Masukkan butter..kacau sebati..dah siap!

boleh siram atas kek coklat dah...sedappp

Tiada ulasan: